Меланом - причини, симптоми, диагноза, лечение

Меланома (друго име - меланобластом) е злокачествен тумор, който се развива от меланит - клетки, които произвеждат меланин. Меланомът е най-опасният вид рак на кожата. Туморът се локализира основно върху кожата, понякога върху ретината на окото или лигавиците (например, ректума, вагината, кухината на устата). Туморът метастазира чрез лимфогенни и хематогенни пътища на практика до всички органи, което е основната опасност от тази злокачествена неоплазма.

Меланом - причини

Причината за меланома е увреждането на генното ниво, което се дължи на излагане на ултравиолетова радиация. Слънчевата светлина е основният източник на ултравиолетова светлина и основната причина за тумора, както и известно количество UV радиация, което човешкото тяло може да получи в солариум.

Важно е да се отбележи, че увреждането на ДНК под въздействието на ултравиолетовите лъчи не води незабавно до развитието на злокачествена неоплазма. Началото на меланома може да се случи десетилетия след получаване на висока доза радиация.

В допълнение, промените в генната структура могат да бъдат наследени, така че потомците на пациенти с меланом са изложени на особен риск.

Меланом - Симптоми

1. Специално внимание трябва да се обърне на цвета на къртиците. Сигналността трябва да доведе до зачервяване на рождения маркер или всяка друга промяна в цвета. Промяна във формата и размера на мол. Зачервяване на кожата около къртицата, сърбеж. Кървене от мол.

Меланома - диагностика

Ако има подозрение за меланома, се извършва специален преглед. Преди всичко, лекарят трябва да събере анамнеза за болестта и да проведе външен преглед. Това определя контакта на пациента с различни химикали, се изследват наследствени фактори, както и причините, които могат да причинят меланом. Лекарят проверява състоянието на лимфните възли, определя дали има кървене и моккулация на тумора.

В бъдеще се извършва биопсия на увредената област на кожата (според най-новите стандарти - пълното отстраняване на мутиралия мол). Полученият материал се изследва под микроскоп и се прави точна диагноза.

Меланома - лечение и профилактика

Има няколко начина за лечение на меланома. Най-радикалният и най-ефективен е хирургичното отстраняване на злокачествен тумор. Методът се използва в 95% от случаите и се провежда при локална анестезия. По време на операцията ремисията е достатъчно висока, особено в ранните стадии на меланома.

Имунотерапията е един от най-новите методи за лечение на меланома. Обикновено се използва след операцията. Използват се следните лекарства: интерферон-алфа, интерлевкин-2. Тези лекарства не само допринасят за увеличаване на общия тонус на пациентите с меланома, но също така допринасят за намаляване на броя на метастазите в късните стадии на заболяването.

Химиотерапията е класически метод за лечение на всички ракови заболявания. Съвременната медицина използва лекарства, които са така наречените блокери на раковите клетки. Те действат на молекулярно ниво.

В напреднали случаи меланомите използват точкови радиационни ефекти. Най-новият метод за лечение на заболяването е генната терапия.

Предотвратяването на меланома е да се намалят рисковите фактори за развитието на болестта. Те включват травматизъм на рождените белези, както и прекомерното излагане на ултравиолетова радиация (естествена и изкуствена). И, разбира се, онези, които имат много къртици, трябва да бъдат показани веднъж годишно на онкодерматолог.

Share:
Comments