Минерална козметика

На вълната от желание за естественост и екологосъобразност през последните години, модна тенденция в грима за лице - минерална козметика. Какви са тези мистериозни "минерали" и какви са те по-добре от традиционната декоративна козметика? Ще го разберем заедно.

Какво представлява минералната козметика?

Само тази козметика, която се състои изцяло от натрошени минерали от естествен произход, има право да се нарече минерал. Тя има формата на прах от най-доброто смилане и се произвежда по правило в буркани с мембрана. Компактните прахове, течни коректори, кремави нюанси и други нежелани продукти, за съжаление, не са минерални. За тях се използва термин като "минерализирана козметика", т.е. съдържащи минерали, но които не се състоят изцяло от тях. Разграничаването на минералната козметика от минерализираната е проста: количеството съставки на тези "минерали" няма да бъде повече от пет или седем.

Основните компоненти на минералната козметика

  • Мика (Мика) е основен компонент, който замества традиционния талк. Нежно почиствайте кожата, не пресушавайте и не избивайте порите.
  • Титанов диоксид (титанов бял) е слънцезащитен филтър и придава на лицето лек тон.
  • Цинковият оксид е естествен антисептик. Той изсушава възпалението и също така намалява секрецията на себума.
  • Желените оксиди, хром оксидите и други оксиди се използват в минералната козметика като пигменти за оцветяване. Съчетавайки ги с основните компоненти на инструментите, можете да дадете всяка сянка - от естествена до наситена.

Предимства на минералната козметика.

В допълнение към декоративната функция, минералната козметика има благоприятен ефект върху лицето. Козметиците препоръчват на собствениците на чувствителни и склонни към алергични кожни обриви да обърнат внимание на минералните тонални прахове и коректори. Козметиката от минерали много рядко причинява алергии, тъй като не съдържа изкуствени консерванти и оцветители и поради своята суха структура, без мазнини и влага може да се съхранява за около три години. Минералната козметика може да бъде смесена в различни пропорции, получаване на нови тонове и плътност на цвета на декоративни продукти.

Недостатъци на минералната козметика

Минусът в минералната козметика почти няма. Но е необходимо да се спомене, че е необходимо да се свикне с минералната козметика, тъй като се прилага само със специални четки и с определена техника. Контейнерите с свободно течащи прахове няма вероятност да претърпят пътуване и разтърсване, затова "минералите" за гримиране на пътища не са подходящи. Също така, някои може да изплашат цените на минералната козметика, но в повечето случаи това е оправдано, тъй като "минералите" се консумират много по-бавно от обикновената козметика.

Текст: Валентина Шмидова

Share:
Comments