Възпаление на паротидната слюнчена жлеза: причини и

Възпалението на слюнчената жлеза или паротит е вирусно заболяване, което се придружава от силно подуване. Повечето паротидните жлези са възпалени.

Помислете по-подробно за симптомите на възпаление на паротидните слюнчени жлези и начини да се отървете от това заболяване.

Причини за възпаление на паротидната слюнна жлеза

Такива фактори и заболявания могат да провокират паротит:

1. Грип.

2. Скарлатина.

3. Пневмония.

4. Морбили и други инфекциозни заболявания.

5. Предишна хирургическа интервенция, която доведе до тежко обезобразяване на лице.

6. Професионална игра на вятърни музикални инструменти.

7. Артериална хипертония.

8. Уплътняване на канала на стената (канал на паротидната слюнчена жлеза).

Симптоми на възпаление на паротидната слюнна жлеза

При остър паротит пациентът може да има такива симптоми:

1. Тежка сухота в устата. Тя се развива поради намаляване на количеството освободена слюнка.

2. Поява на неприятни усещания и болка в областта на възпалената жлеза, която е ударена. В този случай може да се приложи болка в ушите, носа или врата.

3. Болка при дъвчене.

4. Болка след преглъщане на храна.

5. Тежко подпухване или зачервяване на кожата в областта на възпалената жлеза.

6. Неприятна миризма от устата.

7. Появата на гнойното отделяне.

8. Неприятен вкус в устата.

9. Главоболие.

10. Нарушение сна.

11. Гадене.

12. Загуба на апетит.

13. Болка в мускулите.

14. Слабост.

15. Появата на стегнато образуване на шията.

16. Усещане за налягане и спукване на мястото на възпалената жлеза.

17. Повишаване на телесната температура.

18. Треска.

19. Болка в ушите.

Честите симптоми на заушка са в зависимост от тежестта на заболяването, която може да бъде лека, умерена и тежка.

1. Когато паротит в лека форма, симптомите няма да бъдат много ясно изразени. Отокът на слюнчените жлези ще бъде умерен, обикновено локализиран само от едната страна. Състоянието на пациента се класифицира като задоволително. Температурата минава след няколко дни. Не се изисква хоспитализация.

2. При средно пренебрегване на паротит пациентът страда от по-тежки симптоми. Отначало той ще има неразположение, болка в ушите и главата. След това, апетита може да изчезне, развивайки сухота в устата.

При палпиране възпалената жлеза е гъста. Има лошо слюноотделяне, но няма гной.

3. При тежко заболяване се проявяват симптомите. Възпалените жлези са се увеличили значително и са боли. Състоянието на пациента е незадоволително: той има висока температура, силна болка в ушите, слабост и хиперемия на слюнчените жлези.

Понякога може да възникне и гнойни изблици.

Диагностика и лечение на възпаление на слюнчените жлези

Когато се появят първите признаци на заболяването, трябва да се консултирате с терапевт. Той ще определи вида на заболяването и ще предпише необходимите процедури.

Традиционно, за да се идентифицират заушки, пациентът трябва да се подложи на такива изследвания:

1. Компютърната томография ще даде възможност за получаване на подробни изображения на слюнчените жлези.

2. ЯМР ще покаже състоянието на слюнчените жлези и тяхното възпаление.

3. Ултразвук на слюнчените жлези.

Лечението на заушка е предписано въз основа на формата и сложността на заболяването.

Ако пациентът е бил диагностициран с остър паротит, тогава той ще бъде предписан лекарство. Тя предвижда приемането на такива групи лекарства:

1. Антибиотици.

2. Анестетици.

3. Препарати за подобряване на слюнката.

4. Противовъзпалителни лекарства.

Също така на пациента могат да бъдат предписани физиотерапевтични процедури (електрофореза, UHF терапия).

Хирургичното лечение се извършва, когато възпалените жлези са зачервени и причиняват много неприятни симптоми в пациента, което увеличава риска от усложнения.

Ако пациентът е диагностициран с хроничен паротит, пълното му лечение е невъзможно. Въпреки това, подходящо избраната терапия може значително да подобри общото състояние на човек. По време на обострянето на заболяването пациентът трябва да приема антибиотици и лекарства, за да увеличи слюнчивостта.

Също така, лечението на възпаление на слюнчените жлези има такива характеристики:

1. Най-добре е в периода на остро заболяване да бъдете в болницата под ръководството на лекар. Така че можете да избегнете усложнения. Особено се отнася до малки деца, които не могат да обяснят какво и къде боли.

2. Ако паротитът в лице се открие за първи път, а след това с правилно подбрани медикаменти, той има всички шансове за бързо възстановяване, дори без хирургично лечение.

3. Дори ако пациентът се чувства задоволителен, в продължение на няколко дни той е по-добре да поддържа почивка в леглото.

4. Когато човек е болен от преглъщане, той трябва да яде разтрошената храна. Така ще бъде по-лесно за него. В допълнение, самите съдове не трябва да бъдат остри, горещи или твърде студени.

5. За да намалите интоксикацията на тялото, лекарите се съветват да пият много течности. Тя може да бъде вода, мляко, бульон от кученце, билков или зелен чай. Също така, тези напитки не трябва да са горещи. На тях им е позволено да добавят малко мед.

6. Много е полезно да наблюдавате диетата на слюнката. Необходимо е да се стимулира слюноотделянето. В този случай пациентът трябва преди всяко хранене да държи малка част от лимон в устата си. Можете също така да ядете такива продукти:

• кисело зеле;

• червена боровинка;

• кисели сокове;

• кисели плодове и плодове;

• кефир.

Тази храна не само допринася за слюнката, но също така премахва продуктите от бактериалното гниене от жлезата. Въпреки това, хората с заболявания на стомашно-чревния тракт са забранени да се придържат към такава храна, тъй като киселинните храни ще дразнят чревната лигавица.

7. При висока температура, на пациента се предписват антипиретични лекарства (парацетамол, ибупрофен).

8. При силна болка могат да се използват анестетици и антиспазмици. В същото време е важно да не се допуска изчерпването на тялото на детето, което поради болката при поглъщане отказва да яде. По-добре е да дадете на детето анестезия, отколкото да прескочите храната.

По принцип лечението на възпалението на жлезите се извършва въз основа на наблюдаваните симптоми. Тук няма специална схема, тъй като във всеки конкретен случай пациентът страда от различни прояви. Тази терапия е насочена главно към премахване на възпаление, подуване и зачервяване.

9. Ако пациентът е силно запечатал слюнчените жлези, тогава е инсталиран дренаж. Той ще изпомпва гной. Освен това, едно лице задължително трябва да бъде убодено с антибиотици (най-малко седем последователни дни).

10. Поради факта, че паротитът се счита за много заразна болест, при първите прояви е необходимо да се ограничи контактът на пациента със здрави хора.

Отделно е необходимо да се каже за хода на такова заболяване по време на бременност. Самата пауза не е толкова ужасна, но изисква продължително лечение с лекарства, което е силно нежелано по време на бременност.

Поради тази причина една жена в периода на носене на дете не може да вземе самостоятелно наркотици. Тя трябва да се консултира с лекар, който ще вземе лекарствата (те няма да навредят на плода). В този случай те могат да пият само през второто и третото тримесечие и не повече от седем последователни дни.

Възпаление на слюнчените жлези: лечение, усложнения, профилактика

Паротит, или както при хората, които се наричат ​​"заушка", въпреки привидно безобидните, може да причини сериозни усложнения.

Най-често пациентите развиват такива усложнения:

1. Орхит се среща при момчетата. В същото време те имат тестиси. Това състояние е придружено от висока температура и болка. Той се развива няколко дни след възпалението на слюнчените жлези.

2. Възпалението на слюнчената жлеза.

Некроза на слюнчената жлеза.

4. Мастит.

5. Артрит.

6. Заболяване или увреждане на слуха.

7. Панкреатит.

Обикновено се появяват усложнения при непредвидени медицински грижи, когато състоянието на пациента вече е започнало зле.

За да предотвратите развитието на паротит, трябва да следвате следните препоръки:

1. Редовно спазвайте хигиената на устната кухина (измийте зъбите, изплакнете устата си).

2. Важно е да се следи състоянието на венците и зъбите.

3. Навременното лечение на остри вирусни или катарални заболявания. Не можем да позволим техния преход към хронична форма. Поради тази причина, когато се появят първите признаци на заболяването, важно е веднага да се консултирате с лекар.

Share:
Comments