Пушенето в юношеството води до ранна смърт

Изследователите установяват, че тийнейджъри, които пушат след няколко десетилетия, по-често умират от сърдечни заболявания, дори ако престанат да пушат, преди да навършат средна възраст.

Но в най-лошата позиция са хората, които започват да пушат по време на юношеството и запазват тази зависимост за остатъка от живота си. Вероятността за ранно умиране на такива хора е два пъти по-висока от тази на непушачите. Това са данните, публикувани в списанието на Американския колеж по кардиология.

"Този риск е кумулативен", казва професор Дейвид Бети, който работи по ново проучване в университетския колеж в Лондон. "Ако пушите целия си живот, вие сте изложени на много по-голям риск, отколкото ако сте били пушачи в студентските години."

Учените са изследвали данните от повече от 28 000 мъже, които са учили в университетите през 1916-1950 г. Около 10 000 от тях съобщават, че пушат като ученици. Почти половината от участниците починаха през следващите 53 години.

Рисковете са по-високи поради сърдечни заболявания и рак, по-специално.

За тези, които през периода на наблюдение са се отказали от тютюнопушенето, рискът от смърт е намалял значително. Учените подчертават значението на събития като кампании против тютюнопушенето в медиите и "горещи линии" за тези, които искат да напуснат.

"Не можем да забравим всички пушачи и факта, че процентът на хората, които напуснат пушенето, е наистина много нисък, само около 3% всяка година", казва д-р Майкъл Сийгъл от Бостънския университет.

Share:
Comments