Склеродермия - причини, симптоми, диагноза, лечение

Склеродермия - дифузно заболяване на съединителната тъкан, при което в някои части на кожата и понякога в цялата кожа се отлага белези.

Това заболяване е разделено на два вида: фокална и системна склеродермия. Най-опасното е последното. Жените имат няколко пъти по-голяма вероятност да страдат от това заболяване.

Системната склеродермия е прогресивно заболяване с характерна промяна в кожата, мускулно-скелетната система и вътрешните органи. В сърцето на заболяването е възпалителната лезия на малките съдове на целия организъм.

Склеродермия - причини

Възможно е склеродермата да има генетично предразположение. Но доказаните външни фактори са:

- хипотермия на тялото

- Вибрация в производството

- инфекции на нервната система, които са били прехвърлени по-рано.

- въздействието върху организма на токсични вещества.

Склеродермия - симптоми

- поражение на кожата, мускулно-скелетната система и абсолютно всички вътрешни органи, тъй като всяка от тях се състои от съединителна тъкан.

- влошаване на чувствителността на пръстите и пръстите, изтръпване и по-студено.

- некротичните области на кожата, водещи до гангрена.

- лицето на пациента става като маска, която има цвят на слонова кост.

- мобилността на съдовете е ограничена и вследствие на това се появява болка в пациента.

- върху кожата на горните и долните крайници се появяват червени петна, така наречените "съдови звездички", те представляват области на разширяване на капилярите.

Склеродермия - диагностика

Основните критерии за диагностични характеристики:

1. Склеродермична кожна лезия. Синдромът на епидермиса обикновено се комбинира с пигментацията му. Синдром на Raynaud. Лезии на храносмилателния тракт.4 Повишаване на ESR (скорост на седиментация на еритроцитите) .5.Хипергамаглобулинемия с повишено ниво на IgG.

Много пациенти със склеродермия са диагностицирани с анемия, дефицит на желязо и витамин В12, както и с увреждане на бъбреците. Важна стойност при диагностицирането е анализът на автоантитела.

Склеродермия - лечение и профилактика

Пациентите със склеродермия трябва да се опитат да избегнат стресови ситуации и силна хипотермия на тялото, тъй като има спазъм на кръвоносните съдове, а в засегнатите области се намалява още повече. Препоръчително е да носите топли и удобни дрехи и обувки, които са изработени от качествени естествени материали. Необходимо е да се идентифицира и лекува възпаление на фоликулите с антимикробни средства. Същевременно категорично е забранено несистематичното прилагане на антибиотици, които могат да причинят сериозни нежелани реакции като анафилактичен шок, увреждане на черния дроб и нарушен кръвен състав.

На пациента може да се предпише никотинова киселина, като вазодилататор, необходим в засегнатите области, за да се подобри кръвообращението. Лидазата и екстрактът от алое се използват за най-бързо разрешаване на възпалителни огнища, както и за запечатване на съединителната тъкан. За общото укрепване на здравето на тялото, лекарят предписва приема на витамини, витамини от група В, особено полезни при склеродермия.

За предотвратяване на склеродермия е необходимо рационално да се подхранва здравословна храна, закаляване на тялото. Необходимо е да се изключат тютюн и алкохол. Избягвайте прекомерно охлаждане, тежко претоварване на тялото. Предотвратяването на склеродермия е рационално наемане на хора, за които има съмнение за това заболяване.

При съмнение за склеродермия е необходимо да се привлекат специалисти в тази област възможно най-скоро. Лекарите трябва да обърнат внимание не само на общата картина на заболяването, но и на първичните симптоми.

Share:
Comments