Натъртване на гръдния кош: лекувано ли е или "отива само по

Контузиите в ежедневната практика на лекар по травма са често срещани.

Всъщност е трудно да си представим човек, който не е получил насиняване в живота си.

Натъртване е травма, причинена от прекомерно физическо (механично) удар върху определена тъкан или орган.

Основната разлика в това увреждане от частична или пълна фрактура е запазването на целостта на увредения орган.

Освен това трябва да се отбележи, че е невъзможно костите да се счупят.

Наранявания на органите и меките тъкани.

За щастие, абсолютното мнозинство от натъртвания не представляват значителна опасност за живота на пациента, въпреки това, въпреки че са придружени от много неприятни усещания. Така че понякога синдромът на болката с такива наранявания е толкова очевиден, че самият пациент подозира, че има сериозно нараняване.

Контузиите на гръдния кош в травматологичната практика не са на първо място, но все пак представляват впечатляваща част от случаите. Понякога контузиите на гръдния кош продължават с минимален симптоматичен комплекс, защото човек просто не се консултира с лекар. И все пак това е по-вероятно изключение и по-често не е трудно да се пропуснат такива травми.

Уврежданията на гръдния кош като цяло (по-специално на синини) са изключително опасни наранявания. За да разберете причината, трябва да се обърнете към анатомията.

В гръдния кош са жизненоважни органи, като сърцето и белите дробове. Удар върху гръдната кост (независимо от неговата сила) винаги е опасен и може да доведе до непредсказуеми последици. В медицинската литература са описани случаи на забавено развитие на животозастрашаваща симптоматика, както и спешни състояния до сърдечен арест. Ситуацията се влошава от факта, че често натъртвания на гръдния кош се съпътстват от наранявания на ребрата (фрактури, пукнатини).

Ясно е, че описаното нараняване не е безвредно. Затова всеки трябва да е наясно със здравните проблеми и да знае точно какво да прави, ако възникне такова неудобство - към кого да се обърне и как да сведе до минимум последствията.

Натъртване на гръдния кош: причини

Според медицинските данни гръдните контузии са относително редки (около 10-15% от всички случаи на лечение на травматолог със синини). Това е разбираемо: причините за нараняване, въпреки че не са специфични, но също са редки. Сред тях:

• Автомобилна катастрофа (представлява по-голямата част от случаите, около 80%). Особено често шофьорите страдат от синини: при сблъсък на главата рискът от натискане на волана е страхотен.

• Борба. Натъртването на гръдния кош се провокира от удар в гръдния кош (обикновено тъп обект или юмрук).

• Падане от височина (по една или друга причина).

• Други причини за домакинството. Има по-малко събития. Сред тях - попада в домашни условия, докато играе спорт и т.н.

Ако говорим за непосредствената причина за нараняването, това е типично за всяко нараняване. Контузията на гръдния кош възниква от прекалено механично въздействие върху тъканите, разположени в тази област (мускулите).

Нямаше демографски разлики между пациентите. Съществува връзка между честотата на нараняване и професионалната дейност. Както се казва, водачите страдат по-често.

Натъртване на гръдния кош: симптоми

Симптоматичният комплекс е строго индивидуален и зависи от два фактора:

• Тежестта на нараняването (колкото по-силно е нараняването, толкова по-бързо ще се появят симптомите и по-интензивното ще бъде техният курс).

• Възрастта на нараняването.

В допълнение, симптомите са разделени на общи и локални.

Симптомите на гърдите са специфични и включват следните прояви:

• Болка в мястото на нараняване. По правило интензивността на болката е висока. Болка, болка, болка, може да пулсира. Пулсиращата болка след травма на гръдната кост е тревожен знак, тъй като може да показва както увреждането на нервните окончания, така и сърдечните увреждания. Болезнените усещания остават в състояние на покой и се усилват по време на движенията. Също така, болката може да стане по-силна с дишане, кашляне и дори говорене.

• Развитие на хематом. Хематома се образува на мястото на увреждане на меките тъкани на гръдната кост. Появата на натъртване се свързва с унищожаването на заобикалящите капиляри и последвалото кървене в подкожната тъкан. Хематомът може да се разпространи в зоната отвъд увреждането.

• Подуване на мястото на нараняване. Всяко увреждане на тъканите е придружено от натрупване на течности и натрупване на набъбване.

Както хематомът, така и отокът започват да се развиват от момента на получаването на увреждането.

За съжаление, рядко наранено нараняване на гръдния кош е изолирана травма. Анатомичната близост на белите дробове, плеврата и сърцето причинява голям риск от увреждане.

Повечето натъртвания се придружават от:

• Контузия на ребрата.

• Счупвания на ребрата (пълни и частични).

• Контузи на белите дробове.

Ако нараняването на гърдите е усложнено от други наранявания, симптоматиката ще бъде по-изразена. В този случай наблюдаваме:

• Болка с висока интензивност с вдъхновение, палпация и леки докосвания.

• Проблеми с дишането (може да показват проблеми с белите дробове или да придружават посиняването на гръдния кош или ребрата: синдромът на болката е толкова тежък, че пациентът не може да поеме пълно дишане).

Още по-лошо са синините, които се съпътстват от увреждане на белите дробове или плеврата. Те са изпълнени с развитието на тежки усложнения, сред които:

• Пневмоторакс.

• хемоторакс.

Ако в резултат на нараняването се разрушат големи кръвоносни съдове на гръдната кост, коремната кухина или белите дробове, се образува опасен хематом: кръвта се влива в плевралната кухина и не се уплътнява. Такова състояние в медицинската практика се нарича хемоторакс. Хемотораксът е съпроводен от сериозни нарастващи нарушения на дишането, както и изразена обща симптоматика: главоболие, слабост и др.

При пневмоторакса, голямо количество въздух прониква в гръдната кухина, което води до компресиране на белия дроб и неговата "пещера". Пневмотораксът е придружен от характерни прояви:

• Сериозни проблеми с дишането.

• Повишено кръвно налягане, намалена сърдечна честота.

• Развитие на подкожния емфизем (в резултат на проникване на въздуха в подкожната тъкан).

• Общото тежко състояние.

И двете описани условия са изключително опасни и изискват незабавна медицинска намеса.

Ако обемът на изгубената кръв е голям, пациентът развива признаци на анемия.

Натъртване на гръдния кош: диагноза

Ако се получи нараняване в гърдите, трябва да се консултирате с травматолог или хирург.

Диагнозата на гръдния кош не е трудно. Къде е по-важно да се изключи наличието на съпътстващи наранявания на ребрата и органите на гръдния кош: те могат да бъдат животозастрашаващи състояния.

При основното позоваване на експерта стандартната диагностична стратегия включва:

• Анамнеза. Лекарят пита пациента за общото му състояние, условията на нараняване и след това може да направи общо впечатление за нараняването.

• Инспекция. Състоянието на гръдния кош е визуално оценено: формата и размерът, наличието или липсата на деформация (обикновено наблюдавани при наранявания на ребрата), размерът на хематома се потвърждава или елиминира.

• Палпация. Изпълнява се с повишено внимание, тъй като синдромът на болката със синини се произнася. Позволява ви да прецените наличието на счупени ребра.

• Радиография на гръдната кухина. Използва се за оценка на костните структури на гръдната кухина.

• ЯМР. Предписва се и се провежда с подозрение за увреждане на органите на гръдната кухина. Магнитно-резонансната матрица Ви дава възможност визуално да оценявате меките тъкани и кръвоносните съдове, изключвате или потвърждавате вътрешните хематоми.

• CT. Назначен за по-фина оценка на костните структури, ако след рентгенографията има въпроси.

Специален списък с диагностични мерки се определя от лекаря.

Натъртване на гръдния кош: лечение

Лечението на самата контузия на гръдния кош е консервативно, но по никакъв начин не е подходящо да се приближи "през ​​ръкавите". При подчертано нараняване, придружено от развитие на синдром на хематома и болка, определено трябва да се консултирате с лекар.

Факт е, че опасните симптоми (нарушения на дишането, до спиране, нарушение на сърдечната дейност) могат да се забавят и да се проявят след 1-2 дни.

Същността на лечението е да се премахне болката и възпалението. По правило е достатъчно да се използва комбинация от аналгетици (аналгетични лекарства) и противовъзпалителни лекарства.

Използват се следните лекарства:

• съвършенство.

• Ketorol.

• Приятел.

Отнемането на остър период отнема от 7 до 14 дни.

В края на лечението се предписва физиотерапия (електрофореза, магнит).

Натъртване, усложнено от хемоторакс или пневмоторакс, се лекува само хирургично. В задачата за хирургично лечение на усложнения на гръдната контузия е включено отстраняване на кръвта или отстраняване на натрупания въздух в гръдната кухина. И в двата случая лечението трябва да се извърши възможно най-бързо: съществува риск от необратими промени от страна на белите дробове.

По този начин не е лесно да се нарече контузия на гърдите лесно. В повечето случаи това е сериозно нараняване, изискващо сериозно отношение към себе си, защото последиците от него могат да бъдат най-непредвидими. Във всички случаи се препоръчва да се консултирате с специалист. Той ще избере необходимия комплекс от диагностични мерки и ще определи стратегията на лечението. Самостоятелното лечение в този случай е опасно.

Share:
Comments