Как да изберем диня - съвети, трикове и трикове. как да

Всеки обича лятно яйце - това е диня. Динята е известна от незапомнени времена като вкусен, сочен и сладък продукт.

В допълнение към впечатляващия си вкус, плодовете имат неоспорима полезност за човешкото тяло.

Независимо от това, ситуацията е засенчена от многобройните нитрати, използвани за торене на тази култура. За да се избегнат възможни негативни последици за здравето и да се насладите на живия вкус на този плод, е необходимо да направите правилния избор. И как да изберем диня, ще говорим по-нататък.

Преди избора - полезни свойства на диня, храна и енергия стойност

Преди да изберете сладки дини, трябва да разберете - защо този продукт трябва да бъде на масата? Преди всичко, динята е изключително полезно ягодоплодни, богато на огромно количество витамини и микроелементи.

По-специално, пулпът на културата на пъпеш съдържа голям брой витамини С и РР, група В, каротин, фолиева киселина. В допълнение, ягодоплодни е богата на фибри, въглехидрати и някои видове минерали, например, калиеви съединения.

Хранителната стойност на този продукт (всички стойности са дадени в 100 g):

• протеини - 0.7 g;

• мазнини - 0.1 g;

• въглехидрати - 5.8 g.

Калоричното съдържание е 27 kcal. Също така в диня съдържа много вода - около 92% от общата маса.

Как да изберем диня - сезонен фактор

Един от най-важните критерии за избор на вкусна и сочна диня е сезонният фактор. Как да изберем диня в календар?

Първо, считайте, че най-вкусните и сладки дини могат да бъдат намерени в магазините за търговия на дребно, като се започне с периода на узряване на плодовете - от втората половина на август до края на септември. Ако купувате диня преди нормативната зрялост, можете да причините сериозни щети на здравето. По-специално, производителите, за да ускорят събирането на дини, извършват торенето си с торове и различни химикали. Следователно, отговорът на въпроса как да изберем една зряла диня и без риск от увреждане на здравето ще бъде закупуването на дини строго в сезона на тяхното узряване.

Как да изберем вкусна диня - фактор на мястото на покупка

Важен аспект при отговорите на въпроса как да се избере вкусна диня ще бъде дефиницията на магазин за търговия на дребно, който да извърши това зрънце пред цивилното население. Трябва да се има предвид, че културата на пъпеш трябва да се реализира при следните условия:

• търговска зона;

• търговски палатки с задължителни палатки и специални настилки (палета), които трябва да бъдат поставени дини (височината на палетите от нивото на земята не трябва да бъде по-малка от 15 см).

Преди да изберете зряла диня, трябва да се има предвид, че търговски павилиони, които продават продукти от открити площи и директно от земята, нарушават изискванията на законодателството. Дините, купени от такива търговци, е малко вероятно да бъдат качествени и вкусни, освен това вероятността за риск от увреждане на здравето е висока поради големия брой микроорганизми, които се размножават в месото на динята при такива условия.

Преди да изберете вкусна диня, трябва да проверите целостта на продаваните продукти. Ако продавачът търгува с дини с нарушена цялост на външната обвивка (за да премахне пробата), се въздържайте от такава покупка.

Освен това, друг съвет, как да изберем диня, ще бъде въздържане от закупуване на дини, продавани в близост до моторни пътища. Отработилите газове съдържат вредни вещества и смеси от тежки метали, които в дългосрочен план ще повлияят на безопасността на крайния продукт.

Как да изберем зряла диня - фактор на външния вид

Преди да изберете дини, трябва да оцените външното му състояние. Първо, внимателно проверете зърната от всички страни - има ли някакви щети върху динята торта? Дори и най-малката пукнатина или вдлъбнатина може да премине в динята различни патогенни бактерии.

Важен нюанс в отговора на въпроса, как да изберете сладка диня, ще бъде формата на пъпеши и краставици. Експертите на нашия сайт обясняват, че дините се различават по пол. Има така наречените "момчета" и "момичета". Как да изберем дини, въз основа на този критерий?

Дините - "момчетата" са по-продълговати по вертикалната ос, която преминава през опашката, т.е. по-сплескан. "Момичетата" обикновено са с по-малки размери. Костите вътре в динята - "момичетата" ще бъдат малки, а вкусът на диня от този пол - по-вкусно и по-сладко.

Преди да изберете вкусни дини, погледнете опашката - тя трябва да е там. Добре известният факт е, че зрялостта на диня се определя от нейния педиклел.

Така че, ако цветът на динята опашка е зелен, е твърде рано да се купи това зрънце. Ако опашката има жълтеникав оттенък и докосването е сухо - културата на пъпеш може да бъде взета безопасно, защото ще бъде вкусна и сладка!

Разбира се, преди да изберете диня според фактора на външните знаци, трябва да обърнете внимание на размера на продукта. Тук се изисква да се спазва правилото на "златната дума" - динята не трябва да бъде с гигантски размер, но в същото време и да не бъде прекалено малка. Идеалното тегло на една изключително сладка и вкусна диня е около 5-7 кг.

Как да изберем сладка диня - оцветяващ фактор

Всеки гражданин мечтае да намери отговора на въпроса - как да изберем вкусни дини? Струва си да се отбележи, че цветът на плодовете няма никакво значение в това. Някои нюанси на избор по цветовия фактор:

• Трябва да има жълто петно, което се формира поради дългия контакт на динята със земята, когато узрее;

хттп://и2.мену.ру/цонтент/имагес/сизе1/шш/бш/бш/6015а11130а98б320б5ее029.йпг

• Оптимален размер на жълтото петно ​​- от 5 до 10 см;

• Цветът трябва да е контрастен, но не матиран (т.е. цветната разлика на диничките върху кората трябва да бъде максимална);

• Обърнете внимание на интензивността на цвета - неравностите му трябва да бъдат предупреждавани;

• наличието на малки светлинни петна по цялата повърхност на динята е добър знак.

Как да изберем диня - фактор на публикувания звук

Изглежда, че този метод за определяне на зрялост и вкусови качества на диня е най-популярен. Много граждани се докосват до дини с познания за бизнеса, с надеждата да намерят най-добрия образец сред стотици други. Но ние знаем, че не всеки прави това правилно.

Така че, как да изберете вкусни дини от звуковия фактор? За да направите това, трябва да имате предвид тези нюанси:

• Ясният и звуков звук, излъчван от динята, когато я почукате, ще покаже зрялостта на плодовете, а неузрелият, на свой ред, ще предизвика тъп звук;

• Ако динята се напука, когато я натискате отгоре и отдолу, можете да сте сигурни, че този образец е напълно узрял и готов за употреба.

Как да изберем вкусна диня - покупка само от добросъвестни изпълнители

Разбира се, рискът от придобиване на вкусна, неподсладена и незрели диня е много по-голям в магазините за търговия на дребно, които не притежават съответните сертификати за качество на продуктите. Незаконната търговия се забелязва наведнъж - продавачите нямат оборудване за съхраняване на дини (палети, палатки и др.), Търговията се извършва директно от земята. В допълнение, в такива точки с достатъчна степен на нежелание да отговори на всички въпроси, свързани с продукта.

Единственият начин да се потвърди качеството на динята е сертификатът за качество. Оригинален документ ще свидетелства, че продаваните зрънце са безопасни и можете да го купите спокойно.

В оригиналния сертификат трябва да е налице следната информация:

• страна на произход на пъпеши (или място на отглеждане);

• възраст на диня (дати на прибиране на реколтата);

• съдържание на вредни вещества (нитрати);

• други параметри, които позволяват да се определи дали дадена диня е подходяща за директна консумация или не.

Преди да изберете една зряла диня от фактора наличност на сертификат за качество, трябва да обърнете внимание на вида на представения документ - оригинала или копие. Ако продавачът представи копие от документа, трябва да се съсредоточите върху отпечатването - то трябва да бъде оцветено. Ако печатът е черно-бял, автентичността на сертификата може да бъде съмнителна - едно копие може да бъде променено във всеки графичен редактор.

Как да изберем диня - определяне на превишението на допустимата норма на съдържанието на нитрати

Крайъгълният камък в отговор на въпроса как да се избират зрели дини е определянето на съдържанието на различни вещества, вредни за организма и нитрати в тях.

Нашите експерти твърдят, че не е възможно визуално определяне на "вредността" на динята. Възможно е да се открият признаци на повишено съдържание на нитрати само при отрязване на съответните плодове.

Следните фактори трябва да бъдат алармирани:

• наличие на много бели или жълтеникави вени в целулозата на диня;

• цветът на целулозата е люляк;

• при изрязване на диня, се наблюдава гладък гланц, а не повърхностна кора.

Преди да изберете сладка диня, помнете - най-голямата концентрация на нитрати в близост до самата кората, така че ако имате най-малко съмнение за тяхното присъствие, използвайте плодовете близо до средата, или по-добре изобщо, да се въздържат да приемат такава диня за храна.

Динята е много полезно зрънце с отлични вкусови качества. Важно е обаче как да изберете дини, защото знанието за правилния избор ще допринесе за закупуването на зряла, сочна и вкусна диня, която може да украсява всяка маса.

Share:
Comments