Учените са обяснили опасността от домашен прах

Бактериалният протеин, известен като флагелин и съдържащ се в домашния прах, може да влоши алергичните реакции към обикновените домашни алергени.

Американски изследователи от Университета Дюк и Националния институт по околна среда откриват, че флагелинът причинява алергична реакция, която дава тласък на развитието на алергична астма. "Повечето астматици страдат от алергична астма, която в голяма степен е следствие от алергични реакции към вдишани вещества", казва авторът на изследването Доналд Кук. "Въпреки че флагелинът не е алерген, той може да предизвика алергични реакции към истински алергени".

В изследването учените отбелязват, че мишките, изложени на домашен прах, са имали признаци на алергична астма - повишено образуване на слуз в дихателните органи, обструкция на дихателните пътища, възпаление. Изследователите обаче отбелязват, че не всички мишки отговарят по същия начин на флагелин. При някои от тях имаше само леки прояви на тези симптоми.

Проучване при хора показва, че пациенти с астма имат повишено ниво на антитела срещу флагелин, което показва причинно-следствена връзка между състоянията на околната среда и алергичната астма.

Повече от 20 милиона американци страдат от астма и 4000 пациенти умират всяка година от това заболяване. Почистване на къщата със сигурност ще намали количеството прах и ще помогне за предотвратяване появата на алергии и намаляване на броя на алергичната астма.

Share:
Comments