Смущения по краката: защо се появяват и какво да правят с

Никой не е изненадан от синините на краката си, в резултат на падане, нараняване или друг механичен удар.

Също така се случва, че тези грозни петна се появяват след безвреден масаж на краката и дори без никакъв натиск върху тъканта. Така че защо се появяват натъртвания на краката ви? Причините за това явление, което по своята същност е хематом, са много различни.

Смущения по краката: основните причини

хематом (натъртване) - това е ограничено натрупване на кръв, която се получава при увреждане на тъканите и разрушаване на малки кръвоносни съдове. В резултат на това се образува кухина, в която се съдържа течна или коагулирана кръв. Често, натъртването не е независимо заболяване, а е проява или симптом на други патологии на тялото.

Повечето наранявания по краката се появяват в резултат на удар или натиск върху кожата и тъканта. В този случай, малките кръвоносни съдове са повредени (губят целостта им) или са изцедени. Характерната му лилаво-виолетова сянка на натъртване е резултат от изтичане на кръв от съдовете в дебелината на тъканите. Свежо натъртване често се нарича натъртване. Това име напълно отразява природата на това явление.

В детството натъртванията се появяват много по-рядко, отколкото при възрастните, въпреки факта, че в резултат на физическата активност децата са по-податливи на наранявания и натъртвания. Това се обяснява просто: с възрастта кръвоносните съдове стават крехки. При възрастните хора натъртвания на краката могат да се появят дори без наранявания и синини.

Натъртването на краката се появява по-често, отколкото в други части на тялото, поради факта, че долните крайници имат по-слаб кръвоток в кръвоносните съдове. Сърцето ни се нуждае от много усилия да изпомпва тежка венозна кръв от дъното нагоре. Сблъсъци могат да възникнат при хора с различна структура. Те са като пълни и кльощави. При жените този феномен е много по-разпространен, отколкото при мъжете.

Някои хора имат натъртвания по краката си по-често от други. Това се дължи на индивидуалните особености на структурата на кръвоносните съдове. По правило при хора с чести натъртвания се наблюдава повишена уязвимост на кръвоносните съдове, причинена от различни заболявания или липса на необходимите вещества. На изтъняване на стените на съдовете и тяхната крехкост водят следните фактори:

• липса на витамини С и К;

• възрастови промени;

• ниско съдържание на микроелементи в тялото, отговорни за еластичността и здравината на съдовете (кобалт, калций, селен, цинк).

Повърхностни набивания, които се образуват в дебелината на кожата, възникват от удари или натъртвания. Хематомите, които засягат по-дълбоките тъкани, се провокират от липса или излишък от каквито и да било вещества или различни заболявания.

Какви лекарства стимулират появата на синини по краката?

Защо иначе може да има синини на краката ми? Причината за хематомите може да бъде използването на лекарства, които предотвратяват кръвосъсирването. В резултат на продължителната употреба на такива лекарства може да има доста тежко кървене в кожната тъкан и мускулите.

Много често набивания на краката се появяват след приемане на нестероидни противовъзпалителни средства, използвани за лечение на артрит (Ибупрофен, Напроксен).•

Наблъскването в тъканите може също така да предизвика такива лекарства като Аспирин и Варфарин, Тези лекарства се предписват, за да се предотврати кръвосъсирването при хора, които са имали кръвни съсиреци (кръвни съсиреци) в кръвоносните съдове или риск от сърдечен удар.

Когато се появят хематоми, консултирайте се с лекар, който предписва това лекарство. Особено често натъртвания по краката причиняват варфарин, особено когато концентрацията му в кръвта се увеличава.

Такъв кортизонов препарат като Преднизон (предписан за ревматизъм, артрит, хепатит, алергии, дерматит, екзема, сърбеж и други заболявания) също така насърчава появата на синини по краката. Това хормонално лекарство помага да се увеличи крехкостта на малките кръвоносни съдове, така че трябва да се приема под стриктния контрол на лекуващия лекар.

Защо има натъртвания по краката без причина

В някои случаи човек открива натъртвания на краката и на други части на тялото, но в същото време със сигурност знае, че не е получил натъртвания, удари и наранявания. Откъде идват? Наблюдаването на краката без причина се случва при хора с такава сериозна наследствена болест хемофилия, Те са нарушили процеса на коагулация (коагулация), което често води до кръвоизлив в мускулите и вътрешните органи.

Често набивания на краката без причина се отбелязват при хора с придобити нарушения на кръвосъсирването, Те могат да се появят при различни заболявания на черния дроб, например цироза. В същото време на краката и тялото на човек се появяват големи синини. Често те са толкова големи, че представляват заплаха за човешкия живот.

По-долу са изброени други фактори, поради които хората имат синини по краката си без причина:

• Подреждане на кръвоносните съдове под кожата.

• Нарушения на кръвта, свързани с аномалии на ниво тромбоцити. Идентифицирането на такива патологии може да бъде само след предоставяне на клиничен анализ и коагулация на кръвта.

• Болести на сърдечно-съдовата система.

• разширени вени, често придружени от образуването на хематоми с различни размери.

• Нарушаване на ендокринната система.

• Бъбречна недостатъчност, ревматизъм, хипертония.

• Липса на витамини като аскорбинова киселина (C), рутин (R), витамин К. Всички те играят важна роля в процесите на кръвообращението. Така че аскорбиновата киселина е отговорна за силата на кръвоносните съдове. Рутин подобрява съдовата пропускливост и предотвратява тяхната крехкост. Витамин К осигурява нормално ниво на коагулация.

Метаморфоза на синини по краката

Натъртването на краката и другите части на тялото се променя с течение на времето. На него е възможно да се определи или да се определи доста лесно, колко дни като хематом. През първите 1-2 дни след получаване на нараняване или натъртване, натъртването има червеникав лилав оттенък. То се причинява от цвета на свежата кръв, прониква от увредените съдове в тъканите и дебелината на кожата. В същото време близо до хематома има увеличен брой защитни клетки, наречени левкоцити. Те унищожават клетките, които са изтекли от кръвоносните съдове и насърчават тяхното отстраняване от тялото.

След няколко дни хематомът придобива синкаво-виолетов оттенък. Когато кръвните клетки се разрушат, се образува биливердин, който е вещество от зеленикав оттенък и билирубин, което има жълт цвят. Ето защо на 6-7-ия ден синината става зеленикаво, а след 8-9 дни - жълто-кафяво. При човек с нормално здравословно състояние, натъртванията преминават напълно в продължение на 10-14 дни. С течение на времето кожата придобива нормалния си вид.

Усложнения на синини по краката

В някои случаи, натъртването на краката не преминава дори след 3-4 седмици. В този случай хематомът често се уплътнява и увеличава. Често има болезнени чувства в областта на натъртване. Обикновено това условие може да бъде причинено от две причини:

• Значителна част от кръвта изтече от разрушените кръвоносни съдове. В резултат тялото не е в състояние бързо да изчисти тъканите от разлятата кръв.

• Повишено количество калций в тъканите, което започва да се депозира в зоната на нараняване. В този случай това място става еластично и болезнено. Този патологичен процес се нарича хетеротопна осификация или миозит. За да го диагностицира, използва се радиография, така че човек с такава синина трябва да види лекар.

Диагностика на причините за натъртване на краката

В допълнение към визуалното изследване на долните крайници на пациента, може да са необходими лабораторни изследвания на кръвта, за да се установи причината за синини. В някои случаи се извършва пълна диагностика на здравословното състояние на пациента. С различни патологии се извършват различни хардуерни проучвания:

• При наранявания и натъртвания трябва да се извърши радиография, която да помогне да се определи степента на увреждане на костите, ставите и съдовете;

• Когато при варикозни вени се предписват ултразвук на съдовете на краката, което ще покаже дали натъртванията са резултат от венозна болест.

Как да се отървете от натъртвания на краката си

Как да се отървете от натъртвания на краката си? К лечению таких кровоподтеков необходимо подходить серьезно. Особенно это касается тех случаев, когда человек полностью уверен, что не получал ушиба или травмы. Для правильной терапии гематом может понадобиться консультация не одного, а нескольких специалистов. В первую очередь, при появлении синяка необходимо обратиться к травматологу, который не только может установить причину кровоподтека, но и выяснит, имеет ли место перелом костей, вывих сустава или другая серьезная травма, требующая неотложного лечения.

При липса на наранявания, трябва да се консултирате с терапевт, който след изследване и извършване на общи тестове, в зависимост от подозрението за някаква болест, ще насочи пациента към подходящия лекар. С натъртване на краката си може да се наложи да се консултирате с хематолог, ендокринолог, кардиолог, хепатолог. При наличието на разширени вени не можете да правите без да посещавате флеболога. Само опитен специалист в областта на медицината може да определи причината за натъртване на краката си и да предпише правилното лечение. Самолечението в този случай е застрашено от животозастрашаващи последици.

При конвенционалните синини и наранявания се използват различни средства, които ускоряват лечебния процес с хематом. Повечето от тях са направени на базата на хепарин (антикоагулант, предотвратява съсирването на кръвта) и badyagi (сладководна силиконова гъба). Те могат да включват никотинова киселина (витамин РР) и бензокаин (локален анестетик).

Хепаринът има ефект на разреждане на кръвта. Благодарение на това, синините бързо се разпадат и отокът на тъканите намалява. Витамин РР (също и ВЗ) стимулира разширяването на кръвоносните съдове. Анестетичният бензокаин намалява болката и намалява чувствителността на кожата. Най-ефективните лекарства, които включват повечето от изброените по-горе вещества.

Друго от най-ефективните средства в борбата срещу натъртванията е "badyag". От него се произвежда лекарствен прах, който може да окаже локално дразнещо действие. Поради това кръвоносните съдове се разширяват, което насърчава по-бързото лечение с хематоми. Не се препоръчва употребата на лекарства, съдържащи badyag, ако на мястото на синините има отворени рани или драскотини.

Към днешна дата аптеките предлагат много различни скъпи чужди лекарства, предназначени за лечение на синини, но според много експерти и пациенти най-често не са скъпи местни мехлеми. Те включват:

• Хепарин маз, който се използва за лечение на всички видове набивания и натъртвания.

• Маз "Badyaga", благоприятстващ разширяването на кръвоносните съдове и бързото отстраняване на кръвта, протичаща в дебелината на кръвта.

• Гел "Troxevasin", който съдържа производни на рутинна. Той помага при лечението на дори широки синини. Това лекарство е в състояние да премахне болката и усещането за raspiraniya в областта на хематома. Гел "Troxevasin", когато се използва веднага след натъртване може да предотврати появата на синини.

• Кремът с витамин К подобрява коагулацията на кръвта и предотвратява появата на нови синини.

• Мехлем "Healing", който бързо решава хематоми и няма алергичен ефект. Може да се използва за лечение на възрастни и деца.

Сред другите ефективни външни средства срещу натъртвания трябва да се разпределят:

• Гелове Lyoton, Lavenum, Tromblets, чието действие се основава на антитромботичния ефект на хепарина.

• Мазта на Indovazin, която е ефективна, но има остър мирис.

• Гел Dolobene, който перфектно се справя със синини, подуване и други травми.

• Гелове на основата на кетопрофен (Fastumgel, Ketonal), ибупрофен (Nutrofen-gel), диклофенак (Orthofen, Voltaren).

• Отоплителни гелове и мехлеми (Apizatron, Finalgon, Efkamon, Viprosal).

Много добър при хематоми на прах баняга, разреден с вода в съотношение 2: 1. Получената смес се прилага върху кожата за 15 минути 2 пъти на ден. Не се страхувайте: почти горят като жълта карта, трябва да е така. Изплакнете елдата с топла вода. Всеки път, когато трябва да използвате нова част от праха.

Тъй като често възпаление на краката възниква поради липса на необходимите вещества за тялото, за тяхното лечение и превенция на образованието в бъдеще, е необходимо да се запълни липсата на витамини и минерали. Така че, с липсата на витамин С, не трябва да приемате само витаминни продукти, продавани в аптеката, но също така и цитрусови плодове, касис, цариградско грозде, звънец, морски зърнастец и планинска пепел, както и други плодове и зеленчуци, съдържащи този витамин.

Дефицитът на мастноразтворим витамин К може да бъде запълнен със зелени листни зеленчуци (спанак, маруля, броколи, Брюксел и карфиол), пшенични трици и други зърна, тиква, авокадо, киви, банани, мляко, соя, яйца и зехтин. Те са богати на такива лечебни билки като коприва и коприва.

Източникът на рутинна е елда, цитрусови плодове, ябълки, черен чай, сливи, грозде, зелени зеленчуци. При недостиг на различни минерали количеството им може да бъде допълнено с помощта на различни фармацевтични продукти, които включват пълен набор от необходими микро- и макро елементи.

Народни средства за натъртване

При получаване на натъртване или нараняване на долните крайници, за да се предотврати появата на големи синини, е необходимо да се приложи лед, увит в кърпа на възпалената точка. Когато се охлаждат, съдовете се стесняват и отделят по-малко кръв в тъканите. Повреденото място се охлажда не повече от 15 минути. Тази процедура се извършва само в първия ден след нараняването. В бъдеще е необходима топлина, за да се ускори възстановяването на тъканите и кръвоносните съдове. За да се затопли, използвайте гумени нагреватели или бутилки с топла вода, както и загрята сол, обвита в плат. Загрейте засегнатата зона 15 минути 2-3 пъти на ден.

За да се ускори процесът на резорбция на синини по краката, се използват различни компреси от:

• Алоето се нарязва по листата;

• настъргани сурови картофи;

• нарязан магданоз;

• Сок от бяло зеле.

Такива компреси са закрепени на повреденото място през нощта с помощта на превръзка за бинт или адхезивна мазилка.

Известно на много "око" от разтвора на йод, приложен върху областта на хематома, подпомага бързото му резорбция и ускоряване на метаболитните процеси.

Предотвратяване на синини по краката

За предотвратяване на натъртване на краката, се използват различни средства, като се започне от лекарствата, използвани вътре и завършващи с различни здравни процедури. Едно от най-ефективните средства за укрепване на кръвоносните съдове и подобряване на коагулационните свойства на кръвта са:

• Ананасов ензим Бромелаин, който насърчава разграждането на протеини, отговорни за възпалителни процеси в тъканите (150 mg от лекарството на ден).

• Хомеопатично лекарство Arnica (Arnica), направено от естествени съставки. Приема се една доза 1-2 пъти на ден.

• Аскортуин, който съдържа рутин и витамин С. Той перфектно укрепва капилярите и активира метаболитните процеси, които влияят върху скоростта на зарастване на синини.

• Редовната консумация на морска риба, касис, цитрусови плодове, зърна, билки подобрява състоянието на кръвоносните съдове и намалява честотата на синини.

• Контрастен душ или вана - това са отлични процедури за укрепване на капилярите. На рецепцията им се редуват студена и топла вода. Такива процедури трябва да се извършват ежедневно вечер.

• Физическа активност (ходене, гимнастика, фитнес).

• Масаж и самомасаж на долните крайници.

• Носете комфортни обувки с ниска пета.

• Здравословно хранене и правилен режим на пиене.

Саморегулирането на синини по краката може да се направи само когато нараняването или травмата на тъканите е незначително. В други случаи е необходимо да се свържете с лечебно заведение, където специалистите ще установят точната причина за появата им и ще предпишат подходящо лечение не само за самите хематоми, а за патологиите, които са причинили появата им.

Share:
Comments