Algae chuka е подарък на морето с вековна традиция.

От древни времена човек, който живее край морето, използва подаръците си за храна. И в страни като Япония морските дарове са част от културата. Не е изненадващо, че японците отдавна са успели в ястията от морски продукти. Един от учудващите примери е салата "Чука".

Салата от chuka е смес от диви водорасли kaiso, wakame и kombu с добавка на подправки. Самото име на "chuka" от японски означава "китайски". Очевидно ястието дойде в Япония от Китай и беше адаптирано към японските кулинарни традиции. Основният компонент на салатата е wakame или uncuria pinnate. Той има деликатен, сладко-солен вкус и мека еластична текстура. Той е идеално комбиниран с ястия от японски, китайски, корейски кухни. Може да се използва самостоятелно, в супи, като странично ястие или със суши. Като цяло, wakame се добавя към различни ястия, но през последните години салата придобива популярност поради допълнителните ползи и ползи за здравето.

Полезные свойства салата чука

На първо място, е необходимо да се отбележи вкусът и гъвкавостта на салатата. Но също така е невъзможно да се надцени положителния ефект на тази салата върху човешкото здраве. Чука е отличен източник на големи количества йод и редица други полезни микроелементи и витамини.

- Йод. Необходимо е сигурен метаболизъм на клетките, метаболизъм и трансформация на храната в енергия.

Йодът също така поддържа щитовидната жлеза, тя е необходима за производството на тиреоидни хормони, които контролират редица процеси и хормонален фон в тялото. Йодът помага за нормализиране на панкреаса и за производство на жлъчка. В една пилешка салата има много от тях.

- Лигнани. Съединения, които имат изразена антитуморна активност, стимулират CNS, са антиоксиданти.

Малкото добавяне под формата на 100 грама парчета в храната може да помогне на тялото да се предпази от развитието на рак. Йодът и лигнаните са взаимосвързани с по-ниски нива на рак на гърдата.

- Калций. Известно е, че калцийът е най-важният минерал, когато става дума за трайността и здравето на костите, както и за тяхното възстановяване и превенция на остеопорозата.

Дневният прием на 100 грама маруля ще осигури на тялото допълнителни 150 милиграма калций. Какво ще ви помогне да поддържате добра форма на скелета.

- Магнезий. Особено важно, универсално и важно за мускулния минерал.

Помага за регулиране на хормоните по-бързо в тялото, засяга енергийния транспорт и производството на протеини, което е необходимо за всяка функция на тялото, което е свързано с растеж или възстановяване.

- Желязо. Необходимо е човек да произведе червени кръвни клетки, за да предотврати анемията.

Той също така подобрява кръвообращението, което от своя страна увеличава оксигенацията на тъканите и клетките на тялото, затова се чувствате по-весели. Това е важно по време на увеличена умствена активност. Също така, при продължителна употреба, кожата се подобрява и процесът на заздравяване на раните протича по-бързо.

- Витамини А, С, Е, К - подпомагат здравето на кожата и имунната система.

- Витамин D повишава абсорбцията на калция в костите. Укрепва нервната, имунната система и мускулите.

Поради тази причина силно се препоръчва да се яде пилешка салата през зимата, в случай на липса на слънчева светлина, в трудни климатични условия.

- Витамин В2. Рибофлавинът е необходим за асимилацията на въглехидрати, протеини и мазнини, които ядем с храна.

В2 помага на тялото ни да превърне тези хранителни вещества в енергия за растежа и производството на червени кръвни клетки. Рибофлавин действа като антиоксидант, действа в организма заедно с ниацин, витамин В6 и фолиева киселина.

- Фукоксантин се бори с мазнините. В действителност, причинявайки тяхното окисление и инхибиращо натрупване.

Това уникално съединение, което е рядкост в зеленчуците, също допринася за производството на ензими в черния дроб, което спомага за намаляване на холестерола. Така че можете по-добре да се предпазите от различни инфаркти и удари.

Друга отличителна черта на Chukka е изключително ниското количество калории (около 45 калории / 100 грама продукт). Благодарение на високото ситост на салата, вие бързо се дефилето и в същото време получавате малко калории.

- Фолати. Те помагат на човешкото тяло да произвежда нови клетки, което е изключително важно по време на бременността.

Отделно, всички тези елементи са много важни за човешкото тяло и в комплекса представляват мощен коктейл от лечебни, подмладяващи и укрепващи организма. Редовното включване на хука в храната ще ви помогне да изчистите кръвта, черния дроб и бъбреците. Интересното е, че японската употреба на тази салата е пряко свързана с мъжката сила и издръжливост. Препоръчва се да се яде chuku за предотвратяване на заболявания на простатата. Освен това салатата е афродизиак.

Противопоказания за водорасли

Строго е забранено да се ядат морски водорасли, които са се разраснали в замърсени води. Разбира се, съветите са важни, ако ги съберете сами. Долната линия е, че водораслите имат свойствата на сорбенти - морски почистващи средства и могат да абсорбират токсични вещества от водата.

В останалата част, повечето от съставките на салатата са полезни за нашите тела, но chuk има и повишено ниво на натрий, което може да излезе странично за хора, които са със затлъстяване или от проблеми с кръвното налягане. Поради повишеното ниво на йод, не се препоръчва да се ядат деца под 12-годишна възраст, за да се избегне хормонален дисбаланс, както и хора с проблеми с щитовидната жлеза. В допълнение към всички chuka може да предизвика алергии.

Очевидно има много малко противопоказания за пилешката салата.

Как да направим правилния избор на морска салата?

Можете да получите салата на първо място в морето, това е очевидно. Но не всеки има такава възможност, така че погледнете в магазините. Chuka обикновено се продава замразена. Можете да намерите пресни, охладени или сушени водорасли.

Ако купувате замразени, трябва да обърнете внимание на опаковката, в която има само малко количество сняг и лед. Всички полезни свойства на салатата се запазват в случай на шок, мигновено замразяване. В случай, че опаковката е размразена / замразена, тогава има парчета лед, сняг и т.н., полезните свойства на продукта се губят. В най-лошия случай разградената салата беше замръзнала и я купихте, с риск да избухне в недоволство от храната.

Ако сте изсушени от водорасли, тогава те трябва да бъдат нарязани на парчета, а след това накиснати във вода, те ще набъбнат бързо. Процесът на рехидратиране трае около 30 минути, докато водораслите станат меки. Водата, в която са напоени морските водорасли, може да се използва, да речем, за да направите супа, тъй като тя вече съдържа хранителни вещества.

При придобиването на пресни или охладени водорасли всичко е просто: те трябва да бъдат чисти, без чужди остатъци. Попитайте продавача откъде идват тези водорасли и дали чистият район е чист.

Салата chuka може да се нарече истинският подарък на морето. Тя е пълна с жизнено важни витамини и минерали за човека, може да се похвали с цял списък от очевидни предимства, включително подкрепа за CAS, борба с наднорменото тегло, почистване на тялото от токсини и много повече. Има обаче абсолютно незначителни дефекти и може да бъде противопоказан само в относително тесен кръг хора.

Share:
Comments