Най-полезните продукти

Съвременните учени, диетолозите обобщиха резултатите от изследванията си и съставиха списък на най-полезните продукти. За да се възползвате от препоръките им, няма нужда да стигате далеч. Днес всички тези продукти могат да се намерят безпроблемно на рафтовете на руските супермаркети.

За първи път този списък, одобрен от Централноевропейската лаборатория за качество на храните, беше публикуван в седмичното немско издание Фокус. Авторите са немски диетолози в съавторство с техните американски колеги. Според тях редовното използване на тези продукти може значително да удължи живота на дадено лице. i1

1. Ябълките съдържат уникално вещество от кверцетин. Основните му предимства са антисептичните свойства и способността да се отделят метаболичните продукти от тялото. Учените препоръчват да ядете една ябълка на ден, за да избегнете болестта на Алцхаймер.

2. Чесън. Той е незаменим поради съдържащите се в него летливи фитонциди. Това прави чесъна една от най-ефективните средства срещу настинки. В допълнение, тя има способността да премахва излишния холестерол от тялото, като почиства стените на кръвоносните съдове. Антиоксиданти на чесън - отлична профилактика на рак на стомаха и червата. Както е видно от учените, достатъчна е дневната дневна доза.

3. Ако ценя сърцето си, яжте риба. Тридесет грама риба на ден - а вероятността от инфаркт намалява наполовина. Цялата тайна е в Омега-3 мастни киселини, които имат благоприятен ефект върху външната обвивка на клетките. Друго предимство на рибните ястия е високото съдържание на фосфор. Тялото абсорбира фосфора от рибата почти напълно, до 90% от общото количество. Но от хляб - само 60%.

4. Пресни моркови. Бета-каротинът е незаменимо вещество, което подобрява състоянието на кожата и рефлексите на оптичния нерв. Струва си да се има предвид, че асимилацията на бета-каротин се осъществява най-лесно в комбинация с мазнини. Ето защо, морковите са най-добре смесени със зехтин или заквасена сметана.

5. Противно на популярното вярване, горещото чили не е толкова опасно за стомаха. Изключение са хората, страдащи от пептична язва. Веществото капсаицин, заради което пипер и спечелил репутация на изгаряне, разрушава вредните микроорганизми в стомашно-чревния тракт. В допълнение, използването на чили е научно доказан начин да отслабнете. Капсацинът е слаб стимулант за ускоряване на метаболизма и увеличава устойчивостта на организма към промените, свързани с възрастта.

6. Естествен зелен чай. Той съдържа катехин - биологично активно вещество, което оказва положително влияние върху сърдечно-съдовата система. Необходимо е за предотвратяване на атеросклероза, рак и метаболитни нарушения. Зеленият чай е включен в много програми за отслабване. За да постигнете желания ефект, диетолозите препоръчват ден за пиене на поне четири чаши от тази напитка.

7. Естествената соя е един от най-полезните продукти за човешкото тяло. Той може да замести животинския протеин, съдържа голямо количество лецитин и витамини от тип В. Соята е способна да свързва и отстранява радионуклидите от организма, намалява мастните отлагания на вътрешните органи.

8. Ягода. Стоте грама от тези плодове повече от отговарят на ежедневните нужди на организма във витамин С. Ягодата има високо съдържание на желязо и етеричните масла могат да възпрепятстват растежа на раковите клетки.

Share:
Comments