Пиелонефрит - причини, симптоми, диагноза, лечение

пиелонефрит - възпаление на бъбреците, което се случва в остра или хронична форма. Болестта е доста разпространена и много опасна за здравето. Съпровожда се от болка в лумбалната област, повишена телесна температура, тежко общо състояние и студени тръпки. Това се случва най-често след хипотермия.

Острым называют впервые возникший пиелонефрит. Хроническим - пиелонефрит, повторяющийся неоднократно (периоды обострения меняются длительными ремиссиями). пиелонефритом чаще болеют девушки и женщины (в 70% случаев). Нередко заболевание развивается после цистита - восходящий пиелонефрит. У мужчин пиелонефрит обычно является осложнением урологических болезней или абсцессов различных органов. Дети болеют редко (чаще девочки).

пиелонефрит - причины

Причината за пиелонефрит, като правило, е хипотермия, често през пролетта или есента. Има няколко фактора, които допринасят за болестта: - повтаряща предходната пиелонефрит болест; - забавено изпразване на пикочния мехур; - съпътстващи заболявания, които отслабват имунната система, диабет, хиповитаминоза, умора, инфекциозни заболявания; - неправилно третира цистит; - остри възпалителни заболявания (абсцеси, ангина), - намаляване на имунитета при бременност плюс увеличен матката, оказване на натиск върху уретера, предотвратявайки изтичане на урина от бъбреците.

пиелонефрит - симптомы

Подобно на всяка болест, пиелонефритът има характерните симптоми: - Повишаване на телесната температура до около 39-40 градуса, придружено от периодични студове, - Тежко общо състояние, гадене и слабост, бледа кожа - Често уриниране (за един час - многократно). Нормата се счита - 5-7 пъти дневно, - мътна урина, често с добавка на кръв, - болка в долната част на гърба;

пиелонефрит - диагностика

пиелонефрит характеризуется очень специфическими жалобами, которые позволяют с большой долей вероятности заподозрить болезнь. Подтверждают пиелонефрит и отличают от других заболеваний инструментальными и лабораторными методами.

Най-надеждно диагностицираната болест въз основа на общия анализ на урината (повишен белтък и левкоцити, наличие на бактерии) и общ кръвен тест (увеличен брой левкоцити и скорост на утаяване на еритроцитите).

За да се определи микроорганизма, причинил пиелонефрит, се извършва бактериологична култура на урината. Това изследване определя и чувствителността на микроорганизма към антибиотиците. При хроничен пиелонефрит това проучване е задължително.

Много важен диагностичен метод е ултразвукът, който ви позволява да определите състоянието на бъбреците и съпътстващото му бъбречно заболяване, което е необходимо за правилното лечение. Рентгенови проучвания, кръвни изследвания и цистоскопия за пиелонефрит са много рядко предписани.

пиелонефрит - лечение и профилактика

Некомплицираните форми се лекуват с антибиотици и уросептици (антимикробни лекарства, които действат единствено върху пикочните органи). Много е важно да се предписват антиспазматични средства, които подпомагат изтичането на урина от бъбреците, лекарства, които подсилват имунната система, противовъзпалителните лекарства и диуретичните билки.

Най-често предписаните антибиотици са флуорохинолони (озерлик, олоксин) и цефалоспорин (цефтриаксон). Сред уросептиците най-популярни са фурадонин, нитроксолин и палин.

Продължителността на лечението и дозата трябва да бъдат съгласувани с лекуващия лекар, тъй като по време на самолечение са възможни усложнения на пиелонефрит. По време на лечението се изключват остри, кисели и солени ястия, алкохол и силно кафе. Препоръчва се да се пие много течност.

Предотвратяването на пиелонефрит е да се елиминират факторите, допринасящи за появата на заболяването. Препоръчва се да се изпразни пикочния мехур навреме, за да се избегне хипотермия, за да се лекуват инфекциозни заболявания и съпътстващи ги урологични заболявания своевременно.

Коментари

Регина 09/11/2016 И ми беше предписано мононел заедно с антибиотици. След курса на лечение тя също се възстановява напълно. Но моят уролог все още ми предлага да използвам Monorel от време на време като превенция. Мисля, че трябва да вземем съветите му. Катюха 25.10.2016 Monorail ми помогна с цистит. Лекарят обясни, че някои антибиотици няма да помогнат при лечението на болестта, така че имах нужда от друго лекарство с проантоцианидини. А Monorail е добра, защото съдържа 36 mg екстракт от червена боровинка, която не позволява бактериите да бъдат прикрепени към стената на пикочния мехур. След курса на лечение имах цистит) Виктория 07/24/2016 Аз също използвах амоксицилин за лечение на цистит. Помага, но не за дълго. Допълнително се използва uroprofit. Лечението е много дълго. Наскоро научих, че има нов наркотик - "Монурил". Решил да използва. Помагаше невероятно просто, особено заедно с антибиотици. Реши да разбере какво не е наред, защото и Monouryl и Uroprofit съдържат екстракт от червени боровинки. Установено е, че, uroprofit - съдържа само 25 мг екстракт от червени боровинки (минималната необходима доза се потвърждава от изследвания - 35 мг) и 35 мг витамин С (за разлика от същия monurelya който съдържа 35 мг на силно концентриран екстракт от червени боровинки и 60 мг витамин С ) няма сертифициране - BAA не се извършва, както е сериозно изследване за степента и качеството на въздействието на лекарството върху тялото. Инна 04.10.2016 Взех тези лекарства цефтриаксон, цефазолин, амоксицилин. И помогнах на тялото си с тези фолк методи http://fetisher.ru/pyelonephritis Благодарение на автора на статията.
Share:
Comments