Глезенът боли - причините за постоянна и краткосрочна болка.

Глезенът е част от фибулата на глезенната става и служи като стабилизатор. Тази част от костта се намира отстрани на крака точно над крака. За сметка на глезена е, че цялото телесно тегло се прехвърля на крака.

Глезенът е уязвимо място на крака, което често е причина за наранявания. Вредите в тази област са изпълнени с появата на болка, придружена от развитието на патологичния процес.

В допълнение, тези заболявания могат да бъдат причинени от заболявания на ставите, които изискват сериозно сложно лечение.

Глезенът боли - причините

Много хора, които се сблъскват със сходни проблеми, имат следния въпрос: защо боли глезена и какви са причините за това?

Например, при невнимателно ходене или нараняване краката може да се обърне, което води до прекомерно натоварване на лигаментите. Като правило това води до тяхното разтягане и появата на болка в глезена.

Тежката болка може да бъде причинена от разкъсване на мускулите и фрактури, особено при внезапни и неочаквани ротационни движения. При такива обстоятелства основната симптоматика се придружава от оток на долния крайник в увредената област, което значително усложнява движението при ходене. Кожата около зоната на повреда може да промени цвета си.

Като друга причина, която причинява значителна болка в глезена, може да има тендинит, който е активен възпалителен процес, който се появява в областта на ставите на сухожилията и костите. Болестта се характеризира с частично разкъсване на сухожилията, което предполага постепенно изцеление. И това, по правило, е доста болезнено.

Появата на тендинит се дължи на две причини:

• Прекаленият стрес върху краката (спортистите и хората, които водят активен начин на живот, са най-често засегнати от заболяването);

• наличието на промени, свързани с възрастта, настъпили при хора, които са преминали четиридесетгодишната граница.

Понякога развитието на болестта може да доведе до инфекция, промени в автоимунния план, метаболитни нарушения, травми и стречинг на ахилесовото сухожилие.

Прекаленият стрес, причинен от дългите ходене и продължителното стоене на едно място, може да предизвика развитие на брус. В тази ситуация възникването на болка е неизбежно.

Особена опасност представлява фрактура на глезена. Такива прояви най-често са присъщи на баскетболистите, футболните играчи и категориите хора, ангажирани с други активни спортове. Болезнените усещания в областта на глезена са склонни да продължат за доста дълъг период от време, тъй като не е лесно да се определи основната причина. Например, след сериозно нараняване, е възможно да се определи пробив само след два месеца.

Болката в глезена може да се дължи на неправилно подбрани обувки. Поради това се препоръчва обувките да се закупят по-лесно в пълно съответствие с размера на крака и за предпочитане с наличието на суинатор.

Глезенът боли - какво да правим: първа помощ за травма

Когато глезена боли, най-честата причина е глезена изместване.

В този случай е необходимо да се знае какви мерки да се вземат в случай на домашни наранявания и как да се осигури първа помощ.

В медицината има три степени на разместване:

• наранявания, засягащи мускулните влакна на сухожилията;

• частични разкъсвания и увреждане на самите връзки;

• разкъсване на връзките.

Определете степента на увреждане с помощта на рентгенови лъчи. Следователно, когато възникне силна болка, в никакъв случай не е препоръчително да се отложи посещението при травматолог и да се предприеме самостоятелно лечение.

Независимо от това дали в този случай възниква разместване или изкълчване на сухожилията, е необходимо да се осигури първа помощ, която включва следните действия:

• Повреденият крайник е поставен върху възглавницата или ролката, като по този начин се осигурява покой;

• Краката е фиксирана с еластична превръзка;

• На засегнатата област се прилага студено.

Можете да премахнете силната болка с анестезия. След това трябва да се обадите на линейка или да опитате да вземете пострадалия в спешното отделение. Лекарят ще може да определи как да се предпише лечението, но зависи от тежестта на травмата и последиците от развитието след увреждането.

Ако случаят се простира, тогава най-вероятно ще струва насложена еластична превръзка, която се препоръчва да се носи два седмици поред.

Когато глезенът боли заради разкъсване на сухожилията, се прилага сваляща се мазилка. Успоредно с това могат да бъдат предписани физиотерапевтични процедури и тренировъчни упражнения. Периодът на рехабилитация е около месец, а цялостният курс на лечение обикновено отнема два месеца.

Местните анестетици се предписват под формата на кремове и мехлеми и се използват за намаляване на болката. Желателно е да продължите физическата терапия след основното лечение от известно време. Това ще осигури възможност за укрепване на отслабените връзки на глезенната става.

Глезенът боли - какво да правим, ако травмата не е била

Ако глезена боли и няма наранявания, тогава най-вероятно има съвместни заболявания, причинени от развитието на вътрешни дегенеративни промени.

В този случай става дума за такива заболявания като:

• артроза;

• артриты;

• Обявяване;

• брут.

• и така нататък.

За такива прояви се характеризира с остър характер на болка, която има тенденция да се усилва, придружена от възпаление. В този случай мобилността е значително ограничена при пациентите. Възниква логичният въпрос: какво да се направи в такива случаи? Първо, трябва да се обърнете към специалистите:

• ревматологу;

• травматологу.

В тези случаи е силно препоръчително да не се предприемат самолечение, тъй като резултатът от заболяването директно зависи от правилността на установената диагноза, медицинските предписания и препоръки.

След оттеглянето на тежките симптоми трябва да се лекува основната причина - заболяване, в резултат на което глезена постоянно боли.

Глезенът боли: в какви случаи се нуждае лекарят?

Такъв сериозен симптом, в който глезенът боли на крака в нито един момент, не може да бъде пренебрегнат, дори ако проявите нямат явна причина. Това са травми, наранявания и различни механични ефекти.

Ако болката не е силна и е от случайно естество, то тя върви от само себе си.

Във всички останали случаи се препоръчва незабавно да потърсите медицинска помощ и съвет от специалист.

Факт е, че периодичната болка в глезена не възниква от нулата. Като правило, те се дължат на развитието на вътрешни патологични процеси, наличието на съпътстващи ставни заболявания и тенденция към увеличаване при липса на подходящо лечение.

Комплексът от терапевтични физически тренировки, предназначени за укрепване на сухожилията

Съставът на терапевтичните мерки, които позволяват да се премахне болката в глезена, включва комплекс от терапевтични физически тренировки. LFK има за цел да фиксира резултата, укрепвайки връзките и мускулите на глезенната става и стимулира кръвообращението. За повечето хора изпълнението на предложените упражнения не е трудно. Така LFK сама по себе си включва следните упражнения:

• начална позиция: седнете на пода, изправете краката си на коленете;

• Дръжте краката с шал или кърпа, като държите ръбовете си;

• Затегнете шалчето и леко огънете крака, като го държите в това положение най-малко 15 секунди. Повторете упражнението 5 пъти подред.

Тази проста гимнастика ще предотврати развитието на последствията и ще намали вероятността от последващи наранявания.

Друга точка, на която се препоръчва да се обърне внимание е обувките. По ирония на съдбата, развитието на патологии и наранявания на глезена се дължи точно на неправилно подбрани обувки или невъзможност да се носят. Преди всичко краката трябва да се чувстват комфортно. На пациентите се препоръчват ортопедични обувки, чиято селекция трябва да се извършва особено внимателно, защото в противен случай има възможност да се обърне крака.

Хората с плоски крака трябва да използват опори за арка или сгъваема подметка.

За да постигнете желания резултат, определено трябва да почивате краката си, затова се препоръчва да поставите крака си върху специална възглавница или ролер, като му осигурите пълна дневна почивка за 2-3 часа. Факт е, че причината за болка в глезена може да прилича на прекомерно натоварване на краката при ходене и дълго време на едно място. Ето защо този нюанс играе далеч от последната роля.

Share:
Comments