Който победи алармата: солариумите са смъртоносни

Световната здравна организация обяви смъртоносната опасност от слънчеви бани в солариума, което според проучването на шотландските учени е много по-вредно, отколкото да почива под откритото горещо слънце в горещо време.

Най-голямата загриженост от страна на специалистите е възможността за двойно увеличаване на риска от рак на кожата поради редовното и дълготрайно излагане на ултравиолетовите лъчи на хора. Нивото на тяхната радиация, установено в повечето солариуми, според експертите, надвишава препоръчаните нива на безопасност средно 2 пъти.

Изследването, което беше толкова разочароващо за феновете на откритията на изкуствени слънчеви изгаряния, беше проведено от учени от университета в Дънди. Те измерват нивото на ултравиолетова радиация в повече от 400 солариуми в Англия, сравнявайки резултатите с експозицията на естествена слънчева светлина. Докладът, публикуван в Британския журнал по дерматология, съобщава, че при 90% от изследваните солариуми количеството на излъчваните ултравиолетови лъчения значително надвишава стандарта за безопасност, определен от Световната здравна организация.

Професор Хари Мозли, който ръководи проучването, заяви: "Положението в околността е просто неприемливо и изисква по-строг контрол върху спазването на правилата за сигурност".

Струва си да се отбележи, че вредата от дъбилните легла, идентифицирани от шотландските специалисти, е значително по-опасна за здравето, отколкото се смяташе преди това. През последните няколко години, повече от 10 страни, включително Германия, Великобритания, Калифорния и Франция, приеха закон, забраняващ на младежи на възраст под 18 години да посещават солариуми, но статистиката показва, че много от тях продължават да го пренебрегват.

Share:
Comments