Ухапване на куче: първа помощ у дома. какво е опасно за

Кучето е най-добрият приятел на човека, но понякога невежеството на основите на комуникацията с домашния любимец, неприятелското отношение към него или болестта на животното може да доведе до тъжните последици от кучешката агресия - ухапване.

Но опасно ли е да ухапеш куче и как да го третирам у дома?

Какво е опасно за ухапване на куче?

Много хора не дават на кучето голяма работа, независимо дали е домашен любимец или бездомно куче. Всъщност ухапванията от кучета представляват голяма заплаха, тъй като това е открита рана, която може да бъде заразена или сериозно повредена.

Рискът от хапване се определя от следните фактори:

1.•Колотая или рваная рана

2. Повредената част на тялото

3. • Здравето на кучетата

Силата на ухапването и състоянието на раната определят термина на нейното изцеление и обилното кървене. Срастващите рани не представляват особена заплаха и лекуват достатъчно бързо. Другото нещо е с рани с раздразнен характер, тъй като в този случай щетите са дълбоки. Зъбите на кучето могат да повредят мускулите, ставите и костите, което причинява силно кървене. Раните рани лекуват бавно, изискват лечение и първа помощ.

Повредената част на тялото също играе важна роля в тази област. По-често кучетата ухапват възрастни за глезените, ръцете и предмишниците. Децата страдат повече, защото в случай на атака срещу детето, кучето ще хапе врата, главата или лицето, а увреждането на тези части на тялото е най-опасното и може да доведе до смърт.

Най-важният фактор за ухапването на живота е здравето на атакуващото куче, тъй като следните инфекции могат да се предават чрез ухапване:

• Бяс

• Паста за зъби

• Раневая инфекция

Тези инфекции и вируси са опасни за човешкото здраве. Навременното откриване на инфекция може да спаси живота на пострадалия.

ярост - сериозно инфекциозно заболяване на нервната система, което се предава чрез слюнката на болното животно. Носителите на това ужасно заболяване могат да бъдат не само кучета, но и котки, миещи мечки, язовци, чакали, вълци и лисици.

Болното животно страда от 6-11 дни, след което умира в кома. Куче, страдащо от бяс, може да бъде разпознато от следните признаци:

• Изобилна слюнка и пяна от устата

• Страбизъм

• Дропиране на долната челюст

• Повръщане

• Конвулсии

Осъзнаването на симптомите на бяс при животни ще помогне да се избегне контакт с носителя на ужасно заболяване. Но ако едно зайче куче все още успя да захапе човек, тогава инфекцията ще бъде известна само след няколко месеца. Ето защо се препоръчва незабавно след захапване да се предадат всички необходими тестове. Трябва да се отбележи, че с времето не диагностицираната бяс е нелечима и завършва с фатален изход.

Столбняк - остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с навлизането на вируса в раната. Първите симптоми на тетанус: главоболие и болка в ухапването. Тетанус се характеризира с крампи на всички мускули на тялото.

Ако човек е забелязал първите признаци на тетанус след ухапване от куче, е необходимо спешно да се консултира с лекар, както и своевременни превантивни мерки - ваксинация.

Раневая инфекция - Различни възпалителни и гнойни прояви в областта на раната. Процесът на възпаление на раната възниква от проникването на микробите в него. Първите признаци са болка в раната, студени тръпки, подуване, зачервяване, появата на гной. За да се предотврати развитието на инфекция на рани, е необходимо веднага след ухапване на кучето да се лекува раната с антисептици, а при първите признаци на проявление на заболяването - вижте лекар.

Също така, не забравяйте възможността да получите психологическа травма. Хората, които имат психологическа травма от ухапване от куче, няма да могат да отхвърлят животното в бъдеще и да рискуват сериозни щети.

Ухапване на куче: първа помощ у дома

Ако кучето бие човек, който не е много (не изгоряла кожа, няма кървене), тогава трябва да се измие със сапуна в областта на ухапването, не забравяйте да измиете слюнката и да лекувате това място с антисептик. Като предпазване от натъртвания и възпаления можете да прикрепите лед.

Но какво ще стане, ако ухапването на кучето причини кървене и открита рана?

Необходимо е да се придържаме към следния алгоритъм на действия:

1. • Обадете се на линейка. Всички допълнителни действия, които трябва да бъдат извършени докато лекарите са на път;

2. Измийте раната с разтвор от чешмяна вода или преварена вода, стайна температура и сапун за пране;

3. Освободете повредената част на тялото, за да може кръвта да тече свободно, като измиете замърсителите;

4. Раната трябва да бъде обработена с разтвор на водороден прекис (3%), а ръбовете му - с всеки наличен антисептик: йод (5%), етилов алкохол (70%), мирамистин, хлорхексиден;

5. • Обвийте раната с превръзка: превръзка, марля, салфетка. Ако тези средства не са налични, можете да използвате чиста памучна кърпа;

6. • Спрете кървенето с турникет. Ако не е възможно да поставите турникет, трябва да повдигнете повредената част на тялото, за да предотвратите по-нататъшна загуба на кръв.

Категорично е забранено да се каутризират раните от ухапване на куче, плътно превръзка, да се използват мазила, да се поставят салфетки и превръзки в раната.

Лечение на ухапване от куче у дома

Тежестта на нараняването определя по-нататъшното лечение. Ако раната е нарязана, тогава е достатъчно да я лекувате с всички налични антисептични средства (можете да я обвиете с превръзка), но ако кучето е причинило тежки наранявания и разкъсвания, тогава, както е описано по-горе, трябва да се обадите на линейка и да получите диагнозата.

Ако не можете да стигнете до болницата, тогава лечението на разкъсвания у дома е придружено с антибиотици. Районът на ухапване трябва да бъде покрит със салфетка, превръзка или марля. При тежка болка и възпаление се препоръчва да се употребява упойка.

Също така, трябва да сте наясно с ваксинацията на ухапаното куче. Това е възможно, ако нападението е извършено от куче или домашен любимец на приятел, съсед, приятел. В случай, че животното е напълно ваксинирано, жертвата трябва да бъде ваксинирана срещу тетанус.

Лечение на ухапване от куче у дома: народные методы

Доста хора до ден днешен прибягват до народната медицина. Ухапването на куче не е изключение. Лечението на такова заболяване в дома с помощта на народни средства все още се практикува. Предишните поколения са изобретили хиляди бульони, компреси и тинктури. Най-популярните методи са:

Разтвор със сол

Необходимо е раната да се измие с разтвор на вода с добавяне на сол (супена лъжица сол на 1 литър вода).

• Разтвор с прополис

Необходимо е раната да се измие с разтвор на разредена тинктура от прополис в съотношение 1: 1.

• Сок от алое

Нанесете върху раната кърпа, навлажнена с пресен сок от алое.

• Лечебна коприва

Нанесете върху раната смес от сол и нарязана коприва.

• Карнатационна инфузия

За един час и половина, настоявайте за сушените пъпки на карамфил във вряща вода. Вземете три пъти дневно, преди да ядете.

• инфузия на безсмъртието

Настоявайте 10 грама от растението в 250 мл. вряща вода за един час. Вземете три пъти дневно за половин час преди хранене.

• Чесночная терапия

Необходимо е да ядете няколко скилидки чесън дневно, за да дезинфекцирате тялото.

Важно е да се обърне внимание, че е възможно да се прибягва до методи за традиционна медицина у дома само в случай на задоволително състояние на човешкото здраве, дребни увреждания и само като допълнително лечение. Ефективността на традиционните методи за лечение не се признава и средствата се състоят от компоненти, които могат да навредят на човешкото здраве.

Защо не се препоръчва да се третира ухапване на куче у дома, без да се консултирате с лекар

Лечение на ухапване от куче у дома может нанести непоправимый вред здоровью человека.

Ухапването на кучето, както е описано по-горе, носи много скрити заплахи, които само лекарят може да диагностицира.

В случай на каквато и да е тежка атака на куче, дори и да е домашен любимец, незабавно трябва да се обадите на линейка и да се подложите на пълна диагностика, включително лабораторни тестове.

Професионалният подход към лечението и задълбочените диагностични процедури ще помогнат за идентифициране на ужасни заболявания в началния етап и за започване на ефективно лечение.

Кучетата са лоялни и приятелски настроени към хората, но като всяко животно, контролирано от инстинкти, то може да навреди на човешкото здраве. Важно е да знаете правилата за първа помощ и основата за лечение на ухапвания у дома, така че кучето да не причинява сериозни заболявания.

Share:
Comments