Захарен диабет при мъжете: първите симптоми и признаци.

Захарният диабет е заболяване на ендокринната система, при което заболяването е нарушено от обмяната на течности и въглехидрати в организма. Това води до неправилно функциониране във вътрешното тяло, което е отговорно за производството на много важен хормон - инсулин. По този начин се задейства верижна реакция - без инсулин, тялото не превръща захарта в глюкоза, поради това, което се натрупва в кръвта. За лечение и признаци на диабет при мъжете - по-късно в статията.

Захарен диабет при мъжете: причини

Разпределете следните фактори, които могат да повлияят развитието на диабета при мъжете:

1. Затлъстяване. С наднорменото тегло човек упражнява натиск върху вътрешните органи, което води до нарушаване на функциите им. Освен това, поради затлъстяването човек силно нарушава метаболизма в тялото.

2. Загубата на тялото чрез инфекциозни заболявания, които причиняват усложнения в органите на храносмилателната система.

3. Хроничните възпалителни процеси (включително гнойни) могат да дадат тласък на по-нататъшното развитие на захарен диабет.

4. Наследствена предразположеност на човек към това заболяване. В този случай много често диабетът се открива в близки кръвни роднини.

5. Много от развитието на диабета може да повлияе на трайната умора и стрес. Болестта в това състояние може да се развие след 1-2 месеца, особено ако човекът страда от наднормено тегло.

6. Честа липса на сън.

7. Наличие на камъни в жлъчния мехур. Когато жлъчните канали се запушат, киселината ще навлезе в панкреаса, което ще доведе до нарушаване на функциите му и до общо унищожаване на органа.

8. Някои сериозни заболявания, които могат да засегнат клетките, отговорни за нормалното производство на инсулин. Обикновено се отнася до такива патологии като панкреатит, панкреатична онкология.

9. Тежки вирусни заболявания, които дават тласък на развитието на захарен диабет. Те включват рубеола, хепатит, грип и варицела. Както знаете, възрастните са по-склонни да издържат на вирусни заболявания, така че те имат сериозни усложнения в тялото си.

10. Възрастови промени в тялото. Според изследването, всяка година, след като четиридесет души стават по-податливи на захарен диабет.

11. Дългосрочно лечение с определени лекарства. Особено опасно е да се провежда лечение без назначаването на лекар с неконтролирано дозиране на лекарства. В допълнение към диабета, подобни действия могат да причинят и стомашни язви, нарушена чернодробна функция и други опасни усложнения.

12. Честото приемане на алкохолни напитки в големи количества оказва негативно влияние върху работата на всички вътрешни органи, а панкреасът не е изключение.

13. Неправилно хранене, особено използването на солена, пикантна и кисела храна. Също така това се отнася до приемането на неприродна храна, която съдържа изкуствени консерванти.

Има мнение, че прекомерното консумиране на сладкиши води до диабет. Всъщност това не е съвсем така, тъй като от горното може да се разбере, че много различни фактори могат да доведат до това заболяване. Що се отнася до приемането на бонбони, те могат да повлияят на теглото, което от своя страна ще увеличи риска от развитие на диабет.

Захарен диабет при мъжете: признаци и видове

Към днешна дата съществуват две отделни форми на диабет.

Захарният диабет от първата форма се счита за зависим от инсулин. Хората обикновено страдат от това в ранна възраст. В този случай самата болест е много трудна, с чести усложнения.

Не можете да излекувате този тип диабет. Тя може да бъде наблюдавана и не работи.

Захарният диабет тип II обикновено се открива при хора на възраст повече от четиридесет години. Той третира добре, но не е напълно елиминиран.

Симптомите на това заболяване се развиват постепенно, така че много малко хора незабавно отговарят на тях, което е грешка.

Следните първи симптоми на захарен диабет при мъжете се различават:

1. Силно усещане за сухота в устата, което не изчезва дори след консумирането на течността.

2. Чести надбягвания с тегло. В това състояние, човек може да отслабне рязко или обратно, да спечели повече паунда.

3. Забележимо увеличаване на количеството на урината на ден.

4. Лошо и продължително излекуване на рани.

5. Прекалено сърбеж на кожата и сухота на епидермиса.

6. Склонност към изпотяване и тежка слабост.

7. Силна жажда. В този случай човек може да пие няколко литра вода на ден и все още да не се чувства облекчен.

8. Нарушаване на зрението.

9. Повишена сърдечна честота и сърдечна болка.

10. Главоболие.

11. Понякога има признаци на нефропатия и изтръпване на ръцете.

По правило тези признаци сочат за развитие на захарен диабет. Когато се появят, трябва незабавно да направите тестове и да извършите задълбочена диагноза.

Захарен диабет при мъже: лечение

Основната цел на лечението на захарен диабет от всякаква форма е да се намали нивото на захарта в кръвта и нормализирането на метаболизма в организма. Също така, лекуващият лекар задължително трябва да насочва терапията, за да предотврати усложненията и да спре симптоматиката на пациента.

Традиционното лечение на захарен диабет при мъжете се избира индивидуално за всеки пациент, в зависимост от формата и пренебрегването на болестта, както и от симптомите. Обикновено терапията предвижда:

1. Целта на инсулиновите инжекции се използва при пациенти с първата форма на захарен диабет. Обикновено тази терапия е много дълга и понякога човек се нуждае от инсулиново инжектиране през целия живот.

2. Приписване на хипогликемични лекарства за нормализиране нивото на кръвната захар на пациента.

3. Диетатерапията е задължителна при лечението на диабет, независимо от неговата форма. В този случай напълно от менюто трябва да изключите алкохолни напитки, сладкиши (сладкиши, сладки, захар, сиропи, сладкиши и т.н.). Също така, използването на бял пресен хляб и солени храни е забранено. Вместо захар трябва да преминете към неговия заместител - фруктоза.

Основата на диетата трябва да е зърнени храни, супи, зеленчуци и плодове (не сладки). В този случай често трябва да ядете болен човек, но не и на големи порции, за да нормализирате теглото и да предотвратите затлъстяването.

Освен това, физическото натоварване влияе добре на състоянието на пациента. Тя трябва да бъде умерена, но да се появява редовно.

Лечението на диабета е за цял живот. В този случай пациентът трябва да бъде наблюдаван редовно при лекаря и да взема тестове.

Един от най-честите усложнения на диабет - диабетна невропатия, която се проявява от болка, парене, изтръпване на крайниците. Тя се свързва с нарушение на метаболитните процеси в нервната тъкан. Регулиране на тези процеси може да помогне за приложение препарати тиоктова киселина - по-специално Thioctacid, който се произвежда в ампули Thioctacid 600T, и формата на бързо освобождаване таблетка Thioctacid BV съдържа примеси - лактоза, целулоза, нишесте, пропиленгликол. Той възстановява въглехидрати и липидния метаболизъм в тялото, и нормализира физиологичните процеси в нервната тъкан. Нормализиране на метаболизъм в нервните влакна може ефективно да елиминира вегетативни нарушения и болка при диабетна невропатия, за да се предотврати развитието на допълнителни усложнения, свързани с увреждане на нервната тъкан, възстановяване на нерв влакното.

Захарен диабет при мъжете: превенция

Предотвратяване на захарен диабет при мъжете е задължително спазване на такъв съвет от лекар:

1. Нормализиране на теглото и превенция на затлъстяването.

2. Правилното хранене.

3. Пълно отхвърляне на лошите навици (пушене, пиене на алкохол).

4. Ако има проблеми с скока на кръвното налягане, той трябва да бъде постоянно наблюдаван и, ако е необходимо, да бъде лекуван с хипертонични лекарства.

5. Ако имате симптоми, подобни на диабет, трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро и да извършите диагноза. Колкото по-рано започва лечението, толкова по-малко увреждане ще има тялото.

6. След четиридесет години трябва редовно да се подлагате на рутинна проверка с лекар и да вземете кръвна проба за нивото на захарта. Правете това поне веднъж годишно.

7. Избягвайте силен стрес и емоционален стрес. Трябва да научите как да контролирате емоциите си. Ако е необходимо, трябва да се свържете с психолог и да вземете успокоителни средства.

8. Забранено е да се извършва самолечение и да се вземат каквито и да е лекарства без предварителното назначаване на лекар.

9. Важно е да се лекуват своевременно тези заболявания, които могат да доведат до диабет.

10. Полезно е да се включите в активна работа. В същото време всички видове спортове са подходящи, най-важното е, че те са редовни и правят човек да се движи. Това не само ще намали вероятността от развитие на диабет, но и ще нормализира теглото и ще подобри сърдечната функция.

Що се отнася до превенцията на диабет тип 1, за съжаление, в повечето случаи не може да бъде предотвратено, тъй като болестта причинява генетично предразположение и вируси. Въпреки това, здравословният начин на живот и правилното хранене могат да отстранят или да намалят вероятността за появата на диабет тип 1.

Share:
Comments