Не можете да откажете пушенето - дори ако пушите половината

Предотвратяване на преждевременната смърт, подобряване на качеството на живот, намаляване на риска от рак, сърдечни заболявания, белодробни и много други заболявания - всичко това, според многобройни проучвания, ни дава пълно преустановяване на тютюнопушенето. Въпреки това медицинските специалисти признават, че начинът да се отървете от този лош навик може да бъде дълъг, труден и в повечето случаи неуспешен. Намаляване на интензивността на пушенето - това е най-добрият начин за тези, които по един или друг начин не могат да преодолеят пристрастяването към никотина, смятат израелските учени.

В продължение на няколко десетилетия, експерти от Университета по медицина в Тел Авив, последвани здравето на повече от 4,5 хиляди. Човек, чиято пушенето навик е създадена в началото на миналия век. Средната възраст на хората, които са били под наблюдението на експерти по време на първия етап на проучването, е била 51 години. През 1963 г. всеки от тях специален профил, в който е необходимо да се избере една от трите категории, предложени във връзка с броя на изпушените цигари дневно се изпълни. Към първата категория спадат тези, които консумират на ден от 1 до 10 цигари, а вторият - от 11 до 20 цигари, а третият - на повече от 21 цигари. Следващото проучване беше през 1965 г. След това учените попитаха частни търговци дали в рамките на две години броят цигари, които са пушили на ден, е намалял и ако е така, колко.

След 40 години изследователите започнаха да изучават историята на хората, участвали в работата. Те разбрали, че тези, които два пъти намалява броя на консумираните ежедневни цигари, успява да намали риска от преждевременна смъртност средно с 15%, а рискът от сърдечни, белодробни и ракови заболявания - с 23% в сравнение с тези, които не са променили количеството консумиран тютюн или го е увеличил.

По този начин дори частичният отказ да пушите може да бъде добра помощ за вашето тяло и да станете първата стъпка към пълното изоставяне на този недоброжелателен, глупав и разрушителен навик.

Share:
Comments