Възпаление на bartholin жлезата: причини, симптоми. методи

Бартолинитът е заболяване, което засяга голямата бартолинова жлеза преди вагината на жените.

Най-често тя е едностранна (засяга само една от жлезите).

Помислете по-подробно за симптомите на възпаление на Bartholin жлезата и методите за лечение на това заболяване.

Причини за възпаление на бартолиновата жлеза

Бартолинитът може да се развие поради следните причини:

1. Въвеждане на инфекции, които се предават по полов път чрез незащитен контакт. Обикновено това са хламидии или трихомониазии. По-рядко, бартилините причиняват бактерии като стрептококи, кандида или стафилококи.

2. Удари патогенни бактерии на Bartholin жлеза с уретрит или colpitis.

3. Неспазване на принципите на лична хигиена на гениталиите. Освен това, ако времето не се измие по време на менструацията, рискът от развитие на бартолинит се покачва понякога.

4. Разни незначителни травми на гениталиите (обикновено това се случва по време на полов акт, който не е достатъчно навлажнен). В този случай се образуват малки пукнатини в тъканите на жената. Те могат лесно да получат инфекция.

5. Използването на твърде плътно бельо или бикини от синтетични тъкани може да разтрива гениталиите и да ги изтръгне. В това състояние циркулацията на кръвта се нарушава в Bartholin жлезата, затова е по-лесно да влезе патогенни микроорганизми, гъбички, бактерии и т.н.

6. Липсата на постоянен сексуален партньор и несериозен сексуален живот (незащитен сексуален контакт) също може да увеличи риска от улавяне на инфекция, която ще предизвика бартолинит.

7. Наличие на остри възпалителни процеси в тялото, които не се лекуват (например кариес). В този случай патогенните бактерии ще навлязат в жлезата чрез кръв или лимфа.

8. Различни неуспехи в хормоналната система.

9. Тежко сурово охлаждане.

10. Остра липса на полезни витамини и микроелементи.

11. Нисък имунитет, който прави човек по-уязвим към различни заболявания на репродуктивната система.

12. Последни аборти и други оперативни интервенции в репродуктивната система на жената, при които има нарушения на основата на стерилитета.

Възпаление на Bartholin жлеза: симптоми и признаци

Бартолинитът може да бъде остър и хроничен. Всяка от тези форми на перколация е придружена от нейните симптоми.

Остър възпаление на Bartholin жлеза има такива характеристики на курса и симптоми:

1. Температурата на тялото на жената се повишава рязко. Усеща главоболие, слабост, неразположение и парене в гениталиите.

2. След няколко дни има остри болки в долната част на корема и усещане за изтръпване при уриниране.

3. Често желание за уриниране, дори ако пикочния мехур е празен.

4. Появата на болка в долната част на гърба поради нарушение на бъбреците.

5. Външен вид на вагинално отделяне, което може да има лигавична или гнойна структура.

6. Болка при палпиране на външните гениталии и подуване.

7. Зачервяване на влагалището.

8. Дискомфорт в перинеума.

9. Появата на печат в основата на големите срамни устни. В този случай самата уплътняване може да бъде с различни размери в зависимост от степента на пренебрегване на заболяването.

10. Появата на гнойното отделяне от уплътняването.

Хроничният бартолинит обикновено има по-малко тежки симптоми. В този случай жената може да почувства само периодично проявяваната болка в срамни устни, зачервяване и болка по време на сексуален контакт.

Също така, когато ходите, ще има дискомфорт.

Възпаление на Bartholin жлезата: диагноза и лечение

Когато се появят първите симптоми на възпаление, една жена трябва да се консултира с гинеколог. За идентифициране на заболяването на пациента ще бъдат назначени такива диагностични методи:

1. Инспекция при гинеколога.

2. Изучаване на тайна от Бартолинова жлеза.

3. Сменете от влагалището, за да идентифицирате бактериите.

Лечението на бартолинит се избира въз основа на формата на патологията и симптомите на пациента. Традиционната терапия осигурява:

1. Цел на антипиретичните препарати срещу висока температура.

2. Назначение анальгетиков от боли.

3. Прилагане на мехлемите на Levomekol и Вишневски към възпалената жлеза. На върха на лекарството трябва да се осигури стерилна бинтова превръзка.

4. Разтриване на възпалената жлеза с антимикробни разтвори (Мирамистн, хлорджен).

5. Проведение физиотерапевтического лечения (УВЧ терапия, магнитотерапия).

6. Когато откриваме бактерии, на пациента се предписват антибиотици (Ceftriaxone, Azithromycin, Trichopolum). Необходими са им най-малко десет дни.

7. При подуване и възпаление се предписват противовъзпалителни средства (ибупрофен).

8. Когато гноен бартолинит е необходимо да се отвори гноен фокус и да се елиминира съдържанието му. Освен това раната се третира с пероксид, а дренажът се поставя в жлезата, за да се отстранят остатъците от гной.

Тази дренажна тръба трябва да бъде в жлезата за шест дни.

9. По време на лечението пациентът трябва да се въздържа от сексуален контакт и да прилага студени компреси в възпалената област.

10. В хроничната форма на заболяването жената е предписвана със седалище. Хирургично отстраняване на гнойната капсула също може да бъде практикувано. Такава операция се извършва, когато пациентът страда от чести екзацербации на бартолинит.

11. За подобряване на имунитета се предписват витамини.

Възпаление на Bartholin жлезата: лечение, усложнения, превенция

При липса на лечение пациентът може да развие такива усложнения от бартилинит:

1. Преход на болестта в хронична форма.

2. Образуване на киста - неоплазма, която ще събере самото тяло. Тя изисква хирургическо отстраняване.

3. Формиране на фистули - канали, през които гнойът ще напусне. Такива фистули могат да бъдат разположени върху кожата или в съседни органи. Те са много опасни, защото са открити рани, през които може да се получи инфекция. Освен това, фистулите са трудни за лечение и често водят до повтаряща се прогресия на патологията.

4. Поява на хроничен сърбеж, болка и дискомфорт във вагиналната област. Това е не само неприятно, но и постоянно ще се намесва с една жена, особено когато тя ще бъде в претъпкани места.

5. Развитие на такава болест като вулвит. В същото време женските лапи, долната част на влагалището и клитора се възпаляват. Има такава патология, дължаща се на инфекция от фокуса на възпалението във влагалището.

6. Тежкото възпаление на фалопиевите тръби може да доведе до безплодие във времето.

7. Цититът и уретритът могат да се развият като усложнение от нелекуван бартолинит.

8. Остри възпаления на бъбреците и нарушаване на техните функции.

9. Adnexite.

10. Нарушаване на общия менструален цикъл на пациента.

11. Промени в състава на урината.

12. Colpitis.

В по-тежки случаи, необработеният бартолинит може да доведе до сърдечна недостатъчност, рязък спад на налягането в пациента, сепсис и шок.

За да се предотврати развитието на бартилинит, жените трябва винаги да следват препоръките на лекаря:

1. Внимателно спазвайте хигиената на гениталиите след всяко движение на червата и преди лягане. В този случай е желателно да се измие с течен сапун на базата на билки или гел с млечна киселина. Тя ще създаде благоприятна среда в половите органи.

2. Важно е да имате постоянен сексуален партньор. При случайна сексуална комуникация е необходимо винаги да се използва презерватив.

3. Необходимо е да се внимава във времето за появата на неприятни симптоми на бартолинит и да се свържете с гинеколога възможно най-скоро.

4. Като превантивна мярка за генитални заболявания на всеки шест месеца, трябва да се подложите на преглед и преглед с гинеколог.

5. Жените се препоръчват да носят бельо само от естествени материали (памук). Тя няма да скочи и ще предизвика раздразнение на нежната плът. Също така, прането не трябва да бъде прекалено стегнато, за да не нарушава кръвообращението.

6. Важно е да се лекуват всички възпалителни процеси в тялото своевременно, което може да доведе до възпаление на Bartholin жлезата.

7. По време на менструацията трябва да се измиете най-малко три пъти на ден с преварена вода. Също така по това време трябва да се въздържате от полов акт.

8. Дневните тънки подложки трябва да се сменят на всеки 3-4 часа, в противен случай започват да се събират и размножават опасни бактерии. Що се отнася до подложките за менструация, те трябва да се променят на всеки 2-3 часа.

Share:
Comments