Укрепване на имунитета при деца и възрастни: важна задача!

Хронична умора, сънливост, постоянни настинки, херпес, папиломи?

На героинята не отивайте: има катастрофално намаляване на имунитета.

От имунните процеси зависи качеството на нашия живот, което като цяло искам да живея щастливо след това.

Най-тъжното е, че почти всички съвременни деца имат слаб имунитет. Вината и екологията, нискокачествената храна, липсата на системно възстановяване и общата "компютризация". следователно да се засили нуждата от защита от раждането детето. Не е лошо, разбира се, ако майка ми обърна внимание на собственото си здраве още преди зачеването и по време на бременността стриктно спазваше всички препоръки на лекарите, изостави лошите навици и остана в съвършена хармония със света ... Но това вече е идиличен вариант. За да вдигнем собствения и детски имунитет, ние ще продължим с преодоляването на реалностите.

Укрепване на имунитета при деца

Младенецът при раждането има огромен резерв от жизненост, а кърмата напълно го предпазва от вируси и бактерии. И все пак да се засили детският имунитет трябва да бъде незабавно. Не се изисква нищо свръхестествено: втвърдявайте се, хранете се правилно, поемете кърменето, ако е възможно - плувате.

Бебето се нуждае всеки ден ходи на чист въздух, постоянно лечение и грижа. Благоприятният температурен режим за стаята е 22 градуса. Преди да си легнете и през нощта задължително проветряване, Не можете да ядете: постоянното прегряване убива имунитета.

Чудесен начин да започнете втвърдяващи процедури - постепенно намаляване на температурата на водата за къпане. Започвайки от 37-36 градуса, можете постепенно, една степен от пет до шест дни, да направите баня охладител.

От една година можете да измиете лицето си с хладка вода, ръцете си върху лактите и точно над врата, ключиците, гърдите, постепенно да намалите температурата до 16 градуса. От навършване на петгодишна възраст започваме да се занимаваме. За да започнете, разбира се, не е необходимо с леденостудена вода, но топла, като постепенно температурата достигне 18 градуса. По-икономичен вариант - изливане на краката с глезени в същия температурен диапазон.

Лятото при всяка възможност нека бебето тичам бос, плувайте на открито. Детето трябва активно да се движи, да тича, да скочи, да играе спорт. Тя не може да бъде обвита и прегрявана. Би било грешка да се забранява контакт с други деца от страх от намиране на вирусно заболяване. Напротив, колкото по-често имунната система среща инфекция, толкова по-силна става. Ето защо "домашните" деца са болни по-често от тези, които ходят на детската площадка и посещават детска градина.

Важен момент - правилното хранене, Нарастващият организъм трябва да получава толкова много витамини, минерали, микроелементи, колкото е необходимо. Ето защо, в храната на детето не винаги трябва да има шоколади и сандвичи с наденица, но зеленчуци, плодове и качествени витаминни комплекси. И растителната храна не трябва да се донася от чужбина, а да се отглежда до мястото на пребиваване. Човешкото тяло се нуждае от чиста вода. Ето защо, в допълнение към чай, сок и мляко, на бебето трябва да се даде вода, и от ранна детска възраст.

Що се отнася до имуномодулаторите, мненията на лекарите се различават. Някой вярва, че здравите деца не се нуждаят от изкуствена подкрепа на имунната система и някой не вижда нищо лошо в сезонните методи на такива лекарства. Основното нещо е да изберете безопасен и действително ефективен вариант.

Добре поддържа и укрепва имунната система аскорбин, разтвор на витамин D, бульон от кученце, компот от сушени кайсии и сушени плодове, Можете да направите много вкусна и здравословна смес, за да запазите имунитета, като нарязате на еднаква степен сушени кайсии, орехи, стафиди и ги смесвате с естествен мед. Ако от септември вземете една супена лъжица от такава смес сутрин на празен стомах, добре можете да подготвите имунитет за сезона на настинките през октомври. Такова лекарство е добро за укрепване на имунитета при деца и възрастни.

Вегетативни вещества-адаптогены: тинктура от Echinacea и Eleutherococcus. За да се подготвите за зимното натоварване на имунната система, трябва да ги вземете поне за един месец. Дозата трябва да посочва лекар, но обикновено достатъчно капчици за всяка година от живота.

Необходимо условие за формирането на силен имунитет е липсата на инфекциозни огнища. Следователно, зъбите трябва да бъдат излекувани навреме, дори ако те са млечни. И гърлата трябва редовно да се мият с разтвор от морска сол, за да се предотврати натрупването на патогенна микрофлора.

Укрепване на имунитета при възрастни

За да разберете, че е време да вземете сериозно имунитета, трябва да анализирате състоянието си. Тялото захранва SOS сигналите, ако се открият следните симптоми:

• чести настинки, които траят дълго време, с усложнения, изискващи антибиотици;

• Наличие на хронични огнища на възпаление (гърло, назофаринкс);

• дразнене на кожата;

• скучна, чуплива коса и нокти;

• чести обриви на устните (херпес);

• разпадаща се нервна система, склонност към депресия;

• усещане за умора, утежнено през пролетта и есента;

• проблеми с червата;

• чернодробно заболяване;

• промени в теглото;

• болка в ставите, обратно;

• внезапно появяване на брадавици, папиломи;

• понижено сексуално желание;

• постоянна слабост или температура около 37 градуса и малко по-висока.

Всичко това е причина сериозно да се грижи за вашето здраве.

На първо място, това е необходимо за регулиране на червата, бъбреците и черния дроб, Всички тези органи са отговорни за евакуацията на токсините от тялото, токсините, пречистването на кръвта и следователно пряко засягат засилването на имунитета при деца и възрастни. Понякога за значителна промяна в състоянието на имунната система е достатъчно просто да започнете да пиете чиста вода, за да премахнете токсичните вещества и отпадъци.

Имунната система ще ви благодари и за почистване на тялото от паразити, Можете да го носите с аптеки или народни средства. Резултатът може много да изненада и да зарадва дори онези, които смятат, че антипаразитното прочистване е пълна глупост, а и самият - чист съд на разума.

Качествени витамини - състоянието на засилване на имунитета при деца и възрастни е задължително. Не ги приемайте като загуба на време. Къде, кажи ми, вземете тялото на съвременния човек с точното количество хранителни вещества? Храната не е в състояние напълно да се справи с дефицита, така че с възрастта, крайните ресурси на тялото да свърши, имунната система отива отчасти. В този случай, вие не можете да направите без добри имуномодулатори.

Замърсеният въздух и вода, постоянните натоварвания, изменението на климата, нападението от паразити, колонизацията на микрофлората от гъби, неправилната нездравословна диета, липсата на сън, липсата на движение и физическата активност са фактори, които влияят върху намаляването на имунитета. Започва безкрайна серия рани, които могат да доведат до ужасна диагноза.

Не се отчайвайте. Има много начини за укрепване на имунитета на възрастен, това би било желанието да се подобри ситуацията.

Така че, първото нещо, което можем да стимулираме общия имунитет е физически упражнения, Проклятието за фитнес зали не се брои. Задачата на обикновения човек е да стимулира имунната система с редовни физически усилия. Идеал е да се избере посоката, която ще даде удоволствие, а не да се възприема като наказание. Изборът е страхотен: плуване, ходене, лесно бягане, колоездене, ски, йога, аеробика, танци. Достатъчно е да се практикува два или три пъти, но редовно и всяка седмица - и шест месеца по-късно, хроничните рани наистина ще отстъпят.

Сега нека поговорим за червата. Най-често срещаният проблем е дисбактериоза, причинена от приемането на антибиотици. Вредно не са само хапче, а фактът, че не само патогенната среда изчезва, но и жизненоважна за флората на организма. Имунната система е повече от половината или дори 80% по-слаба. Следователно, след антибиотична терапия се налага спешно възстановяване на чревната микрофлора. Нуждаем се от лекарства с бифидо- и лактобацили, както и консумация на ферментирали млечни продукти, чесън, лук.

Възстановяването на имунитета помага закалка (въздух, вода, слънчеви бани), посещение бани, курсове от билкови чайове и бульони. Не бъдете мързеливи да правите сутрешни упражнения, вземете контрастен душ, изсипете студена вода и редовно приготвяйте морски дарове, планинска пепел, куче роза, мента. Той помага за повишаване на тона и имунитета настойка элеутерококка. Трябва да се пие един месец курс, като чаена лъжичка преди закуска и обяд.

За укрепване на имунитета на назофаринкса, са полезни изплакнете с разтвор от морска сол (чаена лъжичка на чаша топла вода), измийте носа с разтвор с по-слаба концентрация, чай с лимон и мед. Можете да се научите да пиете студена вода. Ако постепенно намалите температурата на напитката, имунитетът се научи да се справя с охлаждането и възпаленото гърло ще отстъпи.

Укрепване на имунитета при деца и възрастни йога. Особено добри са упражненията, които стимулират изтичането на лимфа, работата на респираторните органи: обърнати пози, деформации на гръбнака в тимусната жлеза (център на гръдната кост).

Лекарства за подобряване на имунитета

Изобилието от наркотици за укрепване на имунитета при деца и възрастни удовлетворява. Трябва обаче да знаете точно какво и как се укрепваме, за да не харчите много пари за нищо.

Всички препарати могат да бъдат разделени на няколко разновидности:

• интерферонсодержащие;

• бактериални високо активни;

• биостимулатори;

• Билкови препарати.

Първата група лекарства съдържа висока концентрация на интерферон - уникален протеин, който увеличава устойчивостта на организма към вирусна инфекция. Лекарствата на неговата основа стимулират неспецифичния имунитет, са много ефективни и приятни, евтини. Те включват Grippferon, Interferon, Anaferon, Viferon, Arbidol, Cycloferon и други. Така че "Grippferon" съвършено помага да се развие имунитет към катар- риалните заболявания, притежава не само имуномодулаторно, но и противовъзпалително, антивирусно, антимикробно действие. Формите на лекарствата са различни: сух прах за приготвяне на разтвор, свещи, капки в носа, таблетки и капсули.

Бактериални препарати много добре активира имунитета, помага за справяне с много заболявания. Те включват Bronchomunal, Imudon, Ribomunil, IRS-19, Likopid. Тези лекарства съдържат микродози от бактерии-патогени на най-често срещаните заболявания. Поради това те повишават имунитета предимно до често възпаление на назофаринкса и ушите. Всеки от тези инструменти има огромен ефект.

Биостимулатори допринасят за развитието на неспецифичен имунитет, т.е. засягат цялото тяло. Алое, плазмин, прополис, мумии са само някои лекарства, които могат да се използват за укрепване на имунитета при деца и възрастни.

Физически билкови средства - това е "Immunal", не само споменатите тинктури на Echinacea, Eleutherococcus, както и женшен, китайски магнолия лоза. Immunal се използва в течна или таблетирана форма за период от две седмици до два месеца. Тинктури на Eleutherococcus и Schizandra, като правило, се приемат два пъти дневно за 20 капки преди хранене. Тинктура от женшен в дозировка за възрастни се предписва от 30 капки три пъти дневно в продължение на поне един месец. Тази група лекарства може да включва спирулина, женско биле, аралия, леузе.

В отделна група могат да бъдат извадени така наречените препарати от тимуса (тимусна жлеза): тимостимулин, тактивин, тималин. Въпреки това, независимото приемане на тези лекарства е неприемливо, те могат да бъдат предписани само от лекар.

След като сте решили да вземете това или това лекарство, за да укрепите имунитета при деца и възрастни, трябва да действате само с инструкции. Особено важно е да се спазват дозировката и схемата на приемане, ако тя е дете. Тенденцията към алергия, която често придружава отслабен имунитет, може да представлява неприятна изненада. Невъзможно е предварително да се каже кой наркотик детето може да реагира. Растителните компоненти могат да причинят не по-малко реакция, отколкото например интерферонът.

Важно е да се разбере, че неконтролираното използване на имуномодулатори може да доведе до сериозни последствия. Решението за хода на приемането на лекарства трябва да се вземе само след консултация с лекар и също така да се комбинира с други начини за подобряване на тялото.

Укрепване на имунитета на народните средства

Народните средства могат да бъдат не по-малко убедителни от аптеките, когато става дума за укрепване на имунитета при деца и възрастни. Друго нещо е, че те започват да действат не толкова бързо и имат смисъл само с редовно, дългосрочно и дори постоянно прилагане. Но плюсовете от средствата на хората са многобройни. Те са евтини, лесно достъпни, естествени, дават трайно въздействие.

Алкохолните тинктури на растенията, споменати по-рано, не са всичко.

Като а традиционни средства за засилване на защитата на тялото се използват:

• бульони от билки и плодове;

• специални хранителни продукти;

• водни процедури.

Таксите за укрепване на имунитета при деца и възрастни трябва да се приготвят от сушени и нарязани билки. Те се смесват в определеното съотношение, се приготвят или настояват. Една от ефективните такси е съставена от мента, цветя от кестен, балсам, върба-чай. Всеки компонент, вземете три супени лъжици, излейте половин литър вряла вода и настоявайте за два часа. Вземете една трета чаша три пъти на ден.

Друг вариант: смесване в равни пропорции корен от валериан, риган, балсам от лимон, хмел, златен корен, кориандър. Голяма супена лъжица от подготвената билкова смес изсипва половин литър стръмна вряла вода в термос и настоява за нощта. Вземете равномерно три пъти дневно (посочва се курсът за ден).

Силна имуностимулираща активност се притежава от следната колекция: една част от елекампане, две части от бъз, част от женско биле, четири части листенца от малина. Една супена лъжица от сместа се изсипва чаша вода, изстреляна. След като водата кипене, кипете за минута върху малък огън. Охладете, източете, вземете празен стомах преди всяко хранене (три пъти) за поне един месец.

Бульон на задушаване се приготвя чрез изливане на смачкани плодове в половин литра вряща вода. Настоявайте за поне един час, стиснете, вземете половин чаша три пъти на ден преди хранене. Нормата за децата е 50 ml наведнъж.

Продукти за подобряване на имунитета

Друг начин за укрепване на имунитета при деца и възрастни е включването в храната на определени храни, които имат мощни свойства за подобряване на здравето. На първо място, това е най-ценният дар на природата - мед, За да може тя да действа като лекарство и да не остане деликатес, трябва да се яде ежедневно в продължение на поне два месеца. Деца достатъчно, за да вземе една чаена лъжичка три пъти на ден, дневната норма за възрастни - сто грама. Много е добре да добавите продукта към чай (не вряща вода!) Или просто да се разтвори в устата, а след това да се измие.

Също толкова мощен е свежият чесън. Он содержит аллицин — биологически активное вещество, обладающее бактерицидными и дезинфицирующими свойствами. Чтобы укрепить иммунитет, нужно съедать по зубчику чесъна ежедневно как минимум три месяца.

Отлична способност за укрепване на здравето има настойка прополиса. Трябва да вземете две лъжички от това лекарство, да го разбъркате с десет лъжици водка, да настоявате десет дни в хладилника, да се разклащате от време на време. Натъжете тинктурата и трикратно наведнъж приемайте 15 капки, разреждайки ги в една четвърт чаша мляко.

Чай от лайка трябва да пие курс, пет чаши дневно в продължение на поне две седмици. Възможно е да се укрепи не само имунната, но и нервната система. Чай с джинджифил, мед и лимон - друго чудесно вкусно и ефективно средство за защита. Джинджър трябва да се търкат, изстискайте лимон в чай ​​или нарязани на филийки.

Опитайте се да приготвите вкусно омекотяване десерт от червена боровинка и лимон, които могат да се ядат и деца. За този килограм боровинки и два лимона без ями, но с коричка го оставяйте през месомелачката, добавете две лъжици натурален мед, разбъркайте. Съхранявайте сместа в хладилника, вземете супена лъжица три пъти на ден, като добавите към чая.

Но една интересна рецепта, базирана на къща растение алое. Сто граммов сока алое нужно смешать с 300 граммами меда, полкило натертых грецких орехов, стаканом хорошей водки, соком четырех лимонов и настаивать в темном шкафу сутки. Взрослые могут принимать по столовой ложке смеси за полчаса до принятия пищи. Детям, разумеется, такой стимулятор давать нельзя.

Жителите на Сибир, които са известни със здравото си здраве, отдавна са открили чудесни свойства за себе си кедрово масло, За да укрепите имунитета на децата, трябва да дадете на децата три до пет капки благородно кедрово масло, преди да ядете най-малко един месец. Една единична доза за възрастни е една трета от една чаена лъжичка. Моля, обърнете внимание! Маслото може да действа като успокояващ агент. Ако се изпразни изпражненията, дозата трябва да се намали.

Изключителен укрепващ ефект се дължи на плодове: черника, малина, смородина, кизил, рябина и калина. Важно, что заваривать плодове можно не только свежими, но и сушеными: они сохранят все свои полезные свойства. Малина не только укрепляет иммунитет, но и предотвращает появление опухолевых заболеваний за счет содержания элагиновой кислоты.

За да приготвите напитка от ровя или Калина, две супени лъжици пюре от плодове трябва да се приготвят половин литър вряща вода. Когато напитката се охлади, вземете малко по време на деня. Можете да навлажнете вимерума, да го разбъркате с мед, леко да се разрежда с вода и да добавите този сироп към чая.

За готвене компот от розови хълбоци, което е много популярно сред децата, трябва да излеете 200 грама пресни или 300 грама сушени плодове с един литър вода и гответе, докато задухата се заври. Оставете да се влива под гъст килим, докато бульонът се охлади. След това щам, добавете сто грама натурален мед и постепенно вода на детето.

Възрастните деца могат да бъдат хранени "чесън мед». Для этого раздавить очищенную головку чесъна, перемешать со ста граммами жидкого липового меда и настаивать не меньше недели. Давать ребенку по чайной ложечке три раза в день вместе с едой.

Цвекло и моркови също са способни на чудеса. Половин морков и същият брой цвекло трябва да бъде нарязано на ситно и да се изсипва вода на 3 см над нивото на зеленчуците. Гответе, докато цвеклото се приготви, а след това се напъха. В бульон, пуснати на щедри гости сушени кайсии и стафиди. Сварете в продължение на пет минути, охладете малко. В топъл бульон добавете една супена лъжица мед и настоявайте 12 часа. Децата трябва да пият половин чаша от този декор три пъти на ден. Курс - не по-малко от месец.

Водни процедури

традиционен Руска баня - един от приятните и ефективни начини за повишаване на имунитета. Банята премахва шлаките, укрепва метаболитните процеси, укрепва стените на кръвоносните съдове, облекчава стреса. Водата и пара чудо чупливо повлияват имунитета. Ако редовно посещавате банята, започнете да изливате студена вода, да вземете контрастен душ, много скоро заболяване, неразположение и умора, като ръката ще премахне.

Укрепването на имунитета не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед.

Човешкото тяло има практически неограничени ресурси. Следователно, той ще отговори с благодарност на всяка помощ, която му се предлага.

Въпреки това, за да се постигне бърз, дълготраен ефект, трябва да се действа по един всеобхватен начин: охлаждане, правилно хранене, използване на продукти, полезни за имунната система, и подготовка за укрепване.

Share:
Comments