22 октомври: какви са днес празници, събития, рожден ден,

Празници 22 октомври:

Международен ден на училищните библиотеки

22 октября по инициативе ЮНЕСКО отмечается Международен ден на училищните библиотеки. Традиция акцентировать внимание на общеобразовательной литературе для детей школьного возраста появилась с 1999 года, когда Бланш Вуллз - руководитель Международной ассоциации школьных библиотек предложил отмечать такого рода праздник, однако официальный статус Международен ден на училищните библиотеки приобрел лишь в 2005. Спустя три года после того, как праздник был признан и начал отмечаться во многих странах мира, представители ЮНЕСКО пошли дальше и решили посвятить школьной книге целый месяц. Начиная с 2008 года, Международен ден на училищните библиотеки трансформировался в месячник. В период с 22 октября по 22 ноября во всем мире проводится мероприятия, посвященные школьным библиотекам, практикуется ежемесячный сбор книг. В России самым ярким событием Месячника библиотек становится масштабный Форум школьных библиотекарей, который ежегодно проводится в Михайловском.

Фестивал на бели кранове

22 октября в России отмечается Фестивал на бели кранове, посвященный памяти людей, павших на поле боя во время войн и вооруженных конфликтов. Инициировал ежегодное проведение этого дня поэт Расул Гамзатов. Цель Праздника белых журавлей не только в христианском почитании героев, отдавших жизни во славу Родины и патриотическом воспитании молодежи, но и в укреплении традиций и устоев жителей России, объединение людей разных национальностей, проживающих на территории большой страны. Название праздник получил благодаря популярному стихотворению Руслана Гамзатова «Белые журавли», строки которого были положены на музыку и исполнены Марком Бернесом. В Дагестане Фестивал на бели кранове отмечается уже не одно десятилетие и только относительно недавно он стал Всероссийским. Журавль — птица мудрая, добрая и преданная, не удивительно, что именно она стала символом дружбы и единства, храбрости и преданности. В каждой стране мира, где бы она не находилась, на Востоке, Юге или Западе, белый журавль прославляется и оберегается. В Японии он является символом долголетия и процветания, в Китае — бессмертия, в африканских странах — посланником богов, в христианских странах — символизирует терпение и смирение.

Ефес (Korsun) икона на Божията майка

В православния календар 22-ия ден октомври, не е известен като празника на Дева Мария майката на Корсун (Ефес) .Znamenitaya икона на Корсун Богородица е изписана от св. Лука, молим преди мечтата й много християни, но не всеки е открояваше тази възможност. В края на първото хилядолетие иконата, рисувани от Лука, той бе доведен от княз Владимир на Корсун в Киев, а след това тя "живее" в Новгород и Москва, така че славяните са били в състояние да се докоснат чудотворните мощи. Имаше и друг образ на Дева Мария от Корсун, чиято поява в Русия през 1162 се дължи на Св Euphrosyne Полоцк, изключителна жена, за да го размени за богатите дарове от гръцкия император. Името Korsunskaya получи тази икона, поради факта, че на път от Гърция за почти една година е в град Корсун.

22 октомври в националния календар

Днес популярен календарен ден Яков Drovopiltsa, става отправна точка за изготвянето на дърва за зимата. Вярвало се е, че Яков да намали дървета и дърво, съхранявани в плевнята не могат да се възползват от този клас няма да бъде. Фолк мъдреци смятат, че причината за това поведение на селяните не е мистична, но практически, твърде много работа имаше селяни през лятото и първия есенен месец по време на дърва за огрев просто не е достатъчно. Освен това есенните трупи, когато се изгарят, произвеждат много повече топлина от летните трупи, тъй като те напускат соковете. Не мислете, че прибирането на дървесина е прост и не обезпокоителен бизнес, всеки селянин знаеше колко е важно и важно. Хората там са много гатанки и поговорки, свързани с добива и използването на дървесина: "Гардероб големи, малки вратата, сложи бялото, премахнете черните", "зима, не топлина, не студено през лятото." Яков е обичайно да готви овесена каша, която се сервира с масло или свинска мас, и печени торти с овесена каша. На 22 октомври - началото на дейностите, като вършитба пшеница, пилинг просо, ечемик и овес. На Яков често се появяваха гъби, те бяха задушени с картофи и сол в бъчви. Всеки знае, че октомври е времето за събиране на есенни гъби.

Име дни 22 октомври

Авраам - човек, който е много активен и активен, комуникиращ, винаги може да намери контакт със събеседника, дори ако няма почти никакви общи теми за разговор.

Ефим - много нежна и чувствителна дете, изисква много внимание, често в детска заеквам и има проблеми с храносмилането (като правило, такива явления идват от страх или прекомерни zakompleksovannosti). Ефим е много надежден човек, неговите колеги го уважават и никога не подозират мръсен трик. По природа човек с това име е много художествен, може да се превърне в добър актьор или художник на сорта. Независимо от факта, че в близост до Йефим има много хора, той е консервативен и селективен в приятелство, близки хора за него са онези, с които връзките са проверени през годините.

Константин - човек, за когото определението за "пикантен" е подходящо, той често изпитва чувство на безпокойство и понякога не знае каква е неговата причина. Той обича да прекарва времето си със семейството си, но съпругата му не трябва да се отпуска, защото Константин е толкова свикнал да подчертава, че без него той не представлява живота си. Съпругата няма да предотврати от време на време да затопля чувствата на съпруга и да причини в нея ревност, без острота на чувствата Константин може да отиде в търсене на подслон в прегръдката на друга жена.

Максим - независим човек от ранна детска възраст, той не причинява проблеми на родителите. Ако мама и татко се стремят да направят живота на сина си по-ярък и нещо за очарование, няма по-добро решение, отколкото да вземе момчето до театъра. Трудността на Максим е, че му е доста трудно да даде наука за разбирането на хората, човек с това име лесно се измами, той вярва твърде много, че само добри хора могат да бъдат с него. Лице на име Максим е много целесъобразно, без особени трудности може да постигне успех в почти всяка дейност.

Яков - много разумен човек, той следва притчата "Седем пъти мярка, една изрязана", неприятността е очевидно не е неговата прищявка. Практиката на Яков носи своите резултати - хората с това име са трудолюбиви и успешни, често успяват да търгуват.

22 октомври се раждат:

Ференц Лист (1811 г.) - изключителен унгарски композитор, пианист и диригент. За трудната си творческа кариера музикантът пише около шест и половина творби, сред които световната слава придобива симфонии "Фауст" и "Дивина комедия", унгарски рапсодии, както и концерти за пиано.

Сapa Бернар (1844 г.) - изключителна френска актриса и певица, която свири в големите театри на света, стана известна с ролята си както на женските, така и на мъжките роли. Благодарение на великолепната пиеса на Сара Бернхард се появи операта "Ла Травиата", написана от Верди. В Париж името на Сара Бернхард е бил театърът в "Place Chatelet".

Иван Бунин (1870 г.) - руски писател и поет, автор на колекциите "Поеми", "Под откритото небе", "Трибуна", три пъти победител в наградата Пушкин, прекарва много години в изгнание, където известните литературни шедьоври "Митина любов" корнет Елагин "," Животът на Арсениев ".

Катрин Денёв (1943) - Френска актриса, която стана известна по целия свят след главната роля във филма "Чарбурски чадъри", носител на голямата награда на филмовия фестивал в Кан (1964 г.). Друга забележителна творба на Катрин Денеув е Деми във филма "Момичета от Рошефор". Френската актриса мечтае да види най-добрите режисьори на света на сцената.

Спартак Мишулин (1926) - актьор на театъра на сатира, е застрелян в програмата в "Кабачок 13 стола", много го разбират по ролята на Карлсън, която той изпълнява от четирийсет години.

Изявени събития в историята на Русия, които се проведоха на 22 октомври

22 октомври 1721 г. - След победата над шведите в Северната война и връщането на многобройни земи към властта на Московската държава, бе създадена Руската империя, оглавявана от императора на All-Русия.

22 октомври 1730 г. - изгради 117-километров канал Ладога (Петровски, Староладошски), който направи възможно изграждането на транспортни връзки по брега на езерото Ладога, свързвайки реките Нева и Волхов.

22 октомври 1842 г. - един изключителен бижутер Густав Фабердж, чиито творби все още вълнуват съзнанието на милиони хора, благодарение на невероятната красота и изтънченост откриха бижутерия в Санкт Петербург. Днес, за да стигнете до тяхната колекция от продукти, създадени от ръцете на уникален майстор, търсят най-добрите музеи и ценители на рядкостите от целия свят.

22 октомври 1966 г. - Съветският съюз стартира сателит "Луна-12", който беше невероятно постижение за проучване на вътрешното пространство.

22 октомври 1987 г. - един изключителен поет, който емигрира от Съветския съюз и е живял в продължение на много години в Съединените американски щати, Йосиф Бродски е награден с престижна награда - Нобелова награда за литература.

Share:
Comments