Ухапала ли е котка какво да прави или прави и как да

Много живи котки живеят и те рядко показват признаци на очевидна агресия. Но всъщност те са животни и понякога реагират дразнещо на външни фактори. Също така се случва, че домашната котка ухапва своя собственик или гост.

Ето защо всеки собственик на тези миролюбиви животни трябва да знае дали котката е ухапан, какво да направим в този случай. Може би е възможно да се избегне такова агресивно поведение на животното и как да го направите?

Удряйте котката, какво да правите: обща информация

Тъй като челюстите на котките не са толкова мощни, колкото кучетата, те не могат да навредят много. Рядко е, че ухапвания от котки представляват заплаха за човешкия живот. Но това не означава, че ухапването на животни трябва да се пренебрегва и да не се предприемат никакви действия.

Раните, причинени от домашни домашни любимци, са болезнени и опасни от теоретична гледна точка, поради което е необходимо да ги приемаме сериозно. Достатъчно е, че в устата на котките има много вредни бактерии, с ухапване, те могат да стигнат до вас в кръвта и да причинят различни заболявания, е възможно развитието на сепсис. Освен това, ако не сте ухапани от собствената си, а от котката на някой друг, живеещ на улицата, вероятността да бъдете заразени с бяс е висока.

Има няколко причини, поради които котка атакува човек и проявява такива признаци на агресия:

1. Едно животно е израснало на улицата, не е свикнало да ласки и не признава на себе си хора.

2. Котката защитава своята територия. Всяко животно, включително котка, ще защити мястото, където живее.

3. Животното се опита да контролира ситуацията.

4. Бяс, при наличие на болест, котката не може да контролира действията си и ухапва по-скоро в състояние на безсъзнание.

5. Доста често при потупване на котка може да възникне статистическа електричество, което на свой ред ще причини тежък дискомфорт на котката, с което тя ще реагира по този начин.

В допълнение към всичко това животните може просто да не са в настроение, да се играят и просто да не разчитат на силата си. Много често котките и котките хапват малки деца, които се опитват да ги потупват по всякакъв начин, докато го правят толкова болезнено. Всеки родител трябва да знае дали е ухапан от котка, какво да прави и как да бъде.

Удряйте котката, какво да правите: първа помощ

Според медицинската статистика приблизително 40% от случаите след ухапване на животни развиват тежка инфекция, действията на родителите трябва да бъдат незабавни. Така че, ако вие или вашето дете сте ухапани от котка, спазвайте следния план за действие:

1. Изплакнете засегнатата зона под поток от топла вода, като използвате нещо антибактериално, като домашен сапун.

2. След изплакване на раната, лекувайте я добре с всяка тинктура от алкохол или водороден пероксид, след това изплакнете обилно с вода отново.

3. За да се избегне развитието на инфекция, е необходимо раната да се лекува с антибактериален агент.

4. Нанесете превръзка в участъка за ухапване, което ще ви позволи да го предпазите от появата на прах или мръсотия.

5. Ако имате силна болка, треска, свържете се с вашия доставчик на здравни услуги.

Драскотините, оставени от котки или ухапвания, са много болезнени. Дори ако не са дълбоко вътре, може да се развие тумор, засегнатата област става много червена. Но в случай, че знаете, че сте били ухапани от котка, какво да правите, могат да бъдат избегнати сериозни последици.

Удряйте котката, какво да правите: медицинска помощ

Във всеки случай, сериозна рана във вас или не, свържете се с лекар, няма да бъде излишно. Особено се отнася до тези случаи, когато има кървене и кръвта не спира от дълго време. Всъщност раната може да бъде по-дълбока, отколкото изглежда, така че вероятно е необходима антибактериална терапия.

Друга причина да се обадите на лекар е наличието на силно зачервяване и подуване.

В случай, че се получи ухапване от бездомното животно, вероятността за инфекция с вирус е висока. Лекарят трябва да ви направи ваксина срещу рак. Инжектирането се инжектира в мястото на ухапване или в мускула на рамото. И заслужава да се отбележи, че една инжекция няма да бъде достатъчна, трябва да прекарате цял курс на лечение.

Според правилата на рабиологията, в рамките на три дни след получаването на ухапване, не можете да проникнете в раната с остри предмети (а именно, хирургически). Въпреки това, в случай че раната е широка, шевовете все още могат да бъдат приложени. Но това, което е строго забранено, е да се наложи много строга превръзка.

Има категория хора, които са прекалено податливи на ухапване от животни и почти винаги имат инфекция.

Няколко допълнителни рискови фактора могат да бъдат отбелязани:

1. Възрастта на пациента е повече от 50 години.

2. Пациентът има заболяване като захарен диабет, при такива хора раните се лекуват много дълго.

3. Различни патологии, свързани с увреждане на кръвообращението.

4. Прекомерна употреба на алкохолни напитки

5. По време на ухапването, пациентът преминава курс на химиотерапия.

6. Пациенти с ХИВ.

Тези хора, които имат изброените по-горе рискови фактори, трябва първо да се консултират с лекар след ухапване на котки.

Народни средства за защита

Благодарение на народните средства можете да се отървете от много сериозни усложнения, включително бяс. Общото благополучие на човек веднага ще се подобри.

За да се отървете от последиците след захапка, е необходимо да вземете две части от предварително нарязания орех и да смесите с две парчета мед. Към общата маса добавете една част сол и лук, отново разбъркайте добре. Готовият микс трябва да се съхранява в хладилника, да се яде три пъти дневно на малка лъжица. Традиционните лечители твърдят, че такова лекарство ще ви помогне да се освободите от възпаление.

Препоръчително е да вземете тинктура, направена от лечебно растение - Helichrysum, Раната ще започне да се лекува много по-бързо и също няма да има възпаление. Вземете една лъжица растителни цветя и изсипете чаша вряла вода, сложете всичко, за да настоявате за една нощ. В сутрешното напрежение и три пъти на ден за три лъжици.

Meadowsweet - растението е известно със заздравяване на рани и противовъзпалителни действия. Вземете пресни листа от растения, нарязани, нанесете върху раната няколко пъти на ден.

Тинктура на змийския алпинист. Вземете 20 грама суровина, изсипете един литър бяло вино, сложете го в продължение на 8 часа. Периодично разклащайте контейнера с лекарството. Завършените средства се приемат няколко пъти на ден.

Всъщност ухапването на такова безобидно животно може да доведе до сериозни последици, така че посетете лечебното заведение.

Удари котката, какво да направите: последствията

В допълнение към бяс, има много други заболявания, които могат да възникнат след ухапване от котка. Такава рана е 4 пъти по-надута от раната, получена по друг начин. В допълнение към получаването на патогенна микрофлора, може да настъпи инфекция с бактерии, живеещи в устната кухина на животното.

След ухапване на животното може да навлезе инфекция като стрептококи, стафилококи. Първите признаци на инфекция ще се появят в рамките на 24 часа под формата на повишена температура, зачервяване и подуване.

Последствията от ухапвания могат да бъдат много различни:

1. Бъбречна недостатъчност.

2. Възможно е инфекция на костите или сухожилията.

3. В дихателната система ще има възпалителен процес.

4. Сепсис.

За да се извърши превантивна поддръжка, е необходимо да се използват пеницилинови лекарства. Приемането на антибиотици ще ви помогне да се отървете от възпалителния процес и инфекцията.

Ударете котката, какво да правите: как да избегнете ухапвания

Тъй като дори собствената ви котка може да ви захапе, за съжаление няма специални превантивни мерки. Но все пак можете да използвате някои правила, които ще намалят риска от захапка няколко пъти:

1. Не докосвайте непознати котки, особено ако живеят на улицата.

2. Много домашни котки не харесват, когато са много галени, и е достатъчно за тях просто да живеят на една и съща територия с човек.

3. Обучавайте котето си от детството си, привиквайте го с факта, че не можете да хапнете или да надраскате.

4. Купете любима играчка за домашни любимци, която може да надраска или да хапе.

Според статистиката, котките обичат да хапят възрастни хора и жени. Периодично карайте вашето животно на ветеринарен лекар, за да идентифицирате всички заболявания и патологии, които могат да причинят агресия.

Share:
Comments