Малва - лечебни свойства и приложение в медицината

Малва - общо описание

Растение слез (Латинска Малва), известна още като плевня, е добре известна на повечето руски градинари и летни жители. Тя се радва на декоративен външен вид и дълъг период на цъфтеж. Малката принадлежи към едноименното семейство (Malvaceae, Latin Malvaceae), по същество е биенале (понякога годишно или многогодишно), пубертетирано в основата, а след това голо тревисто растение с височина от 30 до 100-120 см.

Тя има пръстеновидна разклонена структура на коренището и изправен ствол. Листата на блатото растат на дълги дръжки, имат кръгла сърдечна форма с назъбени ръбове. Малва дава ярки големи цветя, които се намират в малки групи (2-3 цвята всяка) в аксилите на листата. Периодът на цъфтеж, в зависимост от вида, разнообразието и мястото на растеж, може да продължи от юни до септември. В края на цъфтежа плодовете се образуват под формата на бъбречно-мултисентен.

Малва - видове и места на растеж

Видов мальвы в мире насчитывается около 25 видов мальвы, включая мальву Линнея, мальву мускусную, лесную, мутовчатую и др. В медицинских целях наиболее часто используется лесная (лат. Malva sylvestris) и мускусная слез (лат. Malva moschata). Лесная произрастает в умеренных климатических районах Европы и Азии в диком состоянии. Ее можно встретить по опушкам светлых лесов, в полях и лугах.

Окультуренная лесная слез выращивается как декоративное растение в садах и на приусадебных участках. Мальва мускусная также используется в декоративных целях на территории России от европейской части до Дальнего Востока, в Украине и Беларуси.

Малва - лечебни свойства

Терапевтичните свойства на малака са доста разнообразни поради химичния им състав. Той съдържа голямо количество витамин С (до 3% в листата и до 1% в цветовете), витамин А (в листата до 0,05%), антоцианинов гликозид на малвина, с хидролизно разделяне, включително глюкоза, както и значително количество слуз , Семена от малини съдържат от 10 до 18% мастни масла. В официалната медицина препаратите от цветя и листата се използват като обвиващи и противовъзпалителни средства за белодробни и бронхиални заболявания.

Они также применяются для полосканий горла и компрессов. Народная медицина использует мальву при значительно большем перечне недугов, включая воспалительные процессы ЖКТ (гастриты, колиты), диспепсию, диарею, геморрой, воспаления мочевыводящих путей, опухоли, ожоги, кожные болезни, раны и язвы. С точки зрения народных целителей слез также эффективна при конъюнктивитах и пародонтозе.

Малва - лекарствени форми

В народната медицина практиката на използване на кореноплодни корени за терапевтични цели е обичайна, официалната медицина използва само надземните части - листа и цветя. От натрошени изсушени суровини се приготвят инфузии, използвани за изплакване на гърлото с ангина, за измиване на очите с конюнктивит, за компреси, лапи и клизми в възпалителните процеси на стомашно-чревния тракт. Народните лечители препоръчват да се използва отвара от корена на шията както навън, така и навътре. Колекции от билки от слез, пелин, овес и лайка се използват за терапевтични бани с болести на далака. Също така е известна практиката да се използват пресни зелени зеленчуци за предотвратяване на авитаминоза.

Малва - рецепти

Инфузията се приготвя от 1 супена лъжица. лъжици от натрошени сушени суровини, които трябва да се излеят 200 мл вряща вода, след това настояват за 2 часа, изтичане. Лекарството може да се приема 3-4 пъти на ден за няколко супени лъжици. За външна употреба концентрацията трябва да се удвои.

При заболявания на пикочните пътища, чаят се прави от слез, който се приготвя от 1 чаена лъжичка сушени нарязани цветя, напълнени с 200 мл вряща вода. Това означава, че се пие два пъти на ден в половин чаша с малки глътки.

Мальва - противопоказания

Не са налице специални противопоказания за употребата на наркотици на базата на бълха, но във всеки случай е необходимо да се консултирате с лекар.

Share:
Comments