Рододендрон: засаждане и грижи (снимка). характеристики на

Рододендроните от семейство Хедър са често срещани в Хималаите, Южен Китай и Северна Америка.

В Русия те се намират в Кавказ, Далечния изток.

Този род включва както пълзящи храсти, така и дървета.

Рододендроните са топлолюбиви растения, така че растенето им в региони с мек климат няма да е лесно.

За да постигнат това, трябва да осигурят подходяща грижа.

Рододендрон: засаждане, избор на сорт, развъждане

Избор на посадъчен материал

Изборът за засаждане на рододендрон трябва да бъде съобразен с климатичните условия на района на отглеждане. За райони с умерен климат подходящите за зимата видове са:

• японски;

• Зачервяване (сортове Lauretta, Azurwolke, Blaufeder);

• Кавказки (Рига бяла, дъщеря на север);

• Şlippenbaha;

• катевбинский (ASP нови, Boursault, grandiflorum, Snowmound ЕЛЕГАНС).

В северните райони можете да отглеждате рододендрони:

• остри;

• Sikhotinskiy;

• Ledebour;

• даурский (сорта Април Даун, Април Роуз, Април Бяла).

Те са в състояние да понасят слани до -40 ° C, но все още се нуждаят от зимен подслон.

Купете по-добре храсти в разсадници. По-добре е за неопитни производители да започнат да отглеждат рододендронен вид, вместо сорта, получен на основата му.

При избора на разсад, проверете растението: пухкавите храсти са по-упорити, не трябва да има отоци и петна по листата, влажните места и възли са неприемливи за корените.

приземяване

При засаждането на рододендрона на обекта е важно да се избере точното място за него: той трябва да бъде защитен от ветрове, изгарящо слънце, без застой на влага. Поради това е по-добре да го засадите в северната или североизточната част на обекта.

Това растение расте добре в полусферата под короната на дърветата. Въпреки това, тъй като съседите, брезите, липите, върбите, кленовите кестени - кореновите им системи, като тези на рододендрона, не са подходящи за тях, те са близо до повърхността на земята и ще извличат от себе си хранителни вещества и влага. В резултат рододендронът може да отслаби и да умре. На градината, засаждането на рододендрона близо до овощните дървета ще бъде успешно. Ако го засадите на слънчево място, то няма да цъфти.

Размерът на разтоварващата яма трябва да бъде 2 пъти коренът на рододендрона. Почвите предпочитат киселинни (рН = 4.5-5) пропускливи с висока плодовитост. Следователно, смес от листна земя, торф, паднали иглолистни игли се поставя в ямата за засаждане. Корените на разсада се разпределят в ямата, покрити с почвата и добре уплътнени. До кореновата система не се прегрява, земята под храстите е покрита с торфен слой, борова кора или иглолистни отпадъци.

приземяване куста рододендрона. Неправильная: на левом рисунке корневая шейка находится высоко над уровнем земли; в центре — слишком глубоко. На правом рисунке — правильная посадка

Растете рододендрона по-добре през пролетта. Разстоянието между високите храсти е 2 м, за средна височина 1-1,5 м, за затъмнени 0,7-1 м.

репродукция

Дивите видове се възпроизвеждат чрез семена, сортови видове, диви дялове и резници.

Метод на семена Възпроизвеждането на рододендрони е най-дълго и най-трудоемко. Използвайте го върху диви видове или в развъдни работи. Събраните семена се подлагат на стратификация (излагане на студ). За да направите това, те се смесват с навлажнен пясък или вермикулит и се поставят в хладилника за 1-2 месеца. След това ахените се измиват от пясъка и се държат в продължение на 10-12 часа в разтвор на Epin. Семената се полагат (не погребани) върху повърхността на основата (3 части торф и 1 част пясък). При температура от + 15-20 ° C се появяват изстрели за една седмица. Цъфтежа на семена, отгледани от семена, ще трябва да чака от 3 до 10 години.

За размножаване избираме полу-екструдирани клони и ги нарязваме на части от 5-7 см. Долната наклонена рязана се потопи в ковачествения материал (подложка, хетероауксин) и се засажда в субстрат от торф и пясък. Редовете са вкоренени при + 24 ° С.

репродукция отводками най-лесният начин да получите нови копия на рододендрона. За да направите това, близо до храста, направете плитък жлеб, който е пълен с хранителни почви. На един млад клон, направете няколко малки разфасовки, огънете го и го поставете в бразда, закачете куките на земята. След това клонът се поръсва с пясък, смесен с торф. По време на вегетативния период почвата под нея се овлажнява. Младите растения се отделят от храсталака на майката през следващата пролет и се трансплантират на постоянно място.

репродукция отводками

Разделянето на храсталака е друга проста процедура за възпроизвеждане на рододендрони. Бушът е изкопан и разделен на части. Младите храсти ще започнат да цъфтят 2-3 години след засаждането.

Рододендрон: напускане (снимка)

През лятото грижата за рододендроните е съвсем проста. Състои се в поливане, пръскане и премахване на избледнели съцветия, плевене на плевели, оформящи короната.

Рододендроните като висока влажност. През горещото лято тя трябва да се полива редовно и изобилно. По-добре е за тази подходяща река или дъждовна вода. Водата от чешмата или артезианската вода не е подходяща за това поради съдържанието на калциеви и магнезиеви соли, в резултат на което орнаменталността намалява в рододендроните. Водата за напояване трябва да се подкислява с лимонена киселина (3-4 g / 10 l вода), оцетен оцет (100 ml за кофа вода) или сулфатен електролит (10-20 ml за кофа вода). Използването на сярна киселина е за предпочитане, защото рододендроните реагират добре на сярата. Всеки възрастен Буш се нуждае от 15 литра вода 2-3 пъти седмично, а на младите растения - 5 литра на всеки 3-4 дни.

За цъфтежа храст следващата година е изобилна, в текущата година избледнели съцветия са отстранени.

При плевене на плевелите те се изтеглят без да се подкопават, за да не се повреди кореновата система на рододендрона близо до повърхността на почвата.

За да оформите буйна корона в рододендроните, направете примка на млади издънки. Тази процедура започва да се извършва за 2-3 години растителност на растението. На старите храсти прави само санитарни резитба, в които в същото време с болни клони премахване на нарастващите издънки в короната. За да се избегне инфекцията, всички рани са покрити с градински лак или лак-балсам

Широколистните рододендрони в средната климатична зона се понасят по-добре от вечнозелените зимувания. Например, в такива рододендрони като японски, жълти, Daurian, Schlippenbach за зимния период покриват само кореновата шийка.

Вечнозелени рододендрони (кавказки, катебински) се нуждаят от подслон. Направете това, когато температурата на въздуха спадне под -10 ° C, в противен случай гърлото на морбили ще се задвижи. Аркови тухли се поставят над храста и покрити с лутрасил отгоре.

Скрита за зимните рододендрони

Отворете храстите на рододендрона през пролетта, когато почвата се затопли.

Рододендрон: висящ дресинг

Хранете рододендроните 3 пъти: преди цъфтежа, след края и в края на лятото. Първите два пъти използват специални торове за рододендрони (например от поредицата Compo, Светът на цветята, Pocon, Fertica, Agrecol). Към тях се добавят 5-10 g азотсъдържащи препарати. През есента под всяка храста са добавени 30 g суперфосфат и 15 g калиев сулфат.

Рододендрон: вредители и болести (снимка)

Ако спазвате правилата за отглеждане на рододендрони, тогава растението ще расте добре и ще цъфти. Неправилната грижа (пренасушаване или пресушаване на почвата, алкализация на почвата и т.н.) провокира развитието на културни заболявания.

хлороза Рододендрон се случва, когато има недостиг или изобилие от определени химически елементи. Чрез появата на растението можете да определите какво се изисква.

При азотен дефицит листата се проясняват, а в средата на лятото те жълт и падат, нови издънки растат слабо, няма цъфтеж.

Когато има недостиг на желязо и магнезий процесът на синтез на хлорофил е нарушен. Листата придобиват жълто-зелен цвят, младите издънки стават жълти, растежът на растението като цяло се нарушава.

Ако листата се завъртят и се превръщат в червено-виолетови, това са знаците недостиг на калий.

Проявление на липсата на калий върху листата рододендрон

При прекомерна влажност на почвата рододендронът става влажен. Листата стават тъмни сиво-зелени на цвят, изсъхват и падат. Най-често това явление се проявява при силно дренирани почви. Поради нарушението на короната на аерирането в рододендроните, развитието се нарушава, става по-слабо и се влияе от гъбични заболявания, описанието на което е представено в таблицата по-долу.

Име на болестта

Както се проявява в растението

Septoria петна по листата

Малки червеникаво-жълти петна с черна пикнидия в центъра

сиво гниене

Пробиване на надземните части на растението и появата на пухкава сива плака с висока влажност

tserkosporoz

При неправилно оформени листа петната са тъмнокафяви с червена граница

антракноз

Кафяви петна по листата и стреля с червени "подложки" спорангиум

ръжда

От долната страна на листата през есента се появяват розови или бледо-тъмни петна с жълтеникаво-ръждиви пустули от спори. Памучните тампони, съдържащи спори, имат тъмночервен цвят

мучнистая роса

На листа със закръглена форма петна, покрити с прахообразно, белезникаво покритие

восъчна болест (дебела плоча)

На засегнатите листа и издънки, бледо сферични блистери от 0.5-3 см

fuzarioz

Първата е засегната от кореновата система, растението спира да расте, внезапно избледнява

За да се борят с тези заболявания падат падане листа и да ги изгори. Клетките се третират с фунгицидни лекарства (фондазол, меден сулфат, Rovral, Oxihom).

Най-разпространеният вредител на това растение е рододендроновый клоп, Признаците за нейното паразитизиране са многобройни малки безцветни петна по листата.

Рододендроновый клоп

Прахообразни червеи - твърде често посетители на това растение. Те се хранят с вътрешноклетъчен сок, предизвиквайки огъване на листата. При масивни щети рододендронът може да умре.

ларви узкокрылой моли-минера разваляйте листата, като ги забивате в многобройни ходове. В резултат на това листата изсъхва и пада.

За унищожаване на вредни насекоми използвайте инсектициди (Carbofos, Confidor, Phytoverm, Vertimek и др.).

Младите рододендрони страдат от щети охлюви и охлюви, изхвърляйки големи листа на листата.

Наличието на тънка паяжина върху листа, кафяво-сив цвят, арахноиден акат, Акарицидите се използват срещу него (Akarin, Agravertin, Fufanon, Aniklesch).

Share:
Comments