Ставите на пръстите са болки: хапчета или кремове ще ви

Заболяванията на ставите са почти по-вероятни от сърдечносъдовите патологии.

Това лесно се обяснява с особеностите на начина на живот на съвременния човек: хиподинамията, голямо натоварване на същите групи мускули и стави и т.н.

Статичната болка, според самите пациенти, е трудна за носене (както физически, така и психологически).

Това е особено вярно за болката в ставите на пръстите: работната способност намалява и понякога човек може да бъде изключен от работа изобщо.

Става все по-трудно да се сервирате дори и в ежедневието.

Особено уязвими в това отношение са възрастните хора. Но не се отказвайте, всичко не е толкова страшно, колкото изглежда на пръв поглед: с навременна диагноза и правилно лечение на проблема, можете да забравите веднъж завинаги. Какво да правим, ако болките на пръстите боли?

Ставите на пръстите са болки: причини

Първоначалните причини за ставните болки на тази локализация могат да бъдат покрити директно в заболявания на ставите на пръстите, патологиите на отделителната система и т.н.:

Артрит, Това е възпалително увреждане на ставите на пръстите. Произходът на такова възпаление може да бъде различен: автоимунни (след това говорете за ревматоиден артрит), псориатични и др. Болката при артрит е постоянна, усилена от движението.

артроза, За разлика от артрита, който се причинява от външни причини, се дължи на дистрофични промени в ставите.

Подагрическое поражение суставов, Подагра (в противен случай - подагрозен артрит) е заболяване, причинено от отлагането на уратни соли в ставната кухина. Палецът на ръката е най-засегната.

Остеоартроз, Това е специален случай на артроза, но в този случай костите са включени в патологичния процес.

Остеомиелит, Некротично увреждане на мускулно-скелетните структури. Тя е рядка и има характерна симптоматика.

Trapeziometacarpal артрит, Патологичното състояние, причинено от продължително претоварване на ставите на пръстите (въпреки че може да е еднократен прекомерно натоварване). Диагностицирани при лица, заети с ръчен труд, спортисти.

наранявания, Непълните фрактури, навяхвания и други наранявания могат да доведат до фалшива ставна болка. Всъщност, дискомфортът излъчва от огнището до ставите.

Това е най-честата причина, поради която ставите на пръстите са болезнени.

Костите на пръстите се боят без видима причина: диагноза

Причината е винаги, но както правилно е отбелязано, това не винаги е очевидно. Следователно, диагнозата на източника на болка в ставите играе толкова голяма роля. За да определите причината за дискомфорта, трябва да се свържете с лекар:

• Хирургът е първият специалист, който се "посещава".

• Ортопед - специалист в областта на патологията на опорно-двигателния апарат.

• Ревматолог.

• Нефролог.

Преди всичко се препоръчва да посетите хирург или терапевт. Те ще провеждат основни диагностични дейности и ще ви помогнат да се ориентирате в бъдеще. След това, в зависимост от вероятната причина, трябва да се свържете с специализираните специалисти.

Основното нещо, което трябва да се помни за пациентите, независимо от диагнозата - безупречна задача. При вероятност от 99% ще бъде погрешно. Не раздразнявайте, нервно и пийте таблетки. Задачата на пациента е да формулира оплакванията си. За ваше удобство можете да познаете каква е причината за болките на пръстите.

Симптоматологията при много от горепосочените заболявания е специфична:

• При артрит, освен болка, се наблюдава зачервяване на ставите, те стават горещи на допир. Освен това рядко процесът се локализира в ставите на пръстите, по-често засяга ръцете и лактите.

• Артрозата се характеризира с болка в болката. В началните етапи на заболяването те не са прекалено интензивни. Постепенно се наблюдава намаляване на моторната активност на пръстите до пълната им загуба (поради значителна деформация).

• Trapeziometacarpal артрит и другие состояния, к которым приводит перенапряжение пальцев рук или особенности профессиональной деятельности выявляются легко. Достаточно сопоставить факты.

Във всеки случай не можете да правите без специализирани събития.

Какво включва:

• Анамнеза. Стандартна процедура за посещение на специалист. Лекарят задава въпроси, за да разбере с какво се занимава.

• Инспекция. Визуалната оценка на ставите ни позволява да определим най-типичните и очевидни прояви на определени патологии (например, артритът става по-голям, има нодуларна форма, с бели пръсти на синдрома на Raynaud и т.н.).

• Радиография. Тя позволява да се определи състоянието на ставите и околните костни структури. Практически се извършва рентгеново изследване в две проекции.

• Ултразвукова диагностика на ставите.

• Пункт. Пункцията на ставата, въпреки заплашителните картини, извисяващи се във въображението, не е придружена от някакви изразителни болезнени усещания. Ако се извършват правилно, рискът от инфекция също е минимален. Тази техника обаче дава възможност да се проучи съдържанието на ставата. Това е важно, ако има подозрение за инфекциозния характер на лезията.

• Ендоскопско изследване. Артроскопията се използва като метод за визуална оценка на ставните и околните структури. Това е най-информативният начин за диагностика, благодарение на който е възможно да се открият дори малки промени в анатомичните структури.

• ЯМР / КТ. Зададен е за определяне на леки промени от ставите и костите.

В някои случаи резултатите от лабораторните изследвания са по-важни:

• Общ анализ на урината. Предписан е да се идентифицира дитезата на пикочната киселина (увеличаване на концентрацията на уратни соли). Уратът в големи количества е характерен за подагра.

• Биохимичен кръвен тест. Предлага се също така да се оцени наличието на урат в кръвта. Урахите в кръвта са най-информативен индикатор за вероятното развитие на подагра.

• Общ кръвен тест.

Пръстите на пръстите са болки: лечение

Лечението на болката се състои в отстраняване на причината, която я е причинила. Хирургичното лечение рядко се използва в напреднали стадии на патологии, когато вече е невъзможно да се "спасят" ставите или просто няма друг начин да се помогне на пациента. По принцип се използва консервативна терапия, включваща медикаменти и физиотерапия.

лекарства:

Ако ставите на пръстите са болезнени, по-често се използва стандартната "триада" на групи лекарства:

• Аналгетици (Analgin, Pentalgin, Brustan). Те се използват изключително за облекчаване на болковия синдром. Да приемете и самопризнание, но не е нужно да ги злоупотребявате: аналгетиците причиняват тежки странични ефекти, променят картината на хода на заболяването.

• Противовъзпалителни лекарства. Основната причина за болката е дразнене на нервните окончания, дължащо се на възникване на възпаление. Това е опасно да се вземат противовъзпалителни средства сами, те имат противопоказания. Разпространяват се следните имена: Ибупрофен, Кеторол и др.

• Препарати за защита на ставите (т.нар. Хондропротектори). Намаляване на скоростта на дегенерация на ставите, подхранване на ставите, спиране на дистрофия и последващо унищожаване. В допълнение, насърчаване на началото на регенеративни процеси. Тези лекарства са скъпи, но ефектът повече от компенсира разходите. В тежки случаи се прилага вътреставно администриране на лекарството.

В зависимост от хода на патологията могат да се предписват повече "сериозни" лекарства, като например стероидни противовъзпалителни средства, препарати на хиалуроновата киселина. Използването им обаче е допустимо само при индикации и под бдителния надзор на лекар.

Останалите лекарства (например урикосурик за подагра и т.н.) се избират според ситуацията.

Хирургичното лечение е показано, когато ставата напълно изгуби функциите си (в този случай се извършва протезиране) или да се отстранят травматичните последствия (при сложни фрактури и т.н.).

Костите на пръстите са възпалени: ще помогнат ли народните средства?

Налагането на маркови народни средства с шарлатани и блаженство не е необходимо, много от тях могат да бъдат добра помощ в терапията. В същото време човек трябва да се отнася критично към предписанията, представени в Интернет и специални издания.

Прилагането на разведени ябълков оцет, Това е безполезно. В допълнение, той е опасен при заболявания на храносмилателния тракт. Оцетът е добър само като дресинг. На това, което авторът на рецептата базира съветите си, не е ясно. При заболявания на бъбреците може да предизвика повишаване на концентрацията на урат в кръвта.

чесън, Локалното приложение на чесъна (например, компрес от кайма) може да има ефект на затопляне. Това ще има благотворен ефект върху ставите в началния период на заболявания (артрит, артроза). В по-късните етапи на болестта този метод е опасен.

Компреси от картофи, Както в случая с чесъна, той помага за облекчаване на болката и възпалението.

Маз от хвойната, Хвойна е находка за човек, страдащ от болки в ставите. Ето защо, ако ставите на пръстите са болезнени, използването на подобен инструмент ще помогне за облекчаване на болката и ще допринесе за началото на процеса на възстановяване.

Свиване на листа от елша (и / или бреза) при които лицето се потиска. Опасни съвети. Ако източникът на болестта лежи в инфекциозната лезия, подобна иновация ще доведе до разпространението на инфекциозен агент в различни ъгли на тялото. В други случаи - провокира обостряне и влошаване на състоянието.

Мравчена киселина, Въпреки привидната странност на метода, тя работи. Засегнатите стави трябва да се третират с разредена мравчена киселина. През изминалите години хората практикували да поставят ръцете си в мравуняци, но по този начин е изключително крайно, освен болезнено.

Необходимо е да се има предвид:

• Рецепти за устни неадекватни (а често и опасни). Концентрацията на активните вещества е твърде ниска, за да достигне засегнатата област.

• Билките могат да са алергични.

• В никакъв случай не трябва да използвате отровни билки (като бъз, очи на врана и др.).

Пръстите на пръстите се боят след удара - какво трябва да направя?

След ударните стави могат да се разболеят по три причини:

• Беше получена фрактура (пълна или непълна).

• Имаше натъртване.

• Имаше изкълчване на лигаментите.

При фрактури болките стават изключително интензивни, мястото на лезиите става синьо, образува се хематом. Моторната активност на цялото рамо намалява значително. При нараняване интензитетът на проявите е по-малък. При разтягане има незначително набъбване на мястото на удара.

Разграничаването на три от тези наранявания може да се основава само на резултатите от рентгенографията, така че е необходимо да се действа по най-очевиден начин - да се свържете с травматолог. Можете да охладите сами, за да облекчите болката. Останалата част ще бъде определена от лекар. Независимо се опитвайте да "поправите" нещо и т.н. Не е необходимо: голям риск от влошаване на травмата.

В по-голямата част от случаите ставите на пръстите са болезнени поради локални проблеми. Невъзможно е да се справите самостоятелно с пораженията на хрущялната тъкан, се нуждаете от сложно, дълготрайно и най-вече сложно лечение. Гарантиране, че един цялостен подход е възможен само под наблюдението на компетентен специалист.

Share:
Comments