Соята помага по време на менопаузата

Никой не твърди, че тофу и соево мляко, както и други видове соево-здравословна храна, която се препоръчва да се яде по време на хранене. Нещо повече, последните проучвания показват, че за жени, които са влезли в менопаузата, е много полезно, защото намалява "горещите вълни" и почти елиминира прекомерното изпотяване през нощта.

Патофизиологията на вегетативно-съдовите параклиси - звучи доста страшно, нали? Те обикновено се наричат ​​"приливи и отливи", които са субективно описани като внезапна вълна от интензивна топлина, практически гореща, с повишено потене, повишено артериално налягане и тахикардия. Излишно е да казвам, че едно неприятно състояние ...

Последното проучване включва повече от 1500 жени, които са изследвани от учените от Калифорнийския университет в Дейвис в продължение на десетилетие. Резултатите показаха, че жените, чиято диета включва голям процент соева храна, са по-малко склонни към "приливи и отливи" отколкото жени, които отказват соя или я консумират в малки количества.

Соевите зърна и техните продукти са богати на хранителни вещества, наречени фитоестрогени. Според изследователите те действат като слаб вариант на естрогени. Но това е нивото на естроген, което намалява по време на менопаузата, което може да е причина за "приливите". Например, азиатските жени страдат "топлина" много по-рядко от жените от западните страни, а всъщност в диетата си толкова много соя!

Д-р Елън Голд смята, че увеличаването на съдържанието на соя в диетата е желателно преди появата на менопаузата, за да се предотврати напълно негативното й въздействие. Разбира се, не са проведени проучвания по този въпрос, но всичко е в ръцете на американски учени. Подобен проект вече е в плановете.

"Соята може да бъде разумен заместител на хормоналната терапия", казва д-р Злат. "Няма нищо лошо в соевите добавки в разумни граници. Ако това помага, в дългосрочен план това е най-важното нещо. "

Share:
Comments