Учените все още са една крачка по-близо до разкриването на

Учените в Хонг Конг очевидно са получили формула, която потиска процеса на стареене при мишки, които се надяват да се прилагат за хората.

Това откритие разчита на работата на същите тези учени през 2005 г., излъчваща светлина върху преждевременното стареене или прогерия - рядко генетично заболяване, което засяга един на 4 милиона деца. Тогава беше открито, че мутацията в протеиновия ламинат А, който участва в образуването на ядрата на клетките на човешкото тяло, нарушава процеса на редукция на клетките, което води до ускорено стареене.

В последната си работа те открили, че нормалната и здрава ламина А се присъединява към гена SIRT1 (който експертите отдавна са свързани с дълголетието) и го активира.

Случаят за разработването на лекарства, които имитират Ламин А или допринасят за присъединяването му към SIRT1.

Учените също така искаха да проверят дали ефективността на свързване на ламинат А към SIRT1 се усилва от ресвератрол, съединение, съдържащо се в кожата на червеното грозде и други плодове, което се рекламира от някои учени и компании като начин за забавяне на стареенето или поне за поддържане на здравето.

Всъщност, здрави мишки, хранени с концентриран ресвератрол, са в много по-добра форма, отколкото техните по-малко щастливи да се съберат, без да са опитали това съединение.

Мишките с прогерия, хранени с ресвератрол, живеят с 30% по-дълго от другите болни мишки.

На въпроса дали те подкрепят възгледа, че червеното вино забавя стареенето и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, изследователите са отговорили, че алкохолът, съдържащ се във виното, може да бъде вредно преди да се получат ползите. "Количеството ресвератрол в червеното вино е незначително, не е достатъчно да се осигури лечебен ефект. Но алкохолът може да навреди на тялото ", казват те.

Share:
Comments