Бял език в новороденото: причината за плаката на езика на

Всеки знае това езикът е показател за състоянието не само на храносмилателните органи, но и на здравето на целия организъм като цяло. В съзнанието му може да се разбере доколко патологията е отишла и колко спешно е необходимо да се вземат подходящи мерки.

Често причината за безпокойството на родителите е бял език на новороденото, който обикновено трябва да бъде розов, чист, гладък и влажен, с равномерни папили на повърхността му.

Причините, довели до появата на бяла нападение, много и трябва да ги знаете, за да се движите, доколкото това е сериозен проблем и какви действия трябва да бъдат предприети.

Физиологични причини за появата на бял език при новородено

Причините за бял език при новороденото са разделени на физиологични и патологични. Обикновено детето се формира

след следващото хранене. Най-често това се случва при деца, които се хранят с млечни формули. Някои от тези смеси са в състояние да образуват дори полупрозрачна плака върху небцето, венците и лигавиците на бузите. Като правило, коритото веднага се измива с вода и не причинява никакви последствия.

Езикът е покрит с плака и след кърмата. След известно време тя се очиства. Но след кърменето само езикът става бял - на други места плаката не се появява. Чрез филма се вижда розова лигавица, а ако детето дава малко вода, филмът изчезва.

Патологични причини за бялата плака на езика на новороденото

Патологичните причини за появата на бял език при новороденото често изискват не само вниманието на родителите, но и незабавен преглед от педиатър. Това може да бъде сериозна патология на вътрешните органи или проява на инфекции. Такива причини са:

- храносмилателни нарушения (запек, дисбактериоза след приемане на антибиотици за всяко заболяване, хранене със смеси или продукти, които не са подходящи за възрастта);

- детски инфекции (варицела, скарлатина, морбили), придружени от стоматит и образуване на бял език и устна лигавица;

- гъбични лезии;

- други инфекции (ТОРС, възпалено гърло);

- алергии, които често са причинени от антибиотици;

- хиповитаминоза;

- анемия;

- Захарен диабет.

Какво да направите, ако бялата плака на езика на новороденото

Във всички тези случаи, освен появата на бял език при новороденото, има и други признаци, които трябва да предупреждават родителите. Инфекциозното заболяване, което детето може да получи, е придружено от симптоми, характерни за всяка инфекция, треска, интоксикация. Необходима е незабавна медицинска консултация, тъй като самолечението може да влоши ситуацията. В допълнение, специалистът ще оцени състоянието на новороденото: може да се наложи да бъдете хоспитализирани.

С разкритата патология на храносмилателните органи е необходимо да се лекува основното заболяване. След лечението плаката в езика изчезва.

Ако се окаже, че причината за белия език са грешките в храненето, е необходимо отново да се консултирате с педиатър. Може би ще е необходимо да смените сместа, ако детето е на изкуствено хранене, стриктно се придържате към режима: спазвайте времето за хранене и количеството храна, прегледайте въвеждането на допълнителни храни.

Белият език при новороденото - признак на дисбиоза

Значителни аномалии в тялото се появяват във връзка с развитата дисбактериоза, която е резултат от нарушен киселинно-базов баланс в червата и бързо възпроизводство на опортюнистичната патогенна флора, показваща нейните патогенни свойства. Бял език при новороденото с дисбиоза има свои собствени отличителни черти:

- целият език е покрит с едно докосване;

- къдриците на дисбактериоза са гъсти, лигавицата не блести, не измива водата;

- дебелината на плаката се увеличава с развитието на процеса и претеглянето на състоянието;

- появата на бял език при новородено с дисбактериоза може да бъде придружено от едновременно обрив на тялото;

- придружен от нарушение на изпражненията (диария, запек), болка в корема, отказ от хранене, постоянен плач и тревожност на детето.

Необходимо е да се консултирате с педиатър, за да изясните диагнозата и подходящото лечение. Да се ​​ангажираш със самолечение в такива случаи не е да не правиш състоянието на детето по-лошо.

Вирусен стоматит: Възможна причина за бял език при кърмачета

Бял език с инфекции, причинени от въздуха на деца (морбили, скарлатина, варицела) се характеризира с развитието на самото нападение, неговата локализация и външен вид:

- бялата клодирана плака се появява първо на лигавицата на небцето и бузите, а едва по-късно - на езика;

- плаката не може да бъде напълно отстранена: на нейно място има хиперемия и болезнена кръвоизливна повърхност.

Общото състояние на детето във времето става тежко при всички прояви на основното заболяване. Лечението се извършва в болница или у дома под наблюдението на педиатър.

Други причини за бял език при бебе

При неправилно развитие на нервната система, което впоследствие води до неврози, бял език на новородено се характеризира с неравномерно уплътняване на плаката към краищата и по-прозрачно към средата.

Когато интоксикацията възниква поради неправилно подбрани смеси или привлекателност, белият език е покрит с дебело покритие главно в корените на езика и съседните странични повърхности. Това състояние често е придружено от повръщане или диария.

С диабет мелитус, поради сухота в устата, защитните свойства на лигавицата намаляват. Навременното откриване и лечение на болестта

Кандидозата е често срещано явление при новородени

В тези случаи, ако се установи стоматит с бяло покритие върху езика, педиатърът разграничава вирусната етиология на заболяването от гъбичката и незабавно предписва необходимото лечение.

Кандидоза - феномен при деца на възраст под 6 месеца е много чести. Гъбите от вида Candida albicans, които причиняват кандидоза или млечница, се намират в тялото на почти всеки човек, тъй като принадлежат към условно патогенна микрофлора. Не всички са засегнати, а само хора с отслабен имунитет. Тъй като имунитетът не е напълно оформен при новородените, гъбичките могат да попаднат в раждането или след това от майката, а също и по-късно - през играчката, зърното, други предмети, които могат да влязат в ръцете или в устата на детето.

В допълнение към слабия имунитет, способността за производство на слюнка не е напълно оформена и следователно малко количество лизозим и неговата ниска активност не могат да осигурят достатъчна защита срещу патогенни или голям брой условно патогенни микрофлора.

Различни признаци на млечница

Бял език с млечница има отличителни черти. Ако знаят, объркване на кандидозата с друга патология е трудно. Налёт при кандидозе:

- прилича на гъста извита маса;

- покрива езика, бузите, дъвката с непрекъснат слой или отделни петна, може да бъде и на твърдо небце;

- когато се отстранява, тя се отделя болезнено, трудно, оставяйки зад себе си кървяща повърхност.

С млечните жлези поведението на детето също се променя: става мрачно, неспокойно, може да откаже храна, да спи зле.

Как да се предпазим от кандидоза при дете

За да избегнете кандидоза, трябва да разберете механизма на неговото развитие. По правило се появява млечните жлези, ако детето е в горещ сух въздух, често избухва, пие малко вода. За да се предотврати възпроизводството на гъби, е необходимо:

- след хранене дайте малко количество чиста вода (няколко супени лъжици), за да измиете остатъците от мляко или млечна смес от езика, които са добър субстрат за живота на гъбите;

- Овлажнявайте въздуха до 50 - 70%, ако е необходимо, използвайте въздушен овлажнител;

- Дайте на детето достатъчно количество вода, особено в горещия сезон, за да се избегне сухота на лигавиците, да се запазят защитните им свойства и да не се създадат допълнителни условия за размножаване на гъби;

- задължително е да се дава вода след всяка регургитация;

- като Candida видове не съществуват в алкална среда, е необходимо да се избършете с влажна кърпа сода езика и устната кухина на детето с появата на гъст плака върху тях. Сок разтвор се приготвя просто: една чаена лъжичка сода за 200 мл вода. Дръжка до 5 пъти на ден, потопена в разтвор с марля, без сила или разкъсване на плаки. Не е препоръчително да го направя по-често, а не да убива нормалната флора и не се намали съществуващото дете имунитет. В същото време същите дейности трябва да се провеждат и кърмачката: справят с това решение зърната, биберони играчки и деца, всички елементи, които могат да попаднат в ръцете и устата на новороденото.

Ако тези мерки се окажат неефективни, педиатърът решава дали да се лекува с противогъбични средства. Те се разпределят едновременно между детето и майката.

По този начин белият език на новороденото може да бъде проява на различна патология или вариант на нормата.

Всичко зависи от внимателното отношение към детето, навременното откриване на признаците на болестта и позоваването на педиатър. Един лекар може да реши колко сериозен е проблемът с появата на бял език при новороденото и какви действия трябва да предприемете. Не можете да рискувате здравето на детето и да се занимавате със самолечение.

Share:
Comments