Възпаление на трахеята - причини и симптоми. какво да не

Възпаление на трахеята (трахеит) - възпалителен процес в лигавицата на трахеята, главно инфекциозен по характер, клинично проявяващ се при суха кашлица (понякога кашлица с трудно възстановими храчки), болка зад гръдната кост и температура.

Траеитът като независимо заболяване не се появява. По-скоро може да се нарече синдром. Обикновено инфекцията се разпространява от назофаринкса и навлиза в бронхите. След това, в зависимост от клиничните прояви, е необходимо да се лекуват трахеобронхит, ларинготрахеит, фаринготрахеит (или ринофаринготрахеит).

Възпаление на трахеята - причини

Причината за възпаление на трахеята в повечето случаи е условно патогенна флора, която е постоянно в тялото и се активира под въздействието на някои външни фактори. В допълнение към условно патогенната флора, причината за възпалението е патогенната флора: стафилокок ауреус, стрептокок, пневмокок. Тези бактерии не са много устойчиви на външни фактори, така че инфекцията може да се появи от въздушни капчици, но с непосредствена близост до пациента (с кашлица, говорене, кихане).

Друга често срещана причина за възпаление на трахеята е вирусна инфекция. Трахеитът понякога се случва на фона на грип, морбили, рубеола, червена треска, варицела.

Има неинфекциозна причина за възпаление на трахеята - алергия. В този случай, както при трахеити от всяка друга етиология, назофаринксът и бронхите са включени в процеса.

Това, което предизвиква възпаление на трахеята

Съществуват различни фактори, които могат да предизвикат появата на трахеално възпаление:

- студен, много влажен или сух въздух;

- токсични газове и изпарения;

- прах - промишлени и битови;

- тютюнев дим;

- обща хипотермия на тялото;

- Различни алергени - храна, контакт, инфекциозни.

Подпомага развитието на възпаление на трахеята, намаление на имунитета, което се развива в присъствието на:

- огнища на хронична инфекция (синузит, тонзилит, стоматит и др.);

- имунодефицит, причинен от лъчева терапия, рентгеново лечение;

- тежки соматични заболявания (захарен диабет, чернодробна цироза, ревматизъм, бъбречна патология);

- хронични инфекции (туберкулоза, тонзилит аденоиди);

- дългосрочно използване на цитостатици, имуносупресори и други лекарства, които потискат имунитета.

Алергичният трахеит е реакцията на тялото към различни алергени, които се появяват у дома, на работното място, на улицата.

Често инфекциозно възпаление на трахеята е свързано с алергия към самия микроб, развива се инфекциозен алергичен трахеит.

Така, трахеитът според етиологичния фактор се класифицира като:

- инфекциозни (бактериални и вирусни);

- алергични;

Инфекциозни - алергични.

Курсът е разделен на остри и хронични.

Възпаление на трахеята - симптоми

Основният клиничен симптом на трахеалното възпаление е сухата кашлица, която е по-лошо през нощта и сутринта. С течение на времето става продуктивно: започва да се отклонява гъста храчка, първо лигавица, после гнойна. Това показва прикрепването на бактериална инфекция.

При острото протичане на трахеално възпаление се наблюдават симптоми, характерни за всеки остър възпалителен процес: повишаване на температурата над 390, което се забелязва предимно вечер, въпреки че има много по-чести субферилни състояния. Симптомите на интоксикация практически липсват. Може да бъде нарушен от слабост, летаргия, немотивирана умора. Но най-големият дискомфорт се причинява от кашлица, поради която сънът е нарушен, има сериозни главоболия.

Ако се присъедини фарингитът - Придава усещане в гърлото, дискомфорт при поглъщане. С ларинготрахеит - дрезгав глас. Когато възпалителният процес се разпространява до бронхите, кашлицата и висока температура се засилват. Острата възпаление на трахеята трае около две седмици. В бъдеще или възстановяването идва, или болестта става хронична. Тя зависи от имунитета, общото състояние, своевременното започване на лечението, съпътстващите заболявания. Хроничният курс на трахеалното възпаление се характеризира с нощна и сутрешна кашлица. Температурата не е висока - като цяло, подводницата. Нарушете болката зад гръдната кост. Хроничното възпаление на трахеята се характеризира с периоди на обостряния и ремисии, може да придобие продължителен характер. Много по-лесно е да се прехвърля от остра възпаление на трахеята поради липсата на изразяване на симптомите. Но времето на обостряне е значително удължено. При правилното лечение, възстановяването може да се случи около един месец по-късно.

Алергичната форма на трахеит се проявява и при пароксизмална кашлица.

Не се случват усложнения след трахеит. Само в случаите, когато възпалението се разпространява до съседни органи. Например, трахеобронхитът може да причини бронхопневмония. Има случаи, когато ларинготрахеитът е усложнен от стеноза на ларинкса при деца от ранна възраст. Наблюдавани са ендотрахеални злокачествени и доброкачествени неоплазми, които се развиват след продължителен хроничен курс на трахеит.

Възпалението на трахеята е лек. Какво да направите, за да сте здрави

Възпалението на трахеята се лекува на амбулаторна база. Постоянното третиране се извършва в случай на висока температура за известно време, докато температурата се нормализира.

Целите на лечението на възпаление на трахеята:

- Ефекти върху етиологичния фактор, т.е. върху патогена;

- облекчаване на симптомите на заболяването;

- предотвратяване на развитието на усложнения и прехода на болестта в хронична форма.

Ефективно лечение на възпаление на трахеята - когато бъдат отстранени всички възможни дразнители и е определена пълна почивка.

Етиологично лечение

Лечението на възпаление на трахеята започва с назначаването на антибиотик, ако се докаже, че трахеитът е причинен от бактериална инфекция (гнойна слюнка, температурата е над 38,50). Сега широка гама от ефективни антибактериални лекарства от различни групи. Използват се пеницилини, цефалоспорини, макролиди. Но, основно, не се изисква антибиотично лечение. В редки случаи бронхиалното възпаление е толкова тежко, че се изисква антибиотик. Като цяло има достатъчно симптоматична, десенсибилизираща и локална терапия.

Ако се установи вирусна етиология на трахеита, се използват антивирусни лекарства (интерферон, Kagocel, Arbidol и др.). С установената алергична етиология на трахеита се лекуват антихистаминови лекарства ("Лоратадин", "Супрастин", "Цетрин", "Тавеглил" и др.).

Симптоматичната терапия има за цел да намали тежестта на симптомите на заболяването. През първите няколко дни, че е допустимо да се използва против кашлица, ако хакване суха кашлица пречи на съня и води нормален живот. Можете да вземете лекарства като "Libeksin", "Gerbion", "Glauvent", "Tusupreks" и др. В бъдеще, веднага след като кашлицата започва да станат продуктивни, студени препарати следва да бъдат премахнати. Продължи за лечение на кашлица използва бронходилататори, муколитични агенти, вазоспазъм храчки отхрачващи средства ( "Mucosolvan", "Амброксол", "бромхексин", "Bronhomunal", "Ацетилцистеин", "Mukobene" и др.).

Местна терапия

Използват се локални инхалатори ("Kameton", "Geksoral" и др.), Както и инхалации чрез пулверизатор на бронходилататори, отхрачващи средства. Предимството на локалната терапия е, че лекарството действа директно върху възпалената лигавица и по този начин се повишава неговата ефективност. Но инхалациите не могат да се лекуват в остра фаза, ако има суха кашлица и висока температура. При вдишване на лекарството през пулверизатора, фините частици от мукозната фаринкса и трахеята са обвити. Чрез пулверизатора можете да вдишвате алкална минерална вода, отвари от противовъзпалителни и отхрачващи билки (лайка, градински чай, прополис), дори и физиологичен разтвор. Традиционно инхалациите се използват у дома. Класическо лечение с картофена пара; вдишване прясно приготвена смес от чесън и лук, вдишване с мед, евкалипт. Добър ефект дава сок от черна ряпа с мед, вливания на билки (майка - и - мащеха, мащерка, лайка, елекампане, завой).

Успешно приложено и физиотерапевтично лечение: UVV, електрофореза, масаж.

За да избегнете всички неприятни симптоми на трахеит, трябва да спазвате определени правила. Първото и най-важното правило: стремете се да бъдете здрави. За да се случи това, трябва да се успокои тялото, да се избегне прекомерно охлаждане и натрупване на хора по време на епидемията от респираторни инфекции, отказване от тютюнопушене, ограничаване на алергени в живота си колкото е възможно повече, промяна на работата, ако това вредно производство, във времето и ефективно лечение на хронични огнища на инфекция.

Share:
Comments