Микоплазмата при мъжете: причини, симптоми. методи за

Микоплазмозата е остра инфекциозна болест, която се развива, когато е засегната от специални микроорганизми - микоплазми. Към днешна дата са идентифицирани около седемдесет подвида микоплазми, но само някои от тях се считат за опасни. Нека разгледаме по-подробно симптомите на микоплазмата при мъжете и методите за лечение на това заболяване.

Микоплазмата при мъжете: причини

Човешките клетки могат да съдържат до единадесет вида микоплазми, но само един подвид на този микроорганизъм, наречен Mycoplasma genitalium, може да причини микоплазмоза.

Сами по себе си, микоплазмите са малки паразити, които могат да живеят само на повърхността на човешките клетки, които ги хранят. Обикновено микоплазмата "е населена" върху клетките на вагината при жените и уринарния тракт. Ако една жена има микрофлора в вагината (обикновено това се случва поради поражение на други инфекции, като например хламидии), количеството на микоплазмите върху клетките ще се увеличи драстично.

Човек може случайно да вземе микоплазмите по следните начини:

1. С незащитен сексуален контакт с носителя на микоплазмоза.

2. При хомосексуален контакт без презерватив (бариерна контрацепция).

Чрез орален секс или ежедневието, за да уловите микоплазмозата, човек не може. Поне такива случаи не са описани.

Микоплазмата при мъжете: симптоми и признаци

Подобно на много инфекции, инфекции, предавани по полов път, микоплазмата има "тих" курс и от доста дълго време изобщо не се чувства.

Когато имунното състояние на дадено лице е отслабено (при стрес, респираторно заболяване и т.н.), пациентът може да наблюдава следните признаци на заболяването:

1. Слабост и увреждане.

2. Дискомфорт и дискомфорт по време на полов акт.

3. Болезненост и изгаряне по време на уриниране.

4. Често желание за уриниране.

5. Болка в перинеума и долната част на гърба.

6. Зачервяване на уретрата.

7. Появата на жълтеникаво отделяне от уретрата.

8. Утринният дискомфорт в слабините и болката в долната част на корема.

9. Характеристичен обрив в гениталната област.

10. Сърбеж на гениталиите.

11. Непоколебимо желание за уриниране.

Освен това, ако поражението на микоплазмите се е появило достатъчно дълго, тези патогени могат да достигнат до простатната жлеза на човек и да причинят възпаление. Това от своя страна води до простатит. Инфекцията на тестисите и едемите им са по-редки.

При горепосочената симптоматика се препоръчва на човек да се свърже възможно най-скоро с специалистите като уролог и венеролог. Успехът на по-нататъшното лечение в голяма степен зависи от степента на пренебрегване на заболяването.

Микоплазмата при мъжете: характеристики на лечението и диагностика

За да идентифицира микоплазмата, човек трябва да вземе свиня за по-нататъшно изследване. В този случай е необходимо да се приложи бактериологичен, серологичен и генетичен метод за анализ.

Също така, пациентът може да бъде назначен да направи анализ за откриване на антигени на микоплазмата, но за съжаление подобно изследване има точност не повече от 60%.

За по-точна диференциация на микоплазмите от други патогени човек трябва да извърши сеитба на хранителна среда (биологичната течност се поставя при определени условия и ако бактериите започват да се размножават, това ще бъде признак за очевидна инфекция).

Също така, освен простното откриване на микоплазми, е необходимо да се определи тяхното разнообразие. За тази цел е необходимо да се използват такива диагностични процедури като метод на полимеразна реакция или ензимен имуноанализ за откриване на типа микоплазми.

След това пациентът трябва да направи допълнителни тестове, за да определи чувствителността на микоплазмите към антибиотици, за които се предполага, че са предписани.

Нещо повече, ако човек, различен от основните симптоми, е загрижен за други прояви (възможни усложнения под формата на пиелонефрит, уретрит и т.н.), той получава пълен преглед на тялото, особено на бъбречната и пикочно-половата система. Важно е да не изпускате от зрението усложненията, за да започнете своевременна терапия.

Общата схема или план за лечение на микоплазма при мъжете е малко подобна на терапията при гарлеререл и уреплазмоза. Ако болестта има хроничен ход (което често се случва), тогава на пациента се предписват силни антибактериални лекарства с широк спектър на действие.

За укрепване на имунния статус на пациента се предписват витаминни препарати и имуномодулатори.

Като спомагателна терапия може да се предпише физиотерапия и лечение на уретрата с вливания.

Важно е да се знае, че общият избор на режима на лечение за микоплазмоза при мъжете зависи до голяма степен от вида на диагностицираните микоплазми, тъй като те всички имат различна чувствителност към използваните антибиотици.

Например, повечето микоплазми са податливи на антибактериални лекарства от групата на тетрациклините и макролидите. Също така тези микроорганизми са чувствителни към противовъзпалителни лекарства.

Изборът на антибиотици за микоплазмоза трябва да се извършва от лекуващия лекар поотделно. Правенето на самолечение с такава диагноза може да бъде опасно за здравето.

Освен това, успехът на лечението до голяма степен зависи от едновременното лечение на двамата сексуални партньори, в противен случай всяка терапия може да бъде намалена до нула, когато човек отново се инфектира от носител на микоплазмоза.

Средно продължителността на лечението на тази болест е три седмици. След това трябва да вземете тестове, за да видите резултатите от терапията. Ако е необходимо, курсът на лечение се удължава.

Микоплазмоза при мъже: лечение, усложнения, профилактика

При отсъствие на навременна лекарствена терапия, микоплазмозата може да доведе до следните усложнения в състоянието на мъжкия пациент:

1. Възпаление на уретрата.

2. Развитие на остър или хроничен уретрит.

3. Дисфункция на бъбречната система (висок риск от развитие на хронична форма на пиелонефрит).

4. Дисфункция на пикочно-половата система, по-специално пикочния мехур и уретрата.

5. Постоянен дискомфорт по време на полов акт.

6. Възпаление на тестисите и прилепите.

7. Безплодие.

8. Възпаление на простатата.

За съжаление, поради лека симптоматика, микоплазмозата се открива в още доста пренебрегвано състояние, когато болестта причинява усложнения. Поради тази причина гореописаните заболявания не са необичайни и заедно с микоплазмозата човек трябва да лекува други заболявания на бъбреците или репродуктивната система.

За да се намали вероятността от инфекция с микоплазмоза, важно е мъжете да се придържат към следните препоръки на лекаря:

1. На всеки шест месеца да преминат пълен преглед с уролог и да вземат тестове за болести, предавани по полов път, включително микоплазмоза. Също така сексуалният партньор трябва да посети гинеколог и да предприеме превантивни тестове.

2. Имате един постоянен (тестван) сексуален партньор, в който сте сигурни.

3. При случайно полово сношение е необходимо да се използва бариерен метод на контрацепция (употреба на презервативи).

4. Човек трябва да води здравословен начин на живот, за да поддържа нормално имунно състояние.

5. Отказвайте от пиене, пушене и приемане на наркотици.

6. Избягвайте силната физическа работа.

7. Имате добър сън и почивка.

8. Укрепвайте спорта на тялото и редовната физическа активност.

9. По-скоро е на открито.

10. Избягвайте стреса и силния психо-емоционален стрес, тъй като те потискат имунната система.

11. Правилно яжте. В тази диета трябва да бъде добре балансиран и богат на витамини.

12. Много е важно да обсъдим със сексуалния партньор възможността да се зарази с микоплазмоза, защото няма друг начин да предадеш тази болест на човек, който има един сексуален партньор. По тази причина една жена до известна степен отговаря за здравния статус на сексуалния й партньор. Освен това въпросът за безопасен секс е особено остър, ако двойката иска да има здрави деца в бъдеще.

Досега микоплазмозата е трудно лечима. Успехът на общата терапия до голяма степен зависи от навременната диагноза и лечение.

Share:
Comments