Забравили ли сте? време е да отидем в салона.

Уморен от забравата си? Дълго си спомняте къде да поставите ключовете на колата? Изследователите казват, че това може да се коригира - малко физическо обучение ще спомогне за подобряване на паметта.

Изследователите поискаха от 54 участници в експеримента (някои от тях имаха проблеми с паметта), за да видят поредица от изображения. Тогава на половината от участниците беше предложено да карат велосипед за 6 минути, а останалите продължиха да седят. Когато след един час субектите бяха помолени да опишат подробно онези образи, които биха могли да си припомнят, тези, които се занимават с упражнения, демонстрираха "забележителни подобрения в паметта". Учените от Калифорнийския университет в Ървайн споделят впечатленията си: "Това, което ни шокира най-много, е, че наблюдавахме значително подобрение в паметта и в двете групи, както със силна памет, така и със слаба памет".

Но как може посещението в салона да бъде свързано с по-добра мозъчна активност? Изследователите обясняват това по следния начин: физическата активност стимулира освобождаването на норепинефрин в мозъка, химическо вещество, чиято роля в процесите на паметта е много важна.

Изследователите взеха от участниците три проби от слюнката: в началото на експеримента, след като прегледаха снимките от участниците и веднага след тренировка и почивка. Нивата на алфа-амилаза в слюнката, която е известна като биомаркер, показваща активността на норепинефрин в мозъка, значително е скочила при тези, които практикували стационарния велосипед.

И въпреки че учените са избрали хора на възраст от 50 до 85 години да изучават темата си, те вярват, че младите хора ще се възползват още повече от спортните си дейности заради паметта си.

Share:
Comments