Ирландия - почивка, забележителности, време, кухня,

Република Ирландия е западноевропейска държава. Името му съвпада с името на острова, на който се намира. Местоположението на картата е северното крайбрежие на Атлантическия океан. Ирландия е вторият по големина британски остров.

Данните от преброяването през 2004 г. отчитат население от 4,24 милиона души.

Ирландия е мултинационална държава. В него има около 40 националности. От тях 88% са ирландци. Останалите са мигранти от Азия, Европа и Африка. Най-представителните диаспори са поляците, нигерийците, литовците, латвийците, китайците, американците и германците. Британците съставляват 2,7% в многонационален състав.

Ирландия има два официални езика - английски и ирландски. През последните години обаче правителството прави опити да се откаже напълно от английския език и да използва само оригиналния ирландски език като държавен език.

Преди 1999 г. Ирландия разполага със собствена валута, ирландската лира. Но след като страната се присъедини към Европейския съюз, тя беше заменена от еврото, европейската валута.

Католическо християнство преобладава сред религиите, представени в страната. Тъй като Ирландия е обявила свободата на религията, националните малцинства имат възможност да поддържат своята вяра без тормоз.

Ирландия - столицата и големите градове.

Столицата на Ирландия е най-големият град на острова - Дъблин. Той се намира на кръстопътя на Дъблинския залив на Ирландско море с река Liffey. Градът е не само център на политическия и културен живот на държавата, но и най-значимото пристанище на страната.

Площта на града е приблизително 115 квадратни метра. км. В центъра тече река Лифъй, разделяща цялата територия на две части: южна и северна. Основният проблем за изграждането и развитието на града винаги е бил мътността на територията, която се осигурява от присъствието на тази мощна река. Но с течение на времето негативният фактор е преодолян и сега градът е едно от най-красивите и модерни места на европейската цивилизация.

Друга метрополия, втората по големина след Дъблин - град Корк, се намира в югоизточната част на страната. Тя има дълга история и богато културно наследство.

Ирландия - отдих и турове.

Ирландия не случайно получи псевдонима "Emerald Island". Местната красота не оставя никой безразличен и всеки турист, който идва, има впечатлението, че е в приказен свят.

Можете да прекарвате време в Ирландия по различни начини. Плажната ваканция е най-разпространена на западните, източните и южните брегове на острова и само там, където няма скали. Най-популярният плаж е в графство Донегал. Други посетени и предпочитани места за плажна почивка са градовете Майо, курорт Трамор, град Вексфиорд.

Температурата на крайбрежните води през лятото не е твърде висока - до + 19 градуса, но това е достатъчно, за да не се правят само слънчеви бани, разплисквания, но и да се правят различни видове плуване (гмуркане, сърф).

Също така островът е интересен за любителите на екотуризма. Многобройни паркове и защитени територии привличат вниманието с изключителната си красота и възможността да влязат в контакт с недокосната природа.

Елате в Ирландия и любителите на туризма. Най-подходящото място за това е окръг Кери с хълмисти пейзажи.

Ирландия — достопримечательности.

Основните забележителности на Ирландия са древните замъци и други древни архитектурни структури. Навсякъде в района са дворци, замъци и ансамбли, които напълно отразяват стила на епохата: Atenrai, Ballili, Ballymore, Glinsky, Onanare, Portumna, Hackett и много други.

Трябва да се отбележи, че модерната архитектура от дълго време не се отнася до Ирландия, така че първата сграда в стила на модернизма се появи едва в средата на миналия век.

Благодарение на уникалната си архитектура Ирландия остава най-атрактивната страна за онези туристи, които обичат да се докоснат до древни реликви.

Най-посещаваните места в Ирландия са: • Музей (пивоварна) Гинес, който се посещава ежегодно от около един милион туристи • Зоопарк в Дъблин, в който има 930 хиляди туристи.

Също така гостите на страната са привлечени от екскурзии до множество скали, разположени по крайбрежието.

Ирландия — погода.

В Ирландия морският умерен климат. Топлият ход на Атлантическия океан определя естеството на времето на острова. В Ирландия преобладава топло и влажно време.

Лято, по европейски стандарти, малко хладно, но зимата е топла, температурата рядко достига минимум 9 градуса.

През лятото въздухът се загрява до 20 градуса по Целзий и по-нагоре.

Размерът на валежите годишно е достатъчно голям - 1200 мм, но те са неравномерно разпределени в цялата територия. Повечето от дъждовете в западната част на острова.

Времето в Ирландия сега:

Ирландия — кухня.

Кулинарията на Ирландия заслужава специално внимание, тъй като много ястия и напитки са станали популярни сред гурметарите по целия свят.

Най-популярното ястие е ирландската яхния, приготвена от агнешко и зеленчуци. Еднакво привлекателна атмосфера за туристите е сърдечното и вкусно колаче. Произвежда се от бекон и колбаси, които са задушени с лук и картофи.

Задушеният бекон със зеле е доста често срещано ястие, което често се използва от всеки европейски.

Но истински известен и обичан е ирландската бира, която се приготвя по специални рецепти, използващи натурални съставки.

Следователно, след като сте обиколили Ирландия, можете да бъдете сигурни, че тук те не само ще се срещнат добре, но и ще се хранят добре.

Ирландия - национални празници

Както и в други страни, в Ирландия има официални и неофициални празници. Това се дължи на преплитането на езическите и християнските традиции.

Нова година е абсолютно време за забавление. Първият пролетен ден се празнува с празника на Свети Бригита.

Основният национален празник е 17 март - Ден на Св. Патрик. Този празник е посветен на покровителя на Ирландия, чиято заслуга се крие в експулсирането на змии от острова. Според легендата Патрик става прародител на християнството в Ирландия.

По принцип ваканциите са много популярни в тази страна. Почти всеки първи понеделник на месеца е белязан от някакъв вид веселие или триумф.

Великден, Белтейн, Луганад, Мабон, Коледа - всички тези дни се празнуват в голям мащаб.

Ирландия - регистрация на виза.

Тъй като Ирландия не е член на Шенгенското споразумение, визата се формализира в общия ред. Наскоро съществува разпоредба, че гражданите на Русия и страните от ОНД могат да влизат в Ирландия на виза, издадена за влизане в Обединеното кралство. Но това правило остава в сила едва през октомври 2012 г.

В този случай гостът трябва да има статут на "бизнес" или "обикновен посетител".

С тази виза влизането в Обединеното кралство трябва да бъде направено поне веднъж.

Пребиваването в Ирландия е възможно само по време на валидността на тази виза.

В други случаи се изготвят стандартни визи (туристически, студентски, транзитни, бизнес) в съответствие с общата схема.

Ирландия — посольство.

Посолството на Ирландия се намира в Москва на адрес: ул. "Хлебни Перлуок" № 28 Тел: +7 (495) 956-76-04.

Карта Ирландии

Share:
Comments