Остеомиелит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Остеомиелит - заболяване, свързано с инфекция, която прониква в костта, което води до развитие на възпалителния процес. В същото време, не само засегнатата кост, но и костният мозък страда. Болестта може да се прояви в остри и хронични форми.

Когато костната тъкан се повреди от патогенни микроорганизми, левкоцитите мигрират към центъра на инфекцията, която отделя специални ензими, които разлагат увредената кост. Гнойната форма започва да се разпространява по кръвоносните съдове, което води до задържане на костите и образуването на предпоставка за развитието на хроничен възпалителен процес.

Остеомиелит - причини

Предразположението към остеомиелит се развива в резултат на общо отслабване на човешкия имунитет, което може да бъде причинено от различни причини. Причината за развитието на заболяването са увреждания на костите (различни рани, фрактури), в резултат на което костната тъкан е засегната от инфекцията.

Фактори, които могат да причинят остеомиелит:

- инфекциозни заболявания, причинени основно от стафилококи, гонококи или стрептококи, - хронични инфекции на меките тъкани, - зъбни заболявания, - имунодефицитност, - авитаминоза, - работа при ниски или високи температури.

Остеомиелит - симптоми

Медицината идентифицира няколко форми на остеомиелит, които се различават по симптоматиката, както и възможна прогноза за по-нататъшното състояние на пациента. Въпреки това, при всяка форма на остеомиелит се проявяват симптомите на остра интоксикация на тялото: обща слабост, висока телесна температура, болка от местна или широко разпространена природа, бледност.

Тъй като гнойният процес прогресира, ясно се проявяват локални промени, които се наблюдават в зоната на патологичния фокус. Първо, промените в кожата стават забележими, които също се характеризират с болезнено палпиране. Впоследствие се образува абсцес, който след известно време пробива. Засегнатите тъкани се омекотят и се формира местна фистула.

В случай на пробив на абсцеса телесната температура се нормализира и болката постепенно намалява, но тези явления не показват възстановяване.

Остеомиелит - диагностика

Диагнозата на остеомиелит се извършва от хирург или травматолог въз основа на изследване и събиране на анамнеза, симптоматика и лабораторни изследвания. В допълнение към конвенционалните методи се използва биопсия на костния мозък, рентгенова снимка, томография, пробиване на медуларния канал, радиоизотопно сканиране.

Диагнозата се усложнява от факта, че остеомиелитът няма специфични симптоми, които могат уникално да идентифицират болестта в ранните етапи.

Остеомиелит - лечение и профилактика

Лечението на остеомиелит е сложно и се извършва изключително в болница под ръководството на специалист.

На първо място се извършва канализацията на засегнатата зона. Едновременно с това се провежда антибиотична терапия, както и лечение, насочено към укрепване на цялостния имунитет на пациента. Освен това се извършва детоксикация на тялото.

Правилната тактика на антибактериалното лечение играе специална роля в лечението на остеомиелит. Като правило, тя е дълга и има много странични ефекти. Назначаването на антибиотици е възможно само след определяне на микроорганизма, причинил остеомиелит.

В особено тежки случаи е показана хирургична интервенция. По време на операцията се отваря кутията за блокиране и сейсерите се отстраняват. В постоперативния период се предписват антибиотици и възстановяване.

Предотвратяването на остеомиелит е навременното лечение на огнища на инфекции и дейности, които спомагат за укрепване на имунната система на организма, също ще бъдат полезни.

Коментари

Екатерина 04/10/2016 Има ли някой опит с прилагането на медицинска кал при остеомиелит? Те ми препоръчват лечебна кал, казват те, дава голямо облекчение при сложното лечение. има ли някакъв опит с използването на тази мръсотия от някого?
Share:
Comments