Цвеклото - прахосмукачка за черния дроб

Съгласно съдържанието на желязото и цинка, цвеклото е ненадмината сред зеленчуците, което означава, че е еднакво важно за мъжете и жените: цинкът е "мъжки минерал", а дефицитът на желязо често се среща при жените.

цвекло

В цвеклото има кобалт, необходим за синтеза на витамин В12. Цвекло е водещо сред зеленчуците за йод, което е толкова необходимо за здравето на щитовидната жлеза, паметта и ефективността.

Освен червения набор от витамини и минерали, цвеклото съдържа вещества, които го излъчват сред другите зеленчуци, като един от тях е бетаин. Това биологично активно вещество подобрява храносмилането на протеина, така че малка част от месо, поднесено с гарнитура от цвекло, може да бъде приравнено към голяма пържола с хранителна стойност. Бетаин също така подобрява чернодробната функция толкова, че е специално извлечена от цвекло и лекарствени препарати са направени на неговата основа. Хранителните специалисти наричат ​​цвекло "прахосмукачка за черния дроб", толкова полезен е неговият ефект.

Бетаинът може да бъде погълнат под формата на таблетки, но те все още няма да заменят истинския борш и винегрет, затова вареното цвекло не е по-малко полезно от суровото.

В цвекло има сапонини, които свързват холестерола в червата. Тези, които имат висок холестерол, е необходимо да ядат цвекло всеки ден. Цвеклото е много полезно при хипертония, бъбречно заболяване и сърдечна недостатъчност.

Всичко това се отнася не само за цвекло, но и за листата му. Младите върхове са не по-малко богати на химически състав, а протеинът и минералните вещества в него са 2-3 пъти по-големи.

За отслабване диетични ястия от цвекло са много полезни. На нашия сайт сме събрали няколко интересни рецепти стъпка по стъпка.

Share:
Comments