Испанската супа gaspacho понижава високото кръвно налягане

Ако не знаете как да готвите гаспачо, тогава трябва да се научите. Редовната консумация на тази супа може да помогне за намаляване на артериалната хипертония, казват испанските изследователи.

Хипертонията е един от основните здравословни проблеми, засяга около 25% от възрастното население. Това заболяване е основният рисков фактор за развитието на миокарден инфаркт или церебрален инфаркт. Изследователите анализират как потреблението на гаспачо е засегнало 3995 участници в проучването PREDIMED, което, за да се предотврати сърдечно-съдовите заболявания, изследва ефекта от средиземноморската диета върху жителите на страната, при които съществува висок риск от развитие на тази патология.

Предишни клинични и епидемиологични проучвания свързват и потреблението на основните съставки на гаспачо (домат, краставици, чесън, зехтин и др.) С понижение на кръвното налягане. Сега учениците искат да информират масите, че редовното консумиране на гаспачо е толкова полезно, колкото консумацията на компоненти от това ястие поотделно. Това означава, че гаспачо може да намали хипертонията, въпреки факта, че съдържа сол, която, както е известно, не е желателна при пациенти с хипертония. Вероятно биологично активните елементи на гаспачо неутрализират действието на солта.

Как се обясняват тези резултати? Поради неговите съставки, гаспачо съдържа много каротин, витамин С и полифеноли. Този баланс на биологично активните компоненти на гаспачо го прави полезен за сърдечно и съдово здраве. За да разберат доколко са полезни, експертите са използвали статистически методи за логистична регресия и са получили следния резултат: рискът може да бъде намален на 27%.

Share:
Comments