Статините намаляват смъртността от сърдечни пристъпи с 2

Британски експерти свързват употребата на статини (лекарства, които намаляват холестерола в кръвта) с двойно намаляване на смъртността от инфаркт през последното десетилетие. Въз основа на резултатите от новото проучване те стигнаха до извода, че ролята на наркотика в страните с най-високо ниво на употреба може да бъде оценена от милиони спасени животи.

Експерти от British Heart Foundation установиха, че в периода от 2002 до 2010 г. в Англия смъртността от сърдечни атаки сред жените е намаляла от 37,7 на 17,7, а при мъжете от 78,7 до 39,2. Според техния мащаб тези промени могат да се прилагат и за повечето други развити страни, смятат учените.

Директорът на фондацията професор Питър Уесбург казва: "През последните години около 50% от хората според нашите данни са избягвали смъртта поради сърдечни проблеми. В случаите на първична и вторична интервенция основният принос за това са статините, въпреки че в допълнение към тях има и други фактори, които допринасят за намаляване на смъртността, като здравословен начин на живот или употреба на допълнителни лекарства. "

"Намаляването на броя на смъртните случаи от сърдечни атаки се случили в действителност от началото на 90-те години, но първоначално не е било толкова значимо, колкото 10 години по-късно, когато разпространението на статини в света. Преди това не сме имали толкова ефективни и безопасни лекарства, освен това, "- добавя професор Vessburg.Uchony предупреди също, че хора, които приемат статини в същото време с други лекарства, предназначени за намаляване на напрежението, има по-голям риск да бъдат подложени на страничните ефекти на лекарствата (безсъние, главоболие, мускулна болка, понижаване на чувствителността на ръцете и краката).

Share:
Comments