Солените пещери са подарък за вашето здраве. какви са

Не винаги се казва, че солта е бяла смърт, е вярно. Понякога солта може дори да стане много полезна. Например, ако е в солена пещера. Солените пещери започват да получават все по-голяма популярност всяка година.

Под такива пещери се разбира специална стая, в която подът, таванът и стените са облицовани с блокове сол. Те се използват за медицински цели. Човекът, който е вътре, вдишва въздух, който съдържа полезни минерали. Какъв вид действие върху тялото има в солената пещера? Каква процедура е от полза и има ли някаква вреда?

Показания за посещение на солни пещери

Не можете да посетите солни стаи, но за някой те стават основният начин да се отървете от болестта. Често лекарите предписват на пациентите си посещение в халогенната камера като алтернатива на лечението с наркотици.

Препоръчителни процедури в салона:

1. Хората, страдащи от чести настинки. Ако посетите пещерата в най-ранния стадий на болестта, можете да спрете нейното развитие.

2. Препоръчително е да посетите солни пещери за хора с отслабен имунитет, пациенти, страдащи от алергии.

3. Полезно е да прекарате известно време в халокамери за всякакви заболявания на дихателните органи. С помощта на солена стая, като допълнение към основното лечение, можете да се отървете от синузит и аденоиди.

4. Добър ефект може да се постигне при лечение в солена пещера на всякакъв вид дерматологични лезии.

5. Стаите са полезни за рехабилитация след трансфер на тежки форми на болестта. Те помагат да се нормализира нервната система, подобрява мозъчната активност.

6. С помощта на солената пещера можете дори да увеличите метаболизма и да отслабнете. Процедурите за корекция на теглото се считат за най-популярни.

Солни пещери за деца

При педиатрията използването на солеви помещения често се използва при комплексно лечение на бронхит и други респираторни заболявания. Посещението на камерата може да намали употребата на антибиотици, да намали риска от алергии към фона на заболяването.

В солената пещера се третира ефективно дисбалансът на съдовата система на юношата. Релаксиращият ефект на пещерата спомага за намаляване на пристъпите на вегета-вакулярна терапия.

Кой е противопоказан със солни пещери?

Посещенията в солни стаи имат противопоказания. Не се препоръчва да бъдете в него на хора с остри хронични заболявания на етап изостряне.

В допълнение, списъкът на болестите, при които процедурата е забранена, включва:

1. Инфекции на дихателните пътища, например туберкулоза.

2. Сърдечно-съдови заболявания от последния етап.

3. Психично заболяване.

4. Онкология, злокачествени тумори.

5. Наличие на открити и кървящи рани.

6. Тежка форма на зависимост от алкохол или наркотици.

7. Болести, предавани по полов път.

8. Не се препоръчва да посетите солената камера за жени, които носят бебе. Въпреки, че тази процедура е много ефективна при ранна токсикоза.

9. Само след консултация с специалист е възможно да посетите пещерата за кърмещи жени.

Каква е ползата от солените пещери

Използването на солни пещери е било известно в древни времена. Нашите предци посетиха естествени пещери със солни стени, за да излекуват настинки.

Екологичното положение в нашите градове далеч не е перфектно. Всеки ден вдишваме огромен брой вредни елементи. Това води до влошаване на имунитета, проблеми с нервната система, развитие на астма. Тук солните пещери и стаите идват да ви помогнат. В Русия естествените солни пещери се срещат само в региона на Перм. Жителите на други региони могат да използват услугите на халокамери или солни стаи.

Как функционират солените пещери? Основният компонент в стаите са солените аерозоли, които се напръскват във въздуха. Йоничният състав на помещението благоприятства работата на целия организъм. Няма алергени и вредни бактерии. Частиците от солта почистват дихателните пътища до много бронхи.

По време на посещение в солената зала в човешкото тяло се подобряват всички метаболитни процеси. От организма започват да се отделят токсични вещества, които могат да навредят на тялото.

Съставът на аерозолите може да включва различни съставни соли, които действат по различен начин върху тялото:

1. Соли с съдържание на йод регулират ефективността на ендокринната система, щитовидната жлеза.

2. Магнезият нормализира работата на сърцето.

3. Калий и натрий подобряват кръвообращението.

4. Калциум следи укрепването на защитата.

5. Почиства тялото на токсините и вредните вещества на мангана.

6. Защитава организма от образуването на злокачествени тумори на селен.

7. Желязото регулира нивото на хемоглобина в кръвта.

8. Медът елиминира нарушенията, които могат да възникнат поради метаболитни нарушения.

Солните пещери могат да се използват както за елиминиране на съществуващи заболявания, така и за превантивни цели.

Има ли някаква вреда от посещение на солни пещери

Да се ​​навреди на солената стая не може, но е необходимо да се наблюдават някои функции при посещението й. Процедурата е невъзможна, ако:

1. Болестите на бронхите са в етап на обостряне.

2. Лице има висока температура.

3. Общо отравяне на тялото.

4. Туберкулоза на всеки етап. Забранява се посещението на камерата дори при остатъчна форма на заболяването.

Мнозина се страхуват от влошаването на болестта, което може да бъде причинено от посещение в халокамера. Например, човек има силна кашлица след втората процедура. Това не се счита за патология и се отнася до нормален феномен. Сонелният аерозол има ефект, който разрежда храчките, които са застояли в дихателните пътища. Има моменти, когато започва екзацербация след първото посещение на камерата. Най-често това се случва при деца, тъй като дихателната им система е много податлива на промени.

До средата на лечението симптомите се намаляват и напълно изчезват. Ако не преминат и състоянието се влошава, е необходимо да уведомите лекуващия лекар за това. Може би пациентът има индивидуална непоносимост към солеви камери.

Най-често като изостряне има хрема. Ринитът може да започне при първата процедура. При децата се проявява много по-интензивно поради тесни носни проходи.

В първите дни пациентът може да получи повишение на температурата. Това се дължи на факта, че тялото започва да се бори с хронични инфекции.

Всички прояви и промени трябва да бъдат съобщени на лекаря.

Как се извършва процедурата

Максималният ефект от лечението ще бъде постигнат, ако посетите солената зала за четири седмици, един час на ден.

Една сесия няма да има ефект. Необходимо е да се премине курс, състоящ се от най-малко 10 процедури. Този брой посещения може да се сравни с две седмици престой в морето. Една сесия трае около час. Можете да преминете през това лечение до три пъти годишно.

Да бъдеш в солена стая е не само лек, но и релаксираща процедура. Децата гледат карикатури през този период, разполагат с места за играчки.

Възрастни се наслаждават на приятна музика. Но внимавайте, не можете да спите в солената пещера. По време на сън, дишането на лицето става плитка и процедурата няма да върши никаква полза.

Съвети за посещение на солената пещера

Обърнете внимание на няколко прости препоръки, с които трябва да се придържате, докато посещавате солната стая:

1. Един час преди сесията не можете да използвате парфюми и да играете спортове.

2. Стаята трябва да бъде в дрехи, изработени от изкуствени тъкани.

3. Не разтривайте очите си с ръце.

4. Не пийте за половин час след като сте посетили халокамера.

Ако вие или вашето дете бързо се уморите, не се чувствайте добре, а лятна ваканция все още е далеч, тонът и подобряването на имунитета ще ви помогнат в солената пещера.

Share:
Comments