Възпалено гърло по време на бременност - симптом на настинка

Първите признаци на възпалено гърло, когато започне да се разболява, има възпаление при поглъщане, гласът се променя, много жители дори не придават значение. И някои упорити пациенти "героично" издържат болестта "на краката си", като пренебрегват препоръките на лекарите за почивка в леглото. Но не винаги такива банални симптоми говорят за прост студ.

Зад тези признаци, опасни за човека, болестите могат да изчезнат. Това не означава, че всяко задълбочаване на гърлото изисква дълбока диагноза и хоспитализация. Но когато гърлото боли по време на бременност, за да се изключат отрицателните последици от болестта и да се избере ефективно лечение за жена и безопасно лечение за бебе, се изисква медицинска консултация.

Възпалено гърло по време на бременност: причини за неразположение

Бременността значително повлиява имунния капацитет на тялото на жената. Колкото и странно да звучи, новата и толкова естествена частица в корема на тялото е наполовина чуждо. В края на краищата, детето наследило половината от гените на баща си. Ето защо, природата е намерила най-простия начин, как да се даде възможност на новия живот да се развива в тялото на майката. Тя значително намалява имунитета на жената по време на бременност. Физиологично този процес се обяснява с производството на някои хормони, които потискат активността на левкоцитите.

Но промените не се извършват избирателно и жената губи способността си активно да устои на елементарните вируси и бактерии, които в обичайното състояние не биха представлявали заплаха, но бързо се разрушават от имунните клетки.

Рядко, какви заболявания са асимптоматични. Външните признаци и прояви са в състояние да разкажат много и да ви позволят да поставите предварителна диагноза. Възпалението на гърлото по време на бременност може да свидетелства както за инфекциозния характер на заболяването, така и за външните стимули и други вътрешни патологии.

Инфекциозен произход на възпалено гърло по време на бременност

Предразположеността към различни инфекциозни заболявания по време на бременност е по-висока. Една жена не живее в изолиран свят. Тя комуникира с хора, пътува в обществения транспорт, посещава поликлиники и никой не отменя работата за определен период от бременността. Тези фактори значително увеличават шансовете за улавяне на инфекцията, тъй като много вируси и бактерии лесно се разпространяват чрез въздушни капчици.

Има достатъчно проста ръкостискане или контакт с замърсени предмети под формата на слушалка, дръжка на вратата, парапет в автобуса за повдигане на инфекцията с тактилни средства. И след няколко дни, в зависимост от инкубационния период на инфекцията, гърлото започва да боли по време на бременността, общото състояние на здравето се влошава. Тези симптоми могат да бъдат първите признаци не само настинки.

Простуда. Най-честата причина за възпалено гърло по време на бременност. При слаб имунитет може да се прояви само възпалено гърло, когато липсва кашлица и треска. Но бактериите, които провокират болестта, се намират в тялото и без лечение могат да причинят усложнения под формата на бактериален бронхит.

Грип. Болестта се причинява от различни вируси. Често, с изключение на болки в гърлото по време на бременност, температурата се повишава. Грипът е способен да абсорбира имунитета и значително да отслаби тялото. В допълнение, болестта може да предизвика различни усложнения под формата на патологии на ставите, сърцето и да повлияе на здравето на плода.

Фарингит. Възпаление на гърлото. Възпалението на гърлото е основният симптом на фарингит по време на бременност.

Възпаление на сливиците. Възпалението на гърлото е свързано с възпаление на сливиците. Съпътстващи симптоми на тонзилит: общо неразположение, главоболие, разширени лимфни възли. Има различни видове ангина. Има катарална, лакунарна, фоликуларна, улцеративно-филмирана ангина. Специалните форми включват вирусни, гъбични и сифилитични.

Хронични форми на тонзилит. Свързано с безскрупулното лечение на тонзилит. Тя може да има бавен външен вид, изразен чрез периодични рецидиви на болестта, провокирани от най-малката хипотермия. А също и хронично гнойни, когато сливиците се увеличават значително, са покрити с докосване, имат свободен вид. В някои случаи се изисква миене в болницата и дори отстраняване на сливиците.

Стрептококковая ангина. Често се бърка с обикновена настинка. При стенокардия, лимфни възли се увеличават, се появяват треска и тиня в фаринкса. Болката в гърлото е интензивна.

Чревни заболявания. Някои видове Е. coli са в състояние, в допълнение към треска, дехидратация, да причинят болка в гърлото по време на бременност.

Корь. Скарлатина. Краснуха. Признаци на интоксикация, температура и обриви по кожата са придружени от инфекции на дихателните пътища, които причиняват възпалено гърло. Болестите са много опасни за плода, по-нататъшната съдба на бременността ще зависи от сложността на патологията и периода на бременността.

Сексуални инфекции. Болести предавани сексуално под формата на сифилис, гонококов фарингит, хламидиоза на дихателните пътища, причиняват проблеми с гърлото.

Неинфекциозен произход на възпалено гърло по време на бременност

Болката в гърлото по време на бременност може да бъде провокирана от външни стимули или хронични и наследствени заболявания, които се влошават от отслабения имунитет.

алергии, Отокът и болката на ларинкса се свързват с реакцията на тялото към определени алергени.

Сух замърсен въздух. Преследването и възпалението на гърлото по време на бременност могат да се дължат на дразнене или възпаление на лигавицата под влияние на замърсения въздух, съдържанието на химически елементи или смоли в него, както и липсата на влага.

Вегета-съдова дистония. Психологичният компонент на патологията може да се влоши по време на бременността и да предизвика усещане за бучка в гърлото, болка и усещане за задушаване.

Гастроезофагеален рефлукс. Патологията на гастроезофагеалния сфинктер, намиращ се между хранопровода и стомаха, причинява стомашен сок да навлезе в хранопровода, което причинява изгаряне в гърлото.

Наранявания на гърлото. Причината за нараняване на горните дихателни пътища може да бъде както чуждестранни предмети, инциденти, така и ефектът на гореща храна, изгаряне на лигавицата.

До по-рядко срещани, но все пак възникващи причини, болки в гърлото по време на бременност включват патология под формата на:

• ангина пекторис;

• остеохондроза на цервикалната област, невралгия;

• недостиг на витамини А или В2;

• хронични бъбречни и кръвни заболявания;

• патологията на ендокринната система.

Болка в гърлото по време на бременност: методи за диагностика

Лекува се болката в гърлото по време на бременност Отоларинголог, При неусложнени настинки ще има достатъчно консултации с терапевта ви.

Проучването включва преди всичко събиране на анамнеза за болестта, Защо лекарят интервюира пациента за предишна болка в гърлото по време на бременност, субективни усещания и съпътстващи симптоми.

Тогава следва директно основния гърло, което позволява да се установи състоянието на лигавицата, наличието на възпаление, подуване, плака, разширени сливици и лимфни възли.

Въз основа на констатациите, докторът очертава следващите тактики на изследването.

Допълнителни методи за проучване Те включват:

• кръвен тест за общи показатели и откриване на възпаление;

• петна от фаринкса, носа, за да се идентифицират патогенните микроорганизми.

При липса на явни симптоми на настинка и подозрение за неинфекциозния характер на патологията, лекарят може да се обърне към специалист за консултация.

Тъй като всяка инфекциозна болест може да окаже неблагоприятно влияние върху развитието на плода, с потвърждаване на инфекциозния характер на заболяването е необходима консултация с гинеколога.

Някои видове инфекции, които причиняват възпаление на гърлото по време на бременност, като морбили, рубеола, червена треска, грип, могат да причинят замайване на плода, спонтанен аборт или да причинят патологии на развитието.

Женският лекар ще направи оценка на състоянието на плода с ултразвук и общо изследване, както и ще оцени степента на заплаха за бебето.

Възпалено гърло по време на бременност: принципи на лечение

Лечението на гърлото по време на бременност има за цел да премахне причините за заболяването. Лечението на екзацербации на хронични заболявания се извършва от специализирани специалисти, като се прилагат специфични методи на лечение.

С вирусни и бактериални заболявания, свързани с болка в гърлото, терапията по време на бременност осигурява:

• гараж;

• резорбция на подсладени таблетки и таблетки;

• Напояване чрез пръскане;

• лечение на сливиците с лекарствени разтвори;

• употреба на антивирусни лекарства;

• лечение с безопасни антибиотици.

Не забравяйте, че за лечение на гърлото по време на бременност не винаги е възможно с познати лекарства. Някои от тях са противопоказани през този период.

Препоръките за почивка в леглото, много топлина на пиене, често изплакване в гърлото, са по-важни от всякога при възпалено гърло по време на бременност.

От лекарства по време на бременност за лечение на болки в гърлото са подходящи:

• Спрейове и аерозоли под формата на Ingalipt, Givalex, Bioparox, Cameton, Oracet;

• Tharyngept, като доказано лекарство за абсорбция;

• изплакващи разтвори като фурацилин, хлорофилиптит, гивалекс, ротокана.

Лечението на гърлото, както и употребата на спрейове и таблетки за резорбция, са ефективни след изплакване. Гаргара трябва да се изплаква възможно най-често, до 10 пъти на ден. В този случай използвайте прясно приготвени разтвори на стайна температура.

В допълнение към използването на фармацевтични продукти по време на бременност, болки в гърлото изплакване:

• солеви или йодни разтвори;

• разреден сок от лимон или цвекло;

• бульони от лайка, градински чай, невен.

Но да се експериментират с термични процедури за лечение на гърлото по време на бременност е рисковано. Обикновените горчиви мазилки или вани за крака могат да предизвикат спонтанен аборт в началните етапи. Такива процедури са забранени при висока температура и при проблеми с натоварването.

Не забравяйте, че всички билки и етерични масла са лекарства, те имат свои фармакологични свойства, което е причина за техния терапевтичен ефект. Предозирането или грешната комбинация от такива лекарства са опасни, особено по време на бременност. Някои билки могат да провокират тонуса на матката и дори да кървят.

Във всеки случай, методите на лечение, независимо как изглеждат безопасни, са в съгласие с лекаря. Бременността не е време за експерименти. Несъвместимо или опасно означава, че гърлото може и ще излекува, но не е известно как ще се отрази на бременността.

Възпалено гърло по време на бременност: препоръки за профилактика

Ако на практика никой не е имунизиран от обостряния на хронични заболявания, а след това да предотврати инфекциозни заболявания и да премахне външните стимули под мощта на всяка бременна жена.

1. Избягвайте натрупването на хора, особено в периоди на обостряне на вирусни заболявания.

2. • Винаги проветрявайте областта и направете мокро почистване.

3. • Овлажнявайте въздуха с допълнителни методи, особено през отоплителния сезон.

4. • Избягвайте контакт с алергени.

5. • Разходете се често. Това не е продължителността на въздуха, а честотата на разходките.

6. Насищане на диетата с храни и храни, богати на витамин С.

7. Не забравяйте ползата от плодовете и зеленчуците по време на бременност.

8. • Използвайте естествени антисептици за дезинфекция на въздуха под формата на лимон, етерични масла от лимон, роза, лавандула, евкалипт.

9. Не забравяйте правилата за хигиена. От чистотата на вашите ръце, особено след ходене и посещение на обществени места, здравето на бебето зависи.

От болка в гърлото, дори по време на бременност, никой не е застрахован.

И въпреки че, въпреки всички предпазни мерки, се разболявате, не започвайте интензивна домашна терапия без да се консултирате с лекар.

Share:
Comments