Ухапване от акари: лечение вкъщи. как да осигурите първа

Често любителите на разходките сред природата или собствениците на домашни любимци, които често ги ходят в гората, чакат такава опасност като ухапване от кърлежи.

Артроподът може да бъде носител на ужасни болести. Изисква незабавно лечение у дома с ухапване от кърлежи.

Опасност от контакт с кърлежи

Ако в организма се установи неподходящ представител на членестоноги, препоръчително е да се свържете с медицинска институция за помощ. Но ако това не е възможно, трябва да го извлечете сами. Колкото по-рано е дадена първа помощ, толкова по-голяма е вероятността опасната инфекция, пренасяна от представителя на класа на арахнидите, да не проникне в тялото.

Затруднението при откриването на артропод е, че е невъзможно да усетиш уханието му. Паразитът инжектира анестезия в кожата. Ето защо се открива само при внимателно изследване на кожата или когато се увеличава по размер, като се запълва с човешка кръв.

Кърлежите, които се хранят с кръвта на човек или голямо животно, се разпространяват в такива болести:

• anaplazmoz;

• хеморагична треска;

• Лаймска болест;

• енцефалит, породен от кърлежи.

Не всички насекоми са носители на вредни инфекции. Около 80% от акарите са без патогени.

Ако ухапването от кърлежите е било лекувано у дома, но човекът е започнал да се чувства неразположен, е необходимо незабавно да посетите лекаря.

Каква е симптоматиката на ухапването?

Акарието на главата има специални израстъци, наречени хипостоми, с които всмукват плътта. Организмът реагира на ухапване на кърлежите с алергична реакция. Има леко възпаление и зачервяване около увредената област. Също така, човек може да не забелязва смученото насекомо върху тялото му от няколко часа до няколко дни. Сърбът се появява в случай, че членестото е наситено и се увеличава по размер многократно. Първите очевидни симптоми на контакт с животното:

• телесната температура се повишава до 37-38 градуса;

• сърцето бие по-често;

• падането на налягането;

• лимфните възли са увеличени;

• сърбеж се появява.

По-малко забележителни признаци: студенина, сънливост, различни нервни реакции, болки в тялото, гадене, повръщане, слабост, главоболие. Какъв вид симптом ще се прояви, зависи от индивидуалните характеристики на засегнатото лице и от броя на смучещите насекоми.

Ухапване от акари: лечение вкъщи

Какво трябва да направя, ако кърлежът се прилепва към кожата ми? Първо, не се паникьосвайте. Внимателно отделете смученото насекомо. На второ място, мястото на ухапване се третира с водороден пероксид, хлорхексидин, зеленика или йод. Препоръчва се да оставите тялото на кърлежите и да отидете в специална организация, за да проверите пробата за инфекции. При желание се представят тестовете, определящи енцефалитната инфекция. Също така е препоръчително да се вземат лекарства, които убиват инфекцията, когато са заразени с определена болест.

Тялото на хората, намиращи се до алергии, може да даде силен отговор: има оток на лицето, мускулни болки и затруднено дишане. В този случай трябва да дадете антихистамини, страдащи от алергия: Кларитин, Супрастин или Циртек. Необходимо е да се обадите на линейка и да осигурите притока на чист въздух в стаята.

Правилно, безопасно и ефективно отстраняване

За да лекувате засегнатата област, първо трябва да издърпате акарата. Използвайте защитно оборудване (салфетки, ръкавици), така че патогенните бактерии да не падат на ръцете си. Те проникват в кръвта чрез микроскопични пукнатини по кожата. За захващане на акарата се изискват клещи или пинсети.

Извличане стъпка по стъпка:

1. • Wadded диск, навлажнена с алкохол, внимателно разтривайте кожата около акарата, без да я докосвате.

2. • Хванете насекомите с пинсети колкото е възможно по-близо до кожата. При отстраняване опитайте да не откъсвате главата и другите части на тялото. Акарата се издърпва леко нагоре. Торзии или ротационни движения, които не улесняват отстраняването, не се допускат, тъй като артроподният роторен апарат е снабден с шипове. Такива действия могат да доведат до разкъсване на главата и устата, да увеличат шансовете за инфекция в тялото.

3. • Повредената зона се почиства със сапунена вода или дезинфектант. Няколко дни наблюдава реакцията на ухапване от кърлежи. Не можете да изстискате превръзките на раната и нишките.

4. След процедурата измийте добре ръцете си, почистете и дезинфекцирайте инструментите.

Можете също да премахнете насекомите с домашно "ласо", изработено от здрава нишка. Конецът е сгънат наполовина, поставен върху акака, прекарва върховете в бримката и издърпва. В посока обратна на часовниковата стрелка пипане или кикотене бавно премахване на паразита.

Премахването на кърлеж с бензин, лак, горещо махане и други материали не е подходящо, тъй като рискът от навлизане в кожата на инфекцията се увеличава. Такива процедури предизвикват насекоми, които да обърнат инжектирането на течност в засегнатата област. Вероятността за инфекция се увеличава. Също така ще бъде невъзможно да се пренесе кърлежите в лабораторията за изследване.

Ухапване от акари: лечение вкъщи и меры предосторожности

Тялото на кърлежите бе отстранено, но под кожата остана главата му? Необходимо е дезинфекцирането на иглата с алкохол и извличане на останалите фрагменти от тялото, като раздробяване. След това раната се третира със зелено или алкохол.

Извлечената акарида се поставя в стъклен съд и се насочва към центъра на епидемиологията, където специалистите определят дали е заразен с вируси. Ако е необходимо, лекарите осигуряват медицинска помощ.

Инкубационният период на много опасни заболявания е 14 дни. През този период можете да започнете терапия и да сведете до минимум неблагоприятните ефекти върху здравето. Не се препоръчва да изчакате проявата на ярки симптоми.

Анализите за наличие на антитела срещу заболявания, на които човек е изложен при ухапване от кърлеж, се дават не по-късно от 10-дневен период. В зависимост от резултатите от тестовете се провежда курсът на имунотерапията, предписан от лекаря.

Лечение на ухапване от кърлежи у дома с помощта на народни средства

За да излекувате раната по-бързо, можете да прибягвате до традиционната медицина. Нарязания лук се разстила на марля и се нанася върху болната област. За да предотвратите усложнения след контакт с насекоми, вземете инфузии.

• Плодовете на градинар с кафяви глави се изсипват с алкохол, разреден в 2% концентрация. Вземете тинктурата три пъти на ден преди хранене. Готовото решение се продава в аптеката.

• Вземете наземни ястия два пъти дневно преди хранене в количество от 15 парчета, измити с вода.

• Инфузията на билки прибира порцеланова напитка три пъти на ден за 2 големи лъжици. Рецепта: изсипете лъжица от натрошената смес 200 ml вряща вода и оставете за 2 часа.

Зачервяване се наблюдава за 14 дни в мястото на ухапване. Препоръчва се смазване с тинктура от невен.

Защо е толкова важно да се третира ухапване от кърлежи у дома и да отидете в медицинско заведение?

Артроподите могат да причинят увреждане на нервната или сърдечно-съдовата система, ставите, белите дробове, черния дроб, бъбреците. Последиците от ухапването на паразита, който е носител на енцефалит, са сериозни. Варианти на хода на заболяването.

Лесен изход

• Има астенен синдром, характеризиращ се с хронична слабост, която продължава до 60 дни. Функциите на тялото постепенно се възстановяват.

• След инфекция с умерена тежест се изисква 6-месечно възстановяване.

• В периода на възстановяване след тежко заболяване е необходимо да прекарате до 2 години. Формата на заболяването без пареза и парализа.

Тежък резултат

• Стабилен органичен синдром, увреждане на двигателните функции, които намаляват качеството на живот. Прогресирането на симптомите липсва.

• Симптоми с постоянен спад в прогреса на качеството на живот. Оздравяването на ситуацията допринася за умора, стрес, лоши навици или бременност.

Продължителни промени, които се характеризират с хиперкинеза и епилепсия - повод за регистрация на инвалидите.

Ето защо е толкова важно да се осигури първа помощ с ухапване от кърлежи у дома.

Профилактика

Намаляване на риска от инфекция с акари може да бъде чрез ваксинация. Необходимо е за хора, живеещи в епидемиологично опасни зони. Горските работници също трябва да бъдат ваксинирани.

При разходки през гората или парка се препоръчва използването на специални предпазни средства.

Share:
Comments