Кого в гърлото: неудобно, неразбираемо, неудобно.

Сигурно всички, поне веднъж в живота си, изпитват такова неприятно усещане като бучка в гърлото: в моменти на тежък психоемоционален стрес, по време на периоди на остри бактериални инфекции (ARVI) и др.

Върнете се в гърлото представлява специфично усещане за дискомфорт, локализирано в областта на фаринкса и ларинкса, показващо усещане за компресия, разширение, чуждо тяло.

Малко хора обръщат много внимание на дискомфорта в областта на гърлото и много напразно. Такъв симптом като бучка в гърлото може да съпътства разнообразни процеси, от относително безвредни до страшни патологични, които представляват заплаха за здравето и дори за живота на пациента.

Върнете се в гърлото: причины развития дискомфорта в горле

Усещането за кома в гърлото е много често срещано явление. Рядко усещане за дискомфорт се различава от независимостта, най-често се придружава от симптоматичен комплекс, в зависимост от причината. Често пациентите в търсене на отговор на въпроса кой в ​​гърлото може да бъде изпратен, за да види лекарите. И това е абсолютно вярно. Независимо да се определи каква може да е причината за кома в гърлото, е почти невъзможно: броят им е толкова голям, че дори един лекар може да попадне в задънена улица.

Върнете се в гърлото: психосоматический фактор

Ако вярвате в медицинската статистика (и фактите, както се казва, това е упорито), по-голямата част от случаите на кома в гърлото са свързани с психосоматични причини. Това е т.нар. "Невротичен ком" или "истерична кома в гърлото". Далеч от развитието на кома в гърлото, свързано с психосоматични фактори, може да се нарече "невротично". Дори при абсолютно здрави и психически стабилни хора този симптом може да се прояви. Обикновено се проявява неприятно усещане:

• Възбуда.

• Тежка психотрамуматична ситуация.

• Страх.

• Стресиращо състояние.

Така че, преди да преминете важен изпит, преди да посетите кабинета на зъболекаря, много, ако не и всички, са имали това. Тези причини представляват до 97-98% от всички клинични случаи на кома в гърлото. Особено често симптомът се разкрива при лица, предразположени към неврози. По този начин, определена част от всички пациенти, често диагностицирани с невротични разстройства, придружени от редовни атаки на паника.

Не е първата година, през която психотерапевтите и психолозите "развиват" темата за психосоматичния механизъм на развитие на кома в гърлото. В хода на изследването е съставен приблизителен портрет на лице, склонно към честата форма на възприемане на дискомфорта. Обикновено жената е от 18 до 35 години hysteroid характер на произнасяне (от Леонард) се намира в продължителен емоционален стрес (Проучване на работата, свързана с повишена умствена натоварване и т.н.). Разбира се, това не е аксиома, а не догма. Невротичните разстройства засягат мъжете. Често в историята на хората, оплакващи се от дискомфорт, се среща VSD (вегетативно-съдова дистония).

Въпреки факта, че не всички учени и практикуващи лекари разпознават VSD като независима диагноза (и междувременно отдавна е доказано, че VSD е особен случай на такава сложна ендокринна патология като хипоталамовия синдром), това заболяване може да се превърне в независима причина за развитието на чести панически атаки и в резултат на това формирането на усещане за кома в гърлото.

Върнете се в гърлото, имеющий психическую природу, развивается по сравнительно простому механизму. В результате стресса, тяжелого нервного напряжения происходит выброс гормонов адреналина и норадреналина. Эти гормоны приводят нервную систему в перевозбужденное состояние. Активные вещества воздействуют на мышцы, заставляя их прийти в состояние повышенного тонуса, а нервная система посылает к мышцам большое количество хаотичных электрических сигналов. В итоге формируется спазм мышц глотки, который ощущается как комок.

При пациентите VSD механизмът на развитие е почти същият, с единствената разлика, че "командването" за производството на хормон на хипоталамуса не е резултат от стрес, а по време на друга атака на заболяването (атаката може да бъде предизвикана от редица фактори, било то промяна в атмосферното и атмосферното налягане , погрешна диета, същите стрес като вторична причина и т.н.).

При здравия човек усещането преминава сама по себе си след премахването на стимула (изпитанието е взето, пациентът вече е напуснал зъболекарския кабинет, животът е красив отново), в рамките на 3-5 минути. Ако не мине, има основание да се мисли за вашето здраве.

Върнете се в гърлото: ЛОР-патологии

Ако бучка в гърлото - причините, които се намират в умствени фактори, може да се нарече природен феномен, тогава в този случай това може да е сериозно заболяване.

• Остър или хроничен фарингит. Фарингитът е остро възпаление на тъканите на фаринкса. Болестта в острата фаза и в субакутния период се характеризира с развитие на дискомфорт (включително кома) в гърлото.

• Остър и хроничен ларингит. Това е възпаление на лигавицата на ларинкса. Тъй като ларинкса е анатомично разположен по-дълбоко, чувството за дискомфорт (raspiraniya) се проявява много по-ясно.

• Ангина (основно гнойна). Катарната ангина причинява атрофия на тъканите на фаринкса. Самият възпалителен процес предизвиква много неприятни усещания и трансформацията на нормалните тъкани в почти аморфна гранулирана маса (в най-тежките случаи) може да допринесе за усещането, че кома в гърлото ще стане постоянен спътник на човека.

• Тонзилит. Възпалението на сливиците може да се усети като бучка в гърлото.

В допълнение, усещането за чужд обект в структурите на дихателните пътища може да бъде "предвестник" на по-сериозни патологии (абсцеси и т.н.). Не се безпокойте за собственото си здраве. Ако има съмнения - по-добре е да се види лекар.

Патологии от алергичен характер и бучка в гърлото

• Всеки със сигурност знае за съществуването на такива състояния като оток на Куинке или анафилактичен шок. И в това, а в друг случай има възпаление на стените на ларинкса и трахеята с последващо подуване. Не винаги процесът се развива бързо, може да бъде около десетки минути и дори часове. Ако има склонност към алергии, преди развитието на усещането за кома да е в контакт с подозирания алерген, в никакъв случай не трябва да дърпате. Необходимо е да се предприемат спешни мерки (призоваване за първа помощ, приемане на антихистамини и абсорбенти и т.н.).

Онкологични заболявания

Усещането за кома в гърлото може да бъде специфичен симптом на злокачествен тумор на ларинкса, трахеята, фаринкса. В този случай, дискомфортът се свързва с изтласкване на тунела на ларинкса или неговия лумен. В по-късните стадии на заболяването е възможно да се задуши, преди това да не се направи. В първите етапи онкологията на дихателните пътища може да бъде лекувана относително лесно и има благоприятна прогноза.

Ендокринни патологии

Често болестта на щитовидната жлеза се усеща от усещането за кома в гърлото. В този случай има причина да се подозира тиреоидит (възпаление на тъканта на жлезата) или, по-вероятно, дифузен токсичен удар на щитовидната жлеза.

Неврологични и вертебрологични патологии

При хора, страдащи от херния на цервикалния гръбначен стълб или остеохондроза, в резултат на възпалителния процес, нервните окончания се притискат. Съблазняването може да доведе до неприятно усещане в гърлото.

Болести на стомашно-чревния тракт (гастроентерологична патология)

Като правило, хората, които страдат от стомашни заболявания, се чувстват ком. В този случай се наблюдават диспептични явления (например, пациентът може да се оплаче от бучка в гърлото и от ерукция и т.н.). Ето защо, ако има кома в гърлото, повръщане, киселини в стомаха, болка или дискомфорт в корема - има причина да се подозира GI заболяването.

Върнете се в гърлото: иные причины

Усещането за кома може да бъде налице в резултат на механична (например след поглъщане на сонда върху GHD), химически (ядене на храни, например сурова лук), термични (например, пиене на топла вода).

По този начин, отговорът на въпроса кой в ​​гърлото е, че това може да бъде многостранно и само лекар може да го намери.

Върнете се в гърлото — методы диагностики

Първото нещо, което трябва да направите на пациента, ако той чувства бучка в гърлото за дълго време - е да се свържете с специалист. Специалистите тук могат да бъдат много, тъй като вероятно са вече разбираеми поради разнообразието от причини, които причиняват този симптом.

На първо място, е разумно да посетите отоларинголог (доктор по УНГ).

По време на пълен преглед и изследване, лекарят ще събере анамнеза. Обикновено при събирането на анамнеза специалист оценява общото състояние на пациента, предишни заболявания, продължителността на неприятните усещания и интензивността му, както и други фактори по тяхна преценка.

Ако един ортодоксалният лекар подозира определена патология, е по-вероятно той да даде указания за лабораторни и инструментални изследвания.

От гледна точка на отоларингологията най-полезни са: общ кръвен тест, петно ​​от гърлото, от инструментални методи: ларингоскопия и фарингоскопия.

Кръвен тест и тампон от гърлото ще определи наличието на възпаление и неговата природа. Не винаги е възможно да се идентифицира възпалителния процес чрез първичен преглед, той може да се осъществи в латентна форма. Клиничната картина съответства на: левкоцитоза, повишени ESR, червени кръвни клетки и др.

За разлика от средствата за първичен преглед, ларингоскопия и фарингоскопия позволяват подробна и подробна оценка на състоянието на по-дълбоките структури на дихателните пътища. Това са неприятни ендоскопски методи на изследване, но все още много по-информативни. В допълнение, според резултатите от ларинго- и фарингоскопия, е възможно да се прецени наличието или отсъствието на онкологични неоплазми. Ако в структурите се открият подозрителни участъци или образувания, биопсичният материал се взема заедно с ендоскопия, за да се изключи онкологията.

Ако от гледна точка на отоларингологията и от гледна точка на онкологията не се намират промени, струва си да се обърнем към гастроэнтерологу.

Тъй като в гастроентерологичната практика най-често бучката в гърлото е свързана със стомашни заболявания, най-информативното изследване е EGD (ендоскопско изследване на стомаха).

Следващият специалист, който ще помогне "да вдигне завесата на тайната" и да определи причината за усещането за кома - невролог.

Причината за неприятното усещане се определя по време на функционалните тестове, Рентгеново изследване цервикален гръбначен стълб и МРТ.

Ако обаче от гледна точка на неврологията "всичко е чисто", трябва да се обърнем ендокринолог, За да определите патологията на щитовидната жлеза, можете да я използвате Ултразвукова диагностика и извършване на лабораторни изследвания (необходими са хормонални анализи с информация за следните параметри: без Т3, без Т4, TSH).

Ако методът за изключение е нищо друго освен разпознаване на психосоматичното естество на кома в гърлото. В този случай единственият специалист специалист е психотерапевт. Въпреки това, важно е да се има предвид, руската медицина има ясно изразен фокус не да се третира, а на марката. Ето защо не трябва да ходите на психоневрологични диспансери. Вашият проблем е най-добре да бъде възложен на частен психотерапевт.

Върнете се в гърлото — способы лечения

Както вече е ясно, човек не трябва да третира самата сензация. Необходимо е да се премахне източникът на заболяването. Въпреки това, самолечение не трябва да се разглежда, да назначи лечение - много специалисти. От отворени източници, пациентът може да събере информация само за преглед. Нито един от източниците, независимо колко авторитетни са те, не може да бъде взет като ръководство за действие.

Ако усещането е от чисто психическо естество (неврози, пристъпи на паника, които не са причинени от атаки на VSD), най-ефективното лечение е да се промени вътрешната настройка на пациента (което се постига основно чрез работа с компетентен психотерапевт). Освен това на пациента се предписва курс от леки успокоителни средства (безопасни седативи като Novo-Passita, корен Valerian и др.).

Терапия за патология на ОНТ, когато има бучка в гърлото и болка, се предписва само от отоларинголог. Целта му е да се премахне източникът на лезията (антибактериални агенти), усещанията за болка (аналгетици) и да се премахне възпалението (противовъзпалителни лекарства).

Премахване на неврологичните заболявания (като например остеохондроза на шийката на гръбнака) не е толкова просто. В курса са подготвени хонпропротектори, противовъзпалителни лекарства с локален ефект, физиотерапевтични мерки (електрофореза и др.), Масаж, тренировъчна терапия. Това елиминира притискането на корените на нервите.

Ако дискомфортът е от ендокринен характер, налице е бучка в гърлото и болка, както и дискомфорт в тироидния хрущял, става трудно да се преглътне и специалистът има всички основания да се съмнява, че горите - лекарства се използват за намаляване на функционалната активност на щитовидната жлеза и се предписва специална диета с по-ниско съдържание на йод.

Специфичните наименования на лекарствата, както и лечението като цяло, могат да се предписват само от специалист. Самолечение, пациентът рискува да каже сбогом на здравето и може би живота.

Върнете се в гърлото — профилактика

Не са известни специални превантивни мерки срещу кома в гърлото: твърде много причини за този симптом. Въпреки това, ако се пристъпим към честотата на развитие и най-често срещаните причини, все пак можем да дадем някои препоръки.

Необходимо е да се засили нервната система. Колкото по-слаба е нервната система, толкова по-голяма е интензивността и честотата на психоемоционалните натоварвания, толкова по-важна е тази препоръка. Трябва да прибягва до дихателни практики, обучение и др. Колкото по-малко стрес, толкова по-малко дискомфорт ще се появи.

Гледайте за гърлото и горните дихателни пътища. Ако се развие обикновена студ, не можете да позволите нещата да се плъзгат. Лечението трябва да бъде внимателно и отговорно.

Вземете превантивни прегледи. Редовните проверки разкриват сериозни заболявания, които могат да причинят усещане за кома в гърлото.

Така че бучка в гърлото не е независимо заболяване, а симптом. Не предполагайте, че този симптом е толкова безобиден.

В някои случаи това може да показва наличието на страховити патологии. Ето защо, ако само се появи и не изчезне след края на стресова ситуация - трябва да отидете на лекар.

Share:
Comments