Учените са обяснили причината за скуката

Такова обичайно оплакване "Отегчено съм" беше изпълнено с ново значение. Канадските изследователи дадоха нова, точна дефиниция на скуката, основана на умствените процеси, които стоят в основата на тази държава.

Въпреки че много хора гледат на скуката като нещо обичайно и временно, всъщност това състояние е свързано с редица психологически, социални и медицински проблеми, казва професорът по психология Марк Фенски, един от авторите на ново проучване, публикувано от Асоциацията на психолозите.

Изследователи, ръководени от професор в Йоркския университет Джон Истууд, започнаха да се опитват да разберат по-добре умствените процеси, които подхранват чувството за скука.

Те открили, че уликата за безцелното състояние е внимание и съзнание. Анализирайки съществуващите изследвания в областта на психологията и неврологията, те определят скуката като "състояние на отвращение към желанието да се включат в продуктивни дейности", което възниква в резултат на неуспехи в един от центровете на вниманието в мозъка.

С други думи, ще се отегчите, когато:

• ще имате трудности да се концентрирате върху вътрешна информация, като мисли или чувства, или външни стимули, които са необходими за участие в продуктивни дейности;

• ще имате проблеми с вниманието;

• обвинявате всички за вашето злословно състояние.

Изследователите се надяват, че новата им дефиниция и теоретична основа ще дадат тласък на нови изследвания, които ще ни помогнат да разберем по-добре скуката, да предложим начини да го смекчим и да отговорим на възможните последици.

Share:
Comments