Стомахът след хранене боли: каква таблетка или лекарство за

Честотата на заболеваемост от патологии на стомашно-чревния тракт придобива невероятна, почти пандемична природа.

Сега е трудно да се намери човек, който поне веднъж в живота си не страда от киселини, стомаха и други неприятни прояви.

В същото време всички страдат: от новородени до стари хора.

Най-честата болест според статистиката е била и остава гастрит.

Има по-малко язви. Гастритът е толкова често срещана диагноза, за която се говори с пренебрежение като норма. Междувременно това е сериозна болест, която може да доведе до много опасни последици. Какво трябва да знаете за стомашни болки?

Стомахът след хранене боли: причините и диагностиката

Усещанията за болка в стомаха могат да бъдат от много различно естество: те могат да бъдат пряко следствие от заболявания на този орган или да бъдат "отражение" на патологиите на други органи и системи. Сред причините:

Гастрит, Гастритът е заболяване (по-скоро дори група болести), характеризиращо се с възпаление на стомашната лигавица. За гастрит е характерно появата на рязане или травматични болки след хранене. По правило дискомфортът се развива 20-30 минути след следващото хранене. В същото време болката не се ограничава до болка, от определена гледна точка е дори добра: диференциалната диагноза става по-лесно. В допълнение към болката, тежестта в корема, изтръпването, възможното задушаване в гърдите. В някои случаи има нарушения на червата (проявява се чрез диария и, по-рядко, запек). Това е най-честата причина, поради която стомаха боли след хранене.

Стомашна язва, По принцип не се развива внезапно. Обикновено стомашната язва е последица от продължителен курс на гастрит. Улцерозните лезии се характеризират с интензивни "гладни" болки, които отслабват веднага след поглъщането, но отново се появяват след половин час-час. Често язвата се придружава от симптоми, характерни за гастрит (защото се появяват паралелно), което донякъде "смазва" клиничната картина. Важно е да имате предвид: ако симптомите се наблюдават многократно и в даден момент има остра "бомба" болка - това е повод да се чуе аларма и спешно да се обади линейка. Установената нелекувана язва има тенденция да прогресира и да доведе до перфорация на стомашната стена с последващо отваряне на кървенето, развитието на перитонит.

Обструкция желудка, Запушването на стомаха се характеризира със стесняване на прехода между долния стомах и дванадесетопръстника. Причините за това състояние могат да бъдат много различни: неоплазми, стеноза на пилора на стомаха (често усложнение на язвата) и др. Болките могат да варират в интензивност и природа.

Хернизирана отвор, Рядко срещан. Състои се в изпъкнало горната част на стомаха в гръдната кухина. Болката в този случай се свързва с увеличаване на стомаха след ядене.

Изофагеално стесняване, Стенозата на хранопровода, особено в долните му части, причинява болки в болката. Това състояние може да бъде погрешно объркано с болка в стомаха.

Панкреатит (възпаление на панкреаса). Поради анатомичната близост на стомаха и жлезата, не винаги е възможно да се определи с точност причината за дискомфорт.

Болести на червата, Сигмоидитът, IBS и други чревни заболявания могат да причинят отразени болки, погрешно погрешно за стомашната болка.

Патология на бъбреците (обикновено вляво). Пиелонефрит, гломерулонефрит, пясък, камъни в бъбреците също могат да дадат фалшиви симптоми.

Други заболявания на стомашно-чревния тракт (холецистит, хепатит, възпаление на далака).

Причините могат да бъдат напълно чужди:

• Пневмония.

• Контузии и фрактури на ребрата.

• Инфаркт, стенокардия.

Умът му може да разбере толкова голям брой заболявания и не може да диагностицира пациент. Ето защо, когато стомаха боли след хранене, трябва да се свържете с гастроентеролога.

Диагнозата на болката в стомаха не е особено трудна и включва:

• Анамнеза. "Класическа" процедура за интервюиране на пациент да направи основно впечатление.

• Палпация. Лекарят "сондира" проблемните области, провежда функционални тестове за оценка на реакциите на болката. Така се определя както холециститът, така и панкреатитът. Стомахът "реагира" на палпацията не винаги.

• Ендоскопско изследване на стомаха. Всеки знае съкращението на FGD. В момента тази процедура е призната за най-информативна при диагностицирането на стомашни заболявания. Ендоскопията позволява визуална оценка на състоянието на лигавицата, откриване на язви, неоплазми, зони на възпаление.

• Ултразвукова диагностика на коремните органи.

• Контрастная рентгенография.

• Повече "екзотични методи" се свързват с определянето на наличието на следи от наличието на бактерии от Helicobacter в проба от тъкани, получени по време на FGDS или антитела срещу този патоген в кръвта.

По-трудно е, ако в резултат на първичните мерки нямаше проблеми от страна на стомаха. В този случай се назначават:

• Лабораторни тестове (биохимия на кръвта за ALT, AST, общ кръвен брой, анализ на урина за белтъчини, левкоцити, анализ на изпражненията).

• Рентгенов рентгенография.

• Електрокардиограма.

• ECHO KG.

Резултатите от изследванията могат да бъдат насочени към други експерти: кардиолог, специалист по белия дроб, нефролог.

Стомахът след хранене боли: лечение и лекарства

Лечението на болката се извършва в два паралелни етапа:

• Елиминиране на факторите, които причиняват дискомфорт.

• Приемане на лекарства.

При отстраняването на провокиращия фактор важна роля играе диетата. Ако стомаха боли след ядене, болката се съпровожда от дискомфорт, нарушение на храносмилането - разумно максимално въздържане от ядене. След преминаването на острата фаза (в 3-4 дни), лекарството започва.

Групи лекарства за лечение на стомашни патологии:

Противовъзпалителни лекарства, Подпомага отстраняването на възпалението и облекчаване на състоянието. Но има недостатък: много противовъзпалителни сами по себе си оказват отрицателно въздействие върху стената на стомаха.

Антибактериални лекарства, Назначен в доказан инфекциозен характер на болестта на стомаха. Подобно на противовъзпалително, трябва да се прилага внимателно. Специфичните имена се определят въз основа на вероятния патоген и неговата чувствителност към лекарствата.

spazmolitiki. Призваны облегчить болевые ощущения. Воспалительные поражения желудка сопровождаются спазмом гладкой мускулатуры органа. spazmolitiki снимают это состояние.

Антиацидни препарати, Назначете дали източникът на болка е придружен от повишена секреция на стомашния сок. Неутрализирайте излишната киселина (Rutatsid, Gastal, Almagel, Gastrofarm и др.).

Препарати за възстановяване на стомашната лигавица (Солкоцерил, масло от морски зърнастец, Мизопрострол, Бифифор и др.).

В комбинация тези лекарства могат да постигнат терапевтичен ефект за кратко време. Ако причините за това, което боли стомаха след хранене, лежат в патологиите на други органи и системи - тяхното специфично лечение се провежда.

За хирургично лечение се използва само в най-крайните случаи. Индикация две:

• Неоплазми на стомаха (както показва практиката, те почти винаги са злокачествени).

• Перфорация на стомашната стена.

Стомахът след хранене боли: диета и национални агенти

Диетата при заболявания на стомаха почти винаги предполага отхвърляне на повечето видове храни в острия период и постепенното разширяване на диетата, тъй като състоянието се облекчава. Строгата диета означава:

• Отказ за приемане на мазни храни (пълно отхвърляне на маслото, животински мазнини).

• Изключване на пикантни храни (подправки, подправки са изключени).

• Отказ от пържени храни.

• Без алкохол, без тютюн.

През първите 2-3 дни се препоръчва да се откаже от храната, ограничена до минимум (така че валидността на умерената консумация на банани, кашкавал във вода) се доказва.

Грубата храна е напълно изключена (хляб, пресни плодове и зеленчуци, месо). В бъдеще използването на нискомаслени сортове месо, птици, риба е приемливо.

При лечението на стомашни заболявания народните средства могат да се окажат добър помощник, но трябва да покажете справедливо внимание: много от тях са опасни.

• Алкохолни тинктури. Строго противопоказан. Независимо от това, какви билки са в състава, алкохолът има разрушителен ефект върху стомашната лигавица. От такова "лекарство" само ще се влоши.

Коприва с мляко и мляко. Една ефективна рецепта, но с мед трябва да сте по-внимателни. Той може да увеличи киселинността на стомашния сок. По принцип този комплекс има ефективен лечебен ефект.

• Разведен сок от маруля (маруля). Противопоказан при гастрит с висока киселинност, както при язви, но може да помогне на хората, страдащи от гастрит с ниска киселинност.

• Ябълков сок / оцет. Противопоказно под каквато и да е форма на гастрит и особено с язви. Тези сокове корозират незащитената стена на стомаха.

• Водна тинктура от гастрит. Има доказана ефективност при лечението на стомашни заболявания. Sage допринася за възстановяването на стомашната лигавица.

• Картофеният сок. Също допринася за лечението на засегнатата стена на стомаха.

Най-общо, предписанията на хората трябва да се третират със скептицизъм и да се прибягват до тях само след консултация с техния специалист по лечението. Причините, поради които стомаха боли след много ядене, компилаторите от всякакъв вид билкари, колекции от рецепти и други неща не вземат това предвид. Здравето на читателите им ги интересува на последно място.

По този начин причините, поради които стомаха след хранене боли, са многобройни, понякога болка и въобще не са свързани с патологии GASTROINTESTINAL TRACT. Определете източника на проблема не е трудно, най-важното във времето да се види лекар. За щастие наистина опасните патологии са редки. Обикновено е достатъчно да преминавате през пълен курс на лечение, така че болката в стомаха да изчезне.

Share:
Comments