Витамин с помага със студ само тези, които играят спортове

Винаги се казва, че витамин С помага да се устои на настинка. Учените от Университета в Хелзинки уточняват: само ако редовно упражнявате. В същото време рискът от развитие на настинки е намалял наполовина. Но хората, които приемат този витамин, но които водят неактивен начин на живот, не са защитени от обикновена настинка.

Служители на университета проведоха проучване, включващо 11 хиляди души, чиято цел беше да проучат ролята на витамин С в промоцията на здравето. Участниците в проучването са участвали в маратонски състезатели, ученици, включително плуване, и канадски войници. Всички трябваше да приемат витамин С ежедневно.

Резултатите са, както следва: при хора, които практикуват кратко физическо натоварване, рискът от студ е намалял с 50%. Много добре реагираха на витаминните спортисти. Например, плувците успяха да се справят с вече развита респираторна вирусна инфекция два пъти по-бързо.

За децата дневните дози витамин С, дори и само в 1 грам, се оказаха много ефективни при облекчаване на симптомите на настинка и съкращаване на продължителността му. Ако сред възрастните продължителността на настинката е спаднала с 8%, то сред децата тази стойност е била 18%. За всеки възрастен средно 2-3 катарални заболявания годишно, докато децата се разболяват до 6 пъти.

Но експертите предупреждават за страничните ефекти на добавките с витамин С. Едно проучване установи, че такива добавки могат да провокират образуването на камъни в бъбреците.

Share:
Comments