Въпрос до лекаря: черен дроб - къде е и как боли?

Черният дроб, както знаят много от училищната биология, е несвързан орган.

Той се намира в правилния хипохондриум (приблизително два пръста под епигастричния регион).

Болковите усещания в черния дроб не са толкова чести.

Не винаги болка в областта на този орган говори директно за увреждане на черния дроб: може да се отрази болезнено усещане и от най-неочакваните източници.

Въпреки това, винаги с развитието на дискомфорт трябва да се pricked: неприятни чувства не възникват сами, но под влиянието на различни патологични процеси.

За да не пропусне един важен момент, пациентът трябва да разполага с необходимия минимум от знания.

Черният дроб: къде е и как боли. причини

Говорейки за черния дроб, пациентът трябва да знае не само къде е и как боли, но и вероятните причини. В по-голямата си част става дума за патологии на органите на стомашно-чревния тракт. Някои от тях засягат черния дроб, а другата няма нищо общо с това тяло. Според статистиката, хората, които злоупотребяват с алкохол, мазни пържени храни, както и с тези, които не спазват диетата, са изложени на най-голям риск. Сред непосредствените причини:

хепатит. хепатит представляет собой воспалительное поражение тканей печени. Поражение может быть вирусным, токсическим (при приеме лекарственных препаратов и алкоголя). Особому риску подвергаются лица, ранее контактировавшие с больными вирусными формами гепатита (B, C), а также злоупотребляющие алкоголем и те, кто принимает гепатотоксичные препараты (таким свойством обладают некоторые медикаменты для лечения гипертонии и т. д.). При гепатите возникает ощущения распирания в правом подреберье, боли тупые, ноющие. На первых этапах развития заболевания болей может и не быть. Тем опаснее гепатит.

Цироза на черния дроб, Противно на общоприетото схващане, хепатитът не е рак. Това е независимо заболяване. Често се случва като огромно усложнение на дългосрочния хепатит. Черният дроб престава да се справя с функциите си. Известно е, че чернодробните клетки имат невероятен регенеративен потенциал, но дори тяхната способност за регенериране не е достатъчна. Има бърза смърт на чернодробните клетки и подмяна на белези от белези. В първите етапи цирозата също не показва смущаващи симптоми. Синдромът на болката се характеризира с интензивност, болката е тъпа, рисуване. Може да има пожълтяване на кожата, бели очи. Тютюнът обезцветява, става бял или светло бежов (глинен цвят). Цирозата е болка, главно алкохолици с опит. Злоупотребата с алкохол според тези статистически данни е до 85% от всички причини за цироза. Но не трябва да се отпуснете, никой няма да даде гаранции, че болката не се дължи на навлизането в останалите 15%.

Холецистит, Възпаление на жлъчния мехур. Локализирането на болка - десният хипохондриум (по-близо до епигастричния регион), независимо от хепатита, болката се определя като рязане, рязко (кама). Често холециститът се съпровожда от разстройства на изпражненията (почти винаги диария), усещане за горчивина в устата сутрин, гадене.

Образуването на черния дроб, Доброкачествените и злокачествени тумори причиняват болка с различна интензивност. Аденомите, хемангиомите на черния дроб се характеризират с бавен растеж и не дават очевидни симптоми. Злокачествените тумори, които формират, предизвикват не само локални, но и общи прояви: повишаване на телесната температура, главоболие и т.н. Тези прояви имат постоянен характер.

Камъни в жлъчния мехур, Болката от жлъчни камъни има подобни прояви на холецистит. Идентифицирайте ги само с помощта на специални изследвания.

• Мононуклеоза - специален тип вирусно увреждане на чернодробните структури.

• Абсцессы печени.

Други заболявания са маскирани за болка в черния дроб:

• Пиелонефрит.

• Апендицит.

• Остеохондроза на лумбосакралния гръбначен стълб.

Черният дроб: къде е и как боли. Диагностични мерки

Знаейки за черния дроб, къде е и как боли, пациентът трябва да разбере, че това не е достатъчно. Самоопределението на причината за болката е невъзможно. За целта е необходимо да се извърши серия от специални диагностични изследвания. Първото нещо, което трябва да направите на пациента с болка в горния десен квадрант, е да се консултирате с лекар. По-логично е да планирате незабавно посещение на гастроентеролога, тъй като в преобладаващото мнозинство от случаите става дума за стомашно-чревни заболявания (въпреки че не винаги са чернодробни). Подозренията относно източника на болка може да не бъдат оправдани, тогава следните специалисти ще помогнат:

• Нефролог. С патологии на бъбреците.

• Уролог.

• Ортопедични. При заболявания на опорно-двигателния апарат.

• Невролог.

Специалните трудности при диагностицирането на заболявания на черния дроб и стомашно-чревния тракт като цяло не са такива.

Диагностиката включва:

• Анамнеза. Лекарят разпитва пациента, за да разбере по-добре същността на оплакванията му. Така че специалистът е първичната клинична картина.

• Палпация. Palpation е необходима за приблизителна оценка на структурата на органа (неоплазмите се определят вече с палпация, с цироза органът приема нехомогенна структура). Също така, поради палпиране, лекарят оценява реакциите на болката и тяхното локализиране. Това е необходим стадий на диференциална диагноза.

• Ултразвукова диагностика. В момента това е най-информационният и достъпен метод за визуална оценка на структурата на черния дроб и жлъчния мехур. Тя позволява да се разкриват не само заболявания на самия черен дроб, но и холелитиаза (дори когато камъните все още не са се образували).

• Сцинтиграфия. Той дава възможност да се изследва функционалната активност на черния дроб. Специално радиоизотопно лекарство се инжектира в кръвта. Той бързо се натрупва в черния дроб. Природата на натрупване на лекарството се следи чрез специален сензор (във форма и размер той прилича на открито устройство за ЯМР).

• ЯМР / КТ. Назначени са подозрения за тежка чернодробна патология, включително за определяне на естеството и размера на туморите.

• Лабораторни тестове. Най-информативен биохимичен кръвен тест (необходимо е да се оценят показатели като AST, ALT). В някои случаи може да бъде определен кръвен тест за маркери за рак.

Благодарение на тези проучвания можете точно да определите причината за първоначалната болка.

Черният дроб: къде е и как боли. Първа помощ и лечение

След като разберем къде е черният дроб и как боли, а също и след края на диагностичните дейности, можем да говорим за лечение.

Важно е да имате предвид. Независимо от това, можете да спрете синдрома на болката (преди да посетите лекаря). Ако болката е интензивна и не се отстранява от себе си, трябва незабавно да се обадите на линейка.

За облекчаване на болката се нуждаете от:

• Вземете таблетка със спазмолитична (подходяща No-shpa, Duspatalin, Drotaverin и др.).

• Изключете физическата активност и направете удобна поза.

• Преди хранене избягвайте да ядете.

Ако тези мерки не помогнат, трябва да се обадите на линейка.

По принцип, лечението на болка в черния дроб е приемането на специални лекарства. Хирургичното лечение прибягва рядко и само при наличие на индикации.

При лечение на чернодробни заболявания се определят:

• Противовъзпалителни лекарства. За облекчаване на възпалението. Те са подходящи за избора си с много внимание: много от тях имат хепатотоксичен ефект.

• Аналгетици. Те се използват в комбинация с антиспазмици за спиране на болката.

• Спазмолитици. Отстранете спазма от гладки мускули. Често спазмът е източник на болка.

• Препарати - хепатопротектори. Проектиран да възстановява увредените чернодробни клетки и да предпазва вече здравите от нежелани ефекти. Това включва много имена: Essentiale, Gepabene и др. Не се препоръчва да приемате такива лекарства сами: има много странични ефекти.

В редица случаи се предписва физиотерапия (загряване със смола и др.). Независимо от загряването на черния дроб е строго забранено: такова "аматьорско представяне" може да доведе до непредвидими последици.

Оперативната интервенция се осъществява при холелитиаза с цел трансплантация. За щастие, често достатъчно лечение за наркотици.

По този начин, черният дроб се намира в десния хипохондриум. Болката може да бъде различна по естество и интензивност: от незначително издърпване до рязко рязане. Това знание обаче не дава на пациента нищо - болката може да се отрази и много тежки патологии изобщо не се появяват в първите стадии на болка. За разсейване на съмненията може да се направи само набор от специални диагностични мерки. Въз основа на резултатите от изследването лекарят ще диагностицира и ще предпише лечението. Навременността и адекватността на терапията са гаранция за благоприятен резултат.

Share:
Comments