Тремор - причини, симптоми, диагноза, лечение

Тремор (треперене) са неволеви ритмични вибрации на мускулните групи от отделните части на тялото, най-често ръцете, главата, клепачите, долната челюст, по-рядко - цялото тяло. Това обикновено не е отделна болест, а само симптом на някакъв вид неправилно функциониране в организма.

Същественият тремор е най-разпространеният от всички видове. Обикновено това е типично за няколко членове на семейството. При лицето в състояние на покой има неволно треперене на четките, при активно движение на тремор не се наблюдава.

Тремор - причини

Доброкачественият тремор започва да се тревожи главно след прехвърления стрес или в резултат на възбуда, например, за вземане на изпити.

Тремор постурална - по принцип е присъщо, хора, заподозрени, тревожни, страдащи от автономна дисфункция. Този вид може да има наследствени корени, както и да бъде последица от хипертиреоидизъм, приема на определени лекарства и алкохол.

Интензивен тремор възниква, когато мозъкът е повреден, по-специално церебелумът, който е отговорен за координирането на движенията.

Злокачественият тремор се проявява поради дихателна, бъбречна или чернодробна недостатъчност, рак, инсулт.

Друга причина за треперене е болестта на Паркинсон, която се развива в напреднала възраст, но не оказва влияние върху продължителността на живота.

Тремор - симптоми

Както вече бе отбелязано по-горе, основният признак на "болест" е бързото вибрационно движение на всички части на тялото, които се виждат с невъоръжено око. Например, това може да бъде постоянно треперене на ръце, опънати напред или периодично потрепване на клепача. Това се случва, че човек просто започва да се разклаща и това е банално не може да донесе чаша вода на устните му.

Тремор — диагностика

В повечето случаи за лекаря не е трудно да направи правилна диагноза. След като изслуша оплакванията на пациента, експертът ще направи обща картина, но в някои трудни ситуации той може да насочи пациента към редица процедури, за да потвърди диагнозата.

За диагностицирането се извършва видеозапис, като се използва методът Rapid (високочестотна фотография със забавяне на проекцията на кадрите). След това се извършва проверка, като се използва тремор - устройство, което фиксира тремора в 3 равнини. Количествената характеристика на ритмичната хиперкинеза ни позволява да определим хардуерния и софтуерния комплекс - електромиография.

Необходимо е също така да се идентифицира основното заболяване или причините, които предизвикват треперене. В този случай ще бъде много по-лесно да помогнете на пациента.

Тремор — лечение и профилактика

Лесната и доброкачествена форма на тремор обикновено не изисква лечение. Достатъчно е да овладеете някои видове релаксация, които ви позволяват да се отпуснете, да облекчите стреса и стреса, например дихателните упражнения да ви помогнат добре. Можете да вземете курс на лечение със седативни билки: motherwort, валериан, лимонов балсам, verbena. Вечер е препоръчително да се къпете с лавандулово масло. Това ще бъде достатъчно, за да се намали или премахне "нервната" трептене.

Ако треморът е толкова силен, че ви предпазва от пълноценен живот и влияе на вашето представяне, то тогава помощта на съвременните медикаменти е просто необходима.

В такива случаи лекарят предписва бета-адреноблокери в малки дози, намалява амплитудата на тремора и предизвиква значително подобрение на състоянието на пациента. Ниските дози клоназепам също са в състояние да премахнат клиничната тежест на заболяването. Те могат да се приемат отделно или в комбинация с бета-блокери (решението за комбиниране се взема от лекаря).

В някои случаи се използва хирургическа намеса - стимулиране на церебелета чрез електрически сигнали.

Изцяло лечение на болестта е много трудно. Съвременните медицински продукти и процедури са насочени само към облекчаване на симптомите на треперене и подобряване на качеството на живот на пациентите.

За да предотвратите обостряне на болестта, трябва да спазвате здравословен начин на живот, да ограничите употребата на кафе (и е по-добре да го изключите изцяло от диетата), не пушете, не злоупотребявайте с алкохола, избягвайте стресови ситуации колкото е възможно повече.

Физическата активност е много важна. Поемете лесен спорт. Отлично плуване или леко джогинг сутрин.

Share:
Comments