Колко можете да седнете на компютър за възрастен и дете? как

Животът на съвременния човек е трудно да си представим без компютър.

Това е забавление, средство за комуникация, бизнес и работа.

Странно е да видиш заплаха в толкова познато оборудване, но е там.

Колко можете да седнете на компютъра, зависи пряко от възрастта, естеството на работата и познаването на основите на опазването на здравето.

Колко можете да седнете на компютъра и защо е опасно

Ако възрастните хора станаха приятели с компютрите, какво ще кажете за младежите и юношите? Малко вероятно е те да мислят за тяхното съществуване без монитори, таблети и виртуалния свят. И ако някои хора работят с компютри, други прекарват във виртуалност свободно през цялото време, играейки с часове или комуникирайки. И двамата са изложени на риск.

Опасни предимно електромагнитни лъчения, които могат да причинят хронична умора, главоболие, повишена нервност, намалена имунна защита. Постоянно облъчваният човек попада в рискова група за онкологични заболявания. Радиацията работи в сравнително голям радиус от един и половина метра от монитора, така че вредата да се причини както на потребителя, така и на хората около него.

Разбира се, производителите са сериозно ангажирани в защитата на екрани, за да намалят силата на излъчване от монитора. Но какво да правите с други части на монитора, както и с системния модул? Всички те са и източници на радиация.

Не разчитайте на безопасността на лаптопите: излъчват и как! Освен това лаптопите са най-близо до човешкото тяло, което очевидно не намалява степента на опасност.

Радиацията е по-силна за децата, отколкото за възрастните. Костите на черепа са по-деликатни и мозъчната субстанция има повече проводимост. Оттук и вредата, която компютърът (или по-скоро радиацията) може да причини на етапа на ембрионалното развитие, от спонтанен аборт до патология на плода. Колко можете да седнете на компютър за бременна жена? Трябва ли да обясня ...

Прекомерното натоварване на очите е вторият сериозен проблем, свързан с компютрите. Да, очевидното вредно трептене, което първите монитори са съгрешили, не е днес, а натоварването на очите е близко до това, което дава традиционната телевизия. Но неконтролируемо от времето, оставащо зад монитора, е изпълнено с претоварване на оптичния нерв, намаление на зрението, развитие на късогледство - миопия.

Компютърът е особено опасен за деца, които вече имат намалено зрение. Очите, които страдат на първо място, ако човек не спазва елементарния начин на работа с монитора.

Въпросът колко можете да седнете на компютъра, засяга директно развитието на разширени вени, сколиоза и остеохондроза. Ако възрастен или дете седи пред часовника в продължение на часове, кръвообращението в тазовите органи ще бъде нарушено. Навикът на закуска, без да се излиза от работното място или на игрището, води до затлъстяване, потенциално опасно по отношение на развитието на проблеми със сърцето, кръвоносните съдове, хормоналната система.

Ако детето започне да изкривява гръбначния стълб, е невъзможно да се справи самостоятелно с проблема. За лечение на сколиоза е необходимо в комплекс: ежедневна гимнастика, масаж, постоянен контрол на позата, плуване.

Не е необходимо да се отхвърля такъв важен момент като развитието на компютърна зависимост, подобно на алкохола и наркотиците. Тя може да се появи при възрастен, но най-често децата страдат. Затварянето, липсата на интереси и приятели в реалния свят, социопатията, разбитата нервна система - това е изгодата за времето, прекарано в монитора. При възрастни на фона на пълното потапяне във виртуалния свят често се развива безсъние, което пречи на висококачествена работа и почивка.

Колко можете да седнете на компютъра: инструкция за възрастен и дете

Лесно е да се разбере, че въпросът колко можете да седнете на компютъра и отговорът възниква: колкото по-малко, толкова по-добре. Съществуват обаче специфични медицински препоръки, според които трябва да планирате работата и свободното време.

Възрастните потребители трябва да спазват следните правила:

• да работи за монитор не повече от два часа подред;

• на всеки 30 минути да се прави визуална гимнастика;

• След два часа работа, не забравяйте да прекъснете поне двадесет минути. Прекъсването е да ставате, да ходите, да правите упражнения, за да разпръснете кръв в краката и областта на таза;

• Само един ден, през който да прекарате компютър за възрастен, не може да бъде повече от шест часа. Превишаването на този процент е изпълнено с появата на сериозни здравословни проблеми.

Равнищата на престоя зад монитора за деца са още по-тежки, Колко можете да седнете на компютъра зависи най-вече от възрастта на детето. До навършването на петгодишна възраст не можеше да му се позволи да бъде наблюдаван. По-долу е необходимо да се придържате към следните препоръки на офталмолозите:

• деца на старши и предучилищна възраст до десет години могат да похарчат на компютъра не повече от половин час на ден, като една сесия не трябва да надвишава десет минути;

• Деца от десет до 14 години могат да работят в продължение на около час, като правят задължителна почивка на всеки двадесет минути;

• От 15-годишна възраст до пълнолетие, общото време може да се увеличи с още половин час на ден.

Ако компютърът очевидно има пагубен ефект върху здравето на детето, трябва да го изключите от живота на ученика.

Колко можете да седнете на компютъра си и как да намалите вредата?

Възрастните често пренебрегват препоръката за активна почивка от работата на компютъра, но напразно. Само разсейването на монитора е недостатъчно: за да се сведе до минимум увреждането на здравето, човек трябва да ходи, в идеалния случай да се разхожда на открито.

Зрительная гимнастика е също много важен компонент за поддържане на здравето. Какво можете да направите:

• Затворете очи и седнайте за няколко минути;

• да правите ротационни движения на очните топки в различни посоки, след това надолу;

• гледайки от прозореца, гледайки първо в точката в него, а след това, без да променя позицията на главата, да погледне отвъд стъклото към обекта в дългосрочен план. Работете няколко пъти с фокус.

Колко можете да седнете на компютъра, зависи и от това колко добре е организирано работното място. Необходимо е да регулирате височината на стола и масата, позицията на монитора, уверете се, че осигуряват добро, равномерно осветление и източникът не трябва да бъде близо до монитора. На всеки два часа трябва да проветрявате стаята. Като спазвате всички тези правила, наистина можете да намалите вредата от работата с компютърно оборудване.

Share:
Comments