Удължаването на съня за 1 час ще помогне на хипертоничните

Увеличаването на съня с един час в сравнение с обичайната честота помага на човек да преодолее високото кръвно налягане само за шест седмици, според проучване на учени от Харвардското медицинско училище в Бостън.

За месец и половина внимателно наблюдаваха здравето на мъжете и жените, които спали редовно в продължение на 7 или по-малко часа, поради което имаха всички признаци на хипертония, между другото, една от основните и често неконтролируеми причини за повечето инсулти и сърдечни пристъпи.

Броят на доброволците, участвали в проучването, е бил 22 души на средна възраст, които или вече са имали опасна форма на болестта, или са се приближили до нея.

Така че, според правилата на експеримента, 13 участници трябваше да легнат за един час в продължение на 8 часа по-рано от обикновено. Останалите доброволци трябваше да запазят стария си режим за същото време, без да променят продължителността на съня.

По време на изследването всички участници получиха специални устройства, които измерваха и регистрираха нивото на кръвното си налягане. В края на определеното време експертите събраха данни от инструментите на всеки от участниците и след като ги анализираха, установиха, че 13 души, които са удължили съня си с един час през 8 седмици намали средната стойност на кръвното си налягане с 8-14 mm Hg. Чл. Останалите доброволци, както се очакваше, здравословното състояние само се влоши или не се промени.

Във връзка с такива значими резултати от проучването специалисти в своя доклад отбелязват, че скоро може да се предпише допълнителен сън като лекарство за високо кръвно налягане.

На конференцията учените казаха също, че с правилния подход към формирането на времето за сън, за да се определят принципите, на които бъдещите изследвания ще помогнат, е напълно възможно да се появи нов и много ефективен начин за борба с хипертонията в медицината.

Share:
Comments