Анорексия - причини, симптоми, диагноза, лечение

Анорексия е хранително разстройство и, най-важното, психическо разстройство, изразено в по-голямо внимание към храната, както и собственото му тегло. Лице, което страда от анорексия, много се страхува да получи мазнини. В някои случаи такива хора могат буквално да гладуват.

В повечето случаи анорексията засяга млади момичета. Теглото им може да бъде 15% под нормалното. Няма значение колко тънки стават, колко лоши се чувстват. Такива момичета могат да се чувстват дори на ръба на смъртта, но все пак ще се смятат за мазни и следват диетата си.

Анорексия - причини

Основните причини за анорексията са болести, които са пряко свързани със загуба на апетит. Това включва гастрит, хепатит и други заболявания, свързани директно със загуба на апетит при хора. Причината може да служи и заболявания на пикочната система, например, бъбречна недостатъчност. Всички видове онкологични заболявания, зъбни заболявания, както и устната кухина, постоянна тревожност, депресия, повишена телесна температура след различни заболявания - всичко това може да причини анорексия.

Наред с други неща, причиняват болестта, дори приемат определени мощни лекарства (злоупотреба с тях). Особено внимание трябва да се обърне на лекарствата, които засягат централната нервна система. В някои случаи причината за анорексията може да бъде монотонността и нередността на храненето. Постоянното използване на алкохол от своя страна води до изтощаване на тялото и впоследствие до анорексия.

Анорексия Симптоми

На първо място, пациентът с анорексия се отличава с голямо желание да не поддържа тегло, което съответства на неговия дизайн, височина и възраст. Обикновено пациентът изпитва неумолим страх, че ще получи наднормено тегло. В допълнение, този страх напълно обхваща всички други чувства и емоции. Човек, който се разболява от анорексия, вярва, че неговата тежест и параметрите на фигурата са свързани с неговия личен статус и самооценка. Такива хора винаги отричат ​​сериозността на своето състояние, докато не могат обективно да оценят собствената си тежест. Също така, симптомите включват факта, че жените губят една трета от менструацията.

Анорексия - диагностика

Появата на лицето с анорексия се различава от жълтеникава и суха кожа, изтощение на тялото, потънали бузи и очни стени. При по-подробно изследване на лекаря се наблюдава много ниско кръвно налягане с телесна температура. Често пулса може да падне някъде до 30-40 удара в минута. Пациентът може да се почувства студен дори в достатъчно топла стая. Тялото спира растежа на косата.

Втората стъпка при диагностицирането на заболяване като анорексията е да се измери теглото на пациента. Вече в самото начало на болестта загубата на тегло може да достигне около 15% от нормата на телесното тегло.

Анорексия - лечение

Обикновено лечението на такова заболяване може да достигне повече от пет години. Това е много сложен процес, изискващ пациента да има голямо желание да победи болестта си. Според статистиката, 60% от пациентите, които започнаха лечението, в крайна сметка се върнаха към нормалния живот. И около 20% са напълно излекувани, но за да се избегне рецидив, е необходимо да се подлагат на редовни прегледи, както и допълнителни курсове на лечение. Така че, на първия етап от лечението, физическото здраве на пациента се възстановява. Когато състоянието му се стабилизира, започва пристрастяването към нормалното хранене. Тогава започва курсът на психотерапията. В този случай пациентът и лекарят търсят причините за болестта, както и начините за преодоляването й. В някои случаи пациентът се приписва на антидепресанти, които помагат за справяне с тревожност и други проблеми.

Share:
Comments