Пушенето наргига предизвиква развитието на левкемия

Американски учени направиха проучване, целящо да идентифицира ефекта от наргилета за пушене върху тялото, както за пушачи, така и за непушачи. Оказа се, че под въздействието на дим в дихателните пътища на човек получава голямо количество бензен, което удвоява риска от развитие на различни видове рак, включително левкемия.

Според изследването бензеновият е един от най-опасните токсични елементи, които нямат безопасно ниво на експозиция. Ето защо димът от наргиле, който е източник на бензен, значително увеличава риска от развитие на левкемия.

Проучването включваше 208 души, половината от които пушеха наргиле на закрито и наполовина - бяха пасивни пушачи - просто бяха наблизо. Така бяха създадени изкуствени условия, способни да покажат как наргилета за пушене се отразява както в тютюнопушенето, така и в непушачите. След това се вземат проби за определяне в кръвта на специални киселини, показващи съдържанието на бензен. За пушачите този показател надвишава нормата с 4,2 пъти, за непушачите - с 2,6 пъти.

Механизмът за получаване на токсични вещества в тялото е следният: за отопление и следователно за пушене на наргиле е необходимо голямо количество въглен. Дишането на дим от изгаряне на въглища, много продукти от изгарянето му се вливат в белите дробове на човек - същите тези канцерогени. Тъй като, както вече беше споменато, няма безопасно ниво на експозиция на бензен, пасивните пушачи също са изложени на риск от получаване на сериозни заболявания.

Това изследване разсейва тезата, че пушенето на наргиле е безопасна алтернатива на пушенето на цигари. Както се оказа, димът му съдържа не по-малко токсични вещества, способни да провокират развитието на заболявания като рак на белия дроб, костен мозък, сърдечно-съдови заболявания и други.

Share:
Comments