Диета монтиньяка и гликемический индекс

Като представител на американската фармакологична фирма в Париж, Мишел Монтиняк е бил принуден непрекъснато да кара гостите, които отсядат в Париж, до най-добрите ресторанти в града, заради това, че много скоро той станал много дебел. Неусетно преживели десетки различни диети, Montignac разработи собствената си система, която по-късно стана истинска класическа диететика на 20-ти век.

Д-р Монтиняк провъзгласи революционния принцип: "Яжте да отслабнете". Монтиняк каза, че има нужда от удоволствие, да не гладувате и да не се ограничавате в количеството храна, най-важното е да изберете правилните продукти за наблюдение на панкреаса. За да разберете принципа на диетата на Montinka, трябва да се позовете на такава основна концепция в диетологията гликемический индекс.

Продукти с най-висок гликемичен индекс

Гликемический индекc показва колко бързо се повишава нивото на кръвната захар след употребата на конкретен продукт. Колкото по-висок е гликемичният индекс на индекса на продукта, толкова по-активен е процесът на депониране на мазнини в тялото. Ето защо, в хранителната си система Montignac препоръчва да се избира храна с нисък гликемичен индекс. По-специално, за да отслабнете, трябва да ядете храни с гликемичен индекс от не повече от 55.

Продукти с висок гликемичен индекс (над 70) са:

- всички продукти от пшенично брашно и предимно от мая и тесто за сладкиши

- напитки: бира, квас, кола, лимонада, сладки сокове и плодови напитки

- зеленчуци и плодове: варени и пържени картофи, картофено пюре, бобови растения, диня, тиква, сушени плодове, грозде

- Хранителни стоки: захар, желатин, гроздова захар, млечен шоколад, сладкиши

- Странични ястия: инстантен ориз, царевични люспи, захарни мюсли, чипс

Средний гликемический индекс (от 55 до 70)

- ръжен хляб и продукти от пълнозърнесто брашно

- зеленчуци и плодове: цвекло, моркови, зелен грах, стафиди, ананас, банан, пъпеш, кайсия, киви, манго, папая

- Храна: мед

- Странични ястия: ориз, грис, царевица, пуканки, картофи в корицата

Низкий гликемический индекс (до 50)

- напитки без захар, зеленчукови сокове, соево мляко

- Зеленчуци и плодове: грейпфрут, череша, слива, зелени ябълки, праскови, круши, зелена салата, ядки, гъби

- Храна: горчив шоколад (съдържание на какао, не по-малко от 80%)

- Странични ястия: пшенични кълнове, див ориз

- млечни продукти, месо, риба, домашни птици, яйца

Според Montignac от менюто е необходимо да се изключат продукти, които причиняват повишено освобождаване на инсулин в кръвта. Това е преди всичко бяла захар, в чиста форма или в комбинация с други продукти, сладкиши, сладки, сладко, бяло брашно, бял ориз, картофи и царевица.

Вместо това си струва да избирате зърнени култури, боб, леща, както и повечето плодове и зеленчуци: салата, зелен фасул, праз и др. Това са продукти с нисък гликемичен индекс, който може да поддържа ниска кръвна захар, така че инсулинът да се произвежда в оптималното количество.

Курсът на Montignac е разделен на два етапа: намаляване на теглото и поддържане на постигнатото ниво. Първата фаза на диетата изключва от менюто продуктите, чийто гликемичен индекс е над 55. Ще трябва да забравим за продукти като картофи, хляб, брашно, макаронени изделия, ориз, извара, кисело мляко, масло, маргарин, банани, пъпеш, сладолед и захар. а.

Можете да ядете хляб само от пълнозърнесто брашно, както и макаронени изделия - само от едро брашно. Можете да готвите ориз, но само неплодени или диви. Фасулът е разрешен, например, пюре от грахови зърна, леща, лоби боб, цимес. Можете да ядете месо, яйца, риба, морски дарове, гъби. Опасността представлява колбаси - като месо, но често съдържат нишесте и брашно. Ето защо е по-добре да се даде предимство на прясното месо.

Също така, спазвайки диетата на Montignac, трябва да се придържате към принципите за отделно хранене. Въглехидрати, чийто гликемичен индекс е над 20, не може да се смесва с продукти, съдържащи мазнини - с месо, риба, птици, майонеза, сирене, растителни или животински мазнини: месо с картофи, макаронени изделия, белен ориз е табу. В същото време, зелени зеленчуци, домати, зеле или гъби, като странично ястие на мазнини (месо, риба, птици) може да се яде абсолютно спокойно.

Между храненията, едната от които е пълна с мазнини (месо, птици, риба, масло) и други въглехидрати (хляб, макаронени изделия, картофи, нишесте), трябва да премине най-малко 3 часа. Важно е да не гладувате, да не прескачате храната, винаги да ядете три пъти на ден, по-добре едновременно. Първата фаза продължава толкова дълго, колкото е необходимо, за да отслабнете.

Ето кратък списък с продукти, които можете да използвате без ограничения в първата фаза:

Пресни и задушени зеленчуци и зеленчуци Зеленчукови супи

гъби

Пресни и замразени плодове и плодове

Всяка риба

Не твърде тлъсто месо

Птица

скариди

сепии

Яйца

Приготвя се и хляб на скара (за предпочитане само за закуска), пълнозърнести макаронени изделия, кафяв или див ориз, червени бобове, леко майонеза, слабо шунка, раци, сирене, сладко кисело мляко.

Втората фаза на диетата Montignac позволява известно удовлетворение: понякога можете да смесвате мазнини и въглехидрати, но Montignac препоръчва да придружавате такова хранене със салата, съдържаща голямо количество фибри. Хлябът и брашното са все още изключени, маслото е по-добре заменено със зеленчуци.

За разлика от повечето диети, методът на Montignac не обещава бърза загуба на тегло, но всъщност можете да отслабнете с тази система. Много хора, които отслабват по този начин, считат метода за единствения начин да намалят теглото си.

Share:
Comments