Болкоуспокояващите причиняват загуба на слуха при жените

Главоболие? Болка в гърба? При първия признак на болка, побързайте да успокоите телесното страдание и да вземете болкоуспокояващи?

Според проучване, проведено от американски изследователи, жените, които приемат ацетаминофен или ибупрофен няколко пъти седмично, са изложени на повишен риск от загуба на слуха. Колкото повече жени са приемали тези аналгетици, толкова по-голям е рискът от загуба на слуха.

Освен това връзката между тези лекарства и загубата на слуха е по-честа при жени на възраст под 50 години, особено тези, които приемат ибупрофен почти ежедневно. Що се отнася до аспирина, няма връзка между употребата му и загубата на слуха.

"Може би механизмът е, че нестероидните противовъзпалителни лекарства пречат на пълното кръвоснабдяване на слуховата кохлеа и пречат на работата му", обясни ръководителят на изследването Шарън Курхан от Бригъм и Женската болница.

Въпреки че аналгетиците са общодостъпни без рецепта, те все още са лекарства, които имат потенциални странични ефекти, предупреждават изследователите. Ако някой трябва да приема такива лекарства редовно, те трябва да се консултират с лекар, да обсъдят рисковете и ползите и да обмислят други възможности.

Повече от 50% от възрастните американци на възраст 60 години вече страдат от загуба на слуха при високи честоти (частична загуба на слуха). Една трета от жените след 50-годишна възраст и почти две трети след 60 години изпитват известна загуба на слуха.

Статистиката на Световната здравна организация заплашва: загубата на слуха е шестата най-често срещана болест при възрастни в страните с висок доход.

Share:
Comments